DASH: Ονομάστηκε κάποτε η δίαιτα της χρονιάς! Παρέμεινε στην πρώτη θέση για 6 χρόνια ...

Εγγυημένα αποτελέσματα από τους ειδικούς!

Η 4η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού κατά της Παχυσαρκίας. 

Με ποιες σοβαρές παθήσεις συνδέεται η παχυσαρκία;

«Η παχυσαρκία αποτελεί αυτόνομη διατροφική πάθηση των αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. «Ταυτόχρονα», σημειώνει ο ειδικός «έχει συνδεθεί στενά με την εμφάνιση ποικίλων συ-νοσηροτήτων»:

•    Καρδιαγγειακά συμβάματα
•    Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
•    Εγκεφαλικά επεισόδια
•    Αρτηριακή υπέρταση
•    Δυσλιπιδαιμία
•    Άπνοια στον ύπνο
•    Διάφορες κακοήθειες, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, ενδομητρίου, οισοφάγου, παχέος εντέρου

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία ;

«Η παχυσαρκία είναι νόσος που χρήζει οριστικής αντιμετώπισης μέσω εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας. Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσει το ίδιο το άτομο ή ο γονιός, του οποίου το παιδί είναι παχύσαρκο, πως είναι επικίνδυνη νόσος, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί.

Ειδικά στα παιδιά, μέσω διαιτολογικής και ψυχολογικής υποστήριξης, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ισορροπημένη δίαιτα, χωρίς στερητική, τιμωρητική αντιμετώπιση. Το παιδί θα πρέπει να δεχτεί όλη αυτή τη διαδικασία, ως μία θετική αλλαγή και αυτό απαιτεί τη συμβολή και την παρουσία των γονέων», τονίζει.

Η αρχική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας περιλαμβάνει:

•    Αλλαγή των διατροφικών προτύπων
•    Ισορροπημένη διατροφή και δίαιτα
•    Σωματική δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα και άσκηση)
•    Σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή ημέρα βρήκαμε μία δίαιτα, που εγγυημένα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Αναδείχθηκε σε δίαιτα της χρονιάς το 2016 και παρέμεινε στην πρώτη θέση για έξι χρόνια.

Ο λεγόμενη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ωστόσο είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και για την απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και την πρόληψη/διαχείριση του διαβήτη.

Οι δημιουργοί της δίαιτας DASH την χαρακτηρίζουν «ευέλικτη και ισορροπημένη, ένα διατροφικό πλάνο που βοηθά να υιοθετήσουμε για όλη μας τη ζωή ένα στυλ διατροφής που προστατεύει την καρδιά».

Η δίαιτα DASH δεν επιβάλλει ειδικούς κανόνες διατροφής ούτε την κατανάλωση «εξωτικών» τροφών. Στηρίζεται στην κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης αλλά και ποσότητα γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, όσπρια και φυτικά έλαια.

Εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε τη δίαιτα DASH, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, τα αναψυκτικά και τους έτοιμους χυμούς (λόγω της ζάχαρης που περιέχουν) και φυσικά τα γλυκά.

Για να κερδίσει την πρώτη θέση στη λίστα του U.S. News & World Report, μια δίαιτα πρέπει να είναι εύκολη στην εφαρμογή, θρεπτική, ασφαλής και αποτελεσματική τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.

Να σημειωθεί πως η δίαιτα DASH βρέθηκε στην πρώτη θέση της γενικής λίστας με τις καλύτερες δίαιτες αλλά συμπεριλήφθηκε επίσης στις παρακάτω επιμέρους κατηγορίες:

- Καλύτερη Δίαιτα για Υγιεινή Διατροφή

- Καλύτερη Δίαιτα για Διαβήτη

- Καλύτερη Δίαιτα για την Καρδιά

- Δίαιτες Εύκολες στην Εφαρμογή

- Καλύτερες Δίαιτες για Απώλεια Βάρους

Περισσότερες πληροφορίες για τη δίαιτα DASH είναι διαθέσιμες στην επίσημη σελίδα του NHLBI: https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/dash

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ