Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο: Κωφό κοριτσάκι βρήκε την ακοή του με πρωτοποριακή θεραπεία – Είναι το 1ο άτομο παγκοσμίως που την λαμβάνει!

Η 18μηνών Opal πλέον ακούει!

Κοριτσάκι, 18 μηνών στην Βρετανία γεννήθηκε κωφό και ακολουθώντας μία πρωτοποριακή δοκιμή γονιδιακής θεραπείας απέκτησε ακοή.

Η Opal Sandy  άκουσε για πρώτη φορά και η μητέρα της έμεινε άναυδη όταν  είδε αυτό θέαμα. 

Το Sky News επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν, αναδεικνύοντας ένα ιστορικό ιατρικό επίτευγμα.

Πρόκειται για το πρώτο άτομο παγκοσμίως που έλαβε μέρος σε μια νέα, πρωτοποριακή δοκιμή γονιδιακής θεραπείας.

Η μικρή Opal γεννήθηκε εντελώς κωφή λόγω ακουστικής νευροπάθειας, η οποία διαταράσσει τις νευρικές ώσεις από το εσωτερικό αυτί προς τον εγκέφαλο.

Η ακοή τού μόλις 18 μηνών παιδιού είναι σχεδόν φυσιολογική και θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω.

Ο επικεφαλής της δοκιμής, καθηγητής Manohar Bance, δήλωσε πως τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα απ' ό,τι ήλπιζε ή περίμενε. 

Τώρα, εκτιμά ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να θεραπεύσουν και άλλους ανθρώπους με αυτό το είδος κώφωσης.

«Έχουμε αποτελέσματα τα οποία είναι πολύ θεαματικά, αρκετά κοντά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ακοής. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι θα μπορούσε να αποτελεί μια πιθανή θεραπεία», σημείωσε.

Η Opal, από το Oxfordshire, έλαβε έγχυση του λειτουργικού γονιδίου στο δεξί της αυτί κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης τον Σεπτέμβριο. 

Παρατηρήθηκαν αλλαγές στην μικρή Opal σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, και οι βελτιώσεις ήταν ιδιαίτερα αισθητές 24 εβδομάδες αργότερα. 

Οι γονείς του κοριτσιού, Jo και James Sandy, αμφότεροι 33 ετών, δήλωσαν ότι έμειναν άναυδοι όταν η κόρη τους ανταποκρίθηκε στις ηχητικές δοκιμασίες στο σπίτι χωρίς το κοχλιακό εμφύτευμα.

«Σκέφτηκα ότι ήταν τυχαίο, π.χ. είτε μια αλλαγή στο φως είτε κάτι που της τράβηξε το βλέμμα, αλλά το επανέλαβα μερικές φορές», περιγράφει η μητέρα, βλέποντας την κόρη της να ανταποκρίνεται. Προσθέτει ότι τώρα το παιδί απολαμβάνει τον ήχο του χτυπήματος των μαχαιροπίρουνων στο τραπέζι και παίζει με παιδικά τύμπανα και ξύλινα τουβλάκια, ανακαλύπτοντας έναν καινούργιο κόσμο γύρω της...

«Μας είπαν ότι είχε σχεδόν φυσιολογική ακοή την τελευταία φορά», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι η φυσιολογική ακοή κατατάσσεται στα 20 ντεσιμπέλ, δεν απέχει πολύ. Προηγουμένως δεν είχε καθόλου ακοή». Η χειρουργική επέμβαση της Opal ήταν παρόμοια με την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Bance.

Είπε ότι το εσωτερικό αυτί (κοχλίας) ανοίχτηκε και η θεραπεία εγχύθηκε με τη χρήση καθετήρα επί 16 λεπτά.

«Πρέπει να κάνουμε μια οπή απελευθέρωσης σε άλλο σημείο του αυτιού για να αφήσουμε τη θεραπεία να βγει έξω, επειδή πρέπει να περάσει όλη τη διαδρομή μέσα από το αυτί».

«Και στη συνέχεια απλώς επισκευάζουμε και κλείνουμε, οπότε στην πραγματικότητα είναι μια πολύ παρόμοια προσέγγιση με το κοχλιακό εμφύτευμα, μόνο που δεν βάζουμε το εμφύτευμα».

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας στη Βαλτιμόρη, εν μέσω ενθουσιασμού και συγκίνησης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ