Topwoman η Χαριέττα Ελευθεροχωρινού - Αντιπρόεδρος της IQVIA - Εξηγεί πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία

Μία από τις 25 πιο επιδραστικές γυναίκες στον υγειονομικό τομέα της Βρετανίας

Η Χαριέττα Ελευθεροχωρινού δεν άφησε την ευκαιρία να συνδυάσει την επιχειρηματικότητα με τις νέες τεχνολογίες να πάει χαμένη από τα πανεπιστημιακά της χρόνια μέχρι σήμερα.

Όντας μια από τις 25 πιο επιδραστικές γυναίκες στον υγειονομικό τομέα της Βρετανίας το 2019, έχτισε από το μηδέν μια startup μέσα σε έναν κολοσσό της υγειονομικής τεχνολογίας, δημιουργώντας το IQVIA venture, με σκοπό να «παντρέψει» τις επιστήμες υγείας με την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες.

Σήμερα είναι VP Innovation της IQVIA, του παγκόσμιου ηγέτη προηγμένων αναλυτικών δεδομένων, τεχνολογικών λύσεων και κλινικών ερευνών. Έχοντας χτίσει πολλές ομάδες που αριθμούσαν ακόμη και δεκάδες άτομα, έχει μάθει να επιλέγει τους κατάλληλους ανθρώπους με βάση το ήθος, τις αξίες τους και το όραμα για έναν κοινό σκοπό.

Παλαιότερες δηλώσεις της κ. Ελευθεροχωρινού

Για την πληθώρα χρήσεων της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, από την ανακάλυψη και ανάπτυξη ενός φαρμάκου μέχρι την παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στους ασθενείς, αναφέρθηκε η Χαριέττα Ελευθεροχωρινού, Υπεύθυνη Επενδύσεων Καινοτομίας & Στρατηγικών Συνεργασιών της IQVIA, μιλώντας στο 2ο συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία με θέμα: «Η Υγεία ως Κινητήρια Δύναμη για την Ελληνική Οικονομία».

Η κ. Ελευθεροχωρινού επεσήμανε ότι το Machine Learning (ML) έχει αναπτυχθεί κατά 10φορές την τελευταία δεκαετία. Ήδη ο FDA έχει εγκρίνει 46 αλγορίθμους βασισμένους στην τεχνητή νοημοσύνη από το 2014-2019, η Βρετανία έχει προχωρήσει σημαντικά στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία με το AI Lab, ενώ πολύ μπροστά βρίσκεται και το Ισραήλ.

Στη συνέχεια η ομιλήτρια αναφέρθηκε διεξοδικά στους τομείς που βοηθάει η τεχνητή νοημοσύνη, με έμφαση στην ανάπτυξη φαρμάκων και σε κλινικές δοκιμές, μέχρι την τελική έγκριση φαρμάκων την αξιοποίηση real world evidence. 

Αναφορικά με την ανάπτυξη φαρμάκων, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει στους εξής τομείς: Drug Design, Polypharmacology, Drug Repurposing, Drug Screening, Clinical Trial Design, Clinical Trial Operations. Επίσης, με συνδυασμό real world evidence και ιατρική ακριβείας, μπορεί να υπάρξει σημαντική βοήθεια σε τομείς, όπως: Disease Detection, Disease Progression, Treatment Adherence, Treatment Response/Adverse Event, Hospital Readmissions, Hospital Operations.

Αναφερόμενη στους τομείς που η χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την IQVIΑ έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής της καινοτομίας, η κ. Ελευθεροχωρινού ανέφερε κατά κύριο λόγο τις κλινικές δοκιμές (Σχεδιασμός πρωτοκόλλου Φάσης II+, Επιλογή τοποθεσίας και ερευνητή, Συμμετοχή ασθενών), αλλά και στην ανακάλυψη ενός φαρμάκου ( Γονιδιωματική, Έλεγχος φαρμάκου, Επαναχρησιμοποίηση φαρμάκου). Ειδικά για τις κλινικές δοκιμές, η τεχνητή νοημοσύνη συνεισφέρει στην ταχύτερη πρόσληψη ασθενών και στο μειωμένο κόστος.

Είναι σημαντικό δε ότι το ποσοστό σφάλματος αναφορικά με κρίσιμα δεδομένα ασθενών μειώθηκε κατά τέσσερις φορές έναντι των παραδοσιακών μεθόδων.

Αναφερόμενη στις παγκόσμιες τάσεις καινοτομίας και επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη, η ομιλήτρια τόνισε ότι η παγκόσμια χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκε κατά 157% ετησίως. Το παγκόσμιο κεφάλαιο καινοτομίας στον τομέα της υγείας ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, με 21% αύξηση ετησίως και για την ψηφιακή υγεία ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 27% ετησίως.

Οι επενδυτικές συμφωνίες στο τρίτο τρίμηνο του 2021 έφτασαν το υψηλό ρεκόρ του των 1.904, με αιχμή του δόρατος την Ασία, ενώ το Ισραήλ είχε το 2021 ένα έτος-ρεκόρ σε επενδυτικά κεφάλαια στον τομέα, που έφτασαν τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια (100% αύξηση σε ετήσια βάση).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ