Φάλαινα-όρκα σκότωσε λευκό καρχαρία: «Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κλιματική αλλαγή, ασκούν σημαντικές πιέσεις στους ωκεανούς μας»

Οι επιστήμονες είπαν ότι ήταν «άνευ προηγουμένου»...

Μια μοναχική φάλαινα δολοφόνος, ή όρκα, έχει κινηματογραφηθεί να κυνηγάει και να σκοτώνει έναν μεγάλο λευκό καρχαρία σε μια «εκπληκτική» επίθεση.

Οι επιστήμονες είπαν ότι ήταν «άνευ προηγουμένου» και ότι έδειξε τις εξαιρετικές αρπακτικές ικανότητες των φαλαινών δολοφόνων.

Δύο όρκες συγκεκριμένα στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής έχουν παρατηρηθεί πριν συνεργαστούν για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν καρχαρίες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων λευκών.

«Αλλά αυτό μας αιφνιδίασε», είπε ο βιολόγος καρχαριών Dr Alison Towner.

Η Δρ Towner, η οποία είναι από το Πανεπιστήμιο της Ρόδου στο Grahamstown της Νότιας Αφρικής, έχει μελετήσει τα ζώα για αρκετά χρόνια. 

Αυτή και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν μια λεπτομερή και φρικιαστική περιγραφή των νέων παρατηρήσεών τους στο African Journal of Marine Science.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν πώς η όρκα έπιασε το αριστερό θωρακικό πτερύγιο ενός νεαρού καρχαρία μήκους 2,5 μέτρων και «ώθησε προς τα εμπρός αρκετές φορές πριν τελικά τον εκσπλαχνίσει».

Ο επιστήμονας θαλάσσιων θηλαστικών Dr Luke Rendell από το Πανεπιστήμιο του St Andrews είπε ότι ήταν "μια πραγματικά όμορφη παρατήρηση" της συμπεριφοράς.

«Είναι ενδιαφέρον ότι είναι μόνο ένα ζώο», είπε στο BBC News, και πόση ικανότητα δείχνει στο να αντιμετωπίζει τον καρχαρία - χτυπώντας τον στο πλάι και πιάνοντας το θωρακικό πτερύγιο για να κρατηθεί μακριά από αυτά τα μεγάλα, άσχημα σαγόνια.

Εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς η συμπεριφορά της φάλαινας δολοφόνος μπορεί να επηρεάζει τους πληθυσμούς των καρχαριών στις περιοχές.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι οδηγεί τη συμπεριφορά, αλλά ο Δρ Τάουνερ είπε στο BBC News ότι γινόταν προφανές ότι «οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιομηχανική αλιεία, ασκούν σημαντικές πιέσεις στους ωκεανούς μας».

Δείτε ακόμη:Καρχαρίες υπό εξαφάνιση για ... καλλυντικά - 80.000.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθρώπινες ενέργειες

Και θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία για τις φάλαινες δολοφόνους που κυνηγούν καρχαρίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάποσης τοξινών και μετάλλων από τη σάρκα του καρχαρία.

«Οι διαταραχές στην ισορροπία των αρπακτικών της κορυφής μπορούν να επηρεάσουν και άλλα είδη», εξήγησε ο Δρ Τάουνερ. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα bbc.com, ο Δρ Rendell επεσήμανε ότι δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουμε εάν η συμπεριφορά ήταν νέα ή απλώς παρατηρήθηκε για πρώτη φορά. 

«Αλλά αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι το πόσο επιδέξια είναι αυτά τα ζώα ως κυνηγοί».

Ο Δρ Τάουνερ πρόσθεσε ότι κάθε ανακάλυψη σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις [μεταξύ όρκας και καρχαριών] ήταν «συναρπαστική».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ