Απόφαση για το Μάτι: «Να καείτε στην Κόλαση, να καείτε όπως τα παιδιά μας!» - Οργή από τους συγγενείς για τις ποινές - 5 χρόνια με αναστολή αφέθηκαν ελεύθεροι (βίντεο)

Ένταση από τους συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι για τις ποινές-χάδι

Ανακοινώθηκαν οι ποινές για τους 6 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για την τραγωδία στο Μάτι από τους 21 που είχαν καθίσει στο εδώλιο με τους υπόλοιπους να είναι αθώοι.

Ποινή φυλάκισης πέντε χρόνια με αναστολή και στα πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που καταδικάστηκαν για την τραγωδία στο Μάτι, και τρία χρόνια στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο που έβαλε τη φωτιά, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Και μπορεί οι ποινές όπως ανακοινώθηκαν αν είναι πολυετείς όμως στα πλημμελήματα η μέγιστη ποινή είναι τα 5 έτη και μάλιστα με αναστολή.

Ξέσπασαν οι συγγενείς

Στο άκουσμα της απόφασης οι συγγενείς ξέσπασαν σε φωνές, κλάματα και ειρωνικά χειροκροτήματα.

«Κοιτάξτε με στα μάτια, πού ήσασταν, δεν είστε δίπλα μας, όλοι αθώοι;¨

Έχετε χάσει παιδιά; Με κοιτάτε στα μάτια; Ντροπή σε όλους. Ούτε μία συγγνώμη; Έχουμε μείνει άφωνοι όλοι. Στο διάολο, είστε καταραμένοι, δεν υπάρχει δικαιοσύνη…», φώναζαν μέσα στη δικαστική αίθουσα.

H διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο συνεχίζεται εν μέσω των αντιδράσεων αυτών.

«Το δικαστήριό σας είναι προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια», φώναξαν ακόμη συγγενείς.

«Περίμενα έξι χρόνια, θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Δεν μπορώ κυρία πρόεδρε, δεν μπορώ!», φώναξε μια γυναίκα, ενώ το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει, με τους συγγενείς να γιουχάρουν και να χειροκροτούν ειρωνικά την έδρα.

«Να καείτε στην Κόλαση, να καείτε όπως τα παιδιά μας!», φώναξαν άλλοι συγγενείς, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης για τη φωτιά και την τραγωδία στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, οι οποίοι είτε κάηκαν είτε πνίγηκαν προσπαθώντας να μην καούν, κατέθεσαν συγγενείς νεκρών, τραυματιών, επιζώντες που έζησαν έναν αληθινό εφιάλτη και οι κατηγορούμενοι.

Αναλυτικά οι ποινές για την τραγωδία στο Μάτι

  • Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 ετών.
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος συνολική ποινή φυλάκισης 15 ετών, δηλαδή 5 χρόνια.
  • Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή πέντε χρόνια.
  • Νικόλαο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια
  • Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια.
  • Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε τελικά και χρηματική ποινή ύψους 38.000 ευρώ στον καθένα.


Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους

  • Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) για 102 ανθρωποκτονίες (θύματα) και 32 σωματικές βλάβες (εγκαυματίες), 
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα διότι τον έκρινε ένοχο ότι δεν έδωσε εντολή για να κινηθούν τα πλοιάρια για τη σωτηρία όσων έπεσαν στη θάλασσα να σωθούν, 
  • Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) για 102 θανάτους και 32 τραυματίες, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), 
  • Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων)  
  • Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους. Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη

Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε έντονες αποδοκιμασίες κατά του δικαστηρίου, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απευθύνθηκαν στους δικαστές με ύβρεις για την απόφαση που προκάλεσε σοκ καθώς κινήθηκε κάτω και από την εισαγγελική πρόταση.

«Μπορεί το δικαστήριο να έκανε και καλά τη δουλειά του, δεν το ξέρω εγώ, αλλά πάντως το σίγουρο είναι ότι η σειρά των ευθυνών έτσι όπως επιμερίζονται και αναλύονται προφανώς μας αφήνει ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν…» σχολίασε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ