Δώρα Τσαμπάζη υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μόνο στο eirinika: «Είμαι δυναμική, εργατική, έχω ενσυναίσθηση» - «Θέλω να γίνω η  φωνή των μονογονεϊκών οικογενειών» (φωτό)

Το eirinika.gr φιλοξενεί στην ενότητα smart interviews τη Δώρα Τσαμπάζη, υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Απαντά στις ερωτήσεις του eirinika.gr χωρίς ξύλινο λόγο αλλά με ειλικρίνεια 

Η Δώρα Τσαμπάζη χήρα του ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη ξέρει ότι μετά την τεράστια απώλεια , πρέπει να παλέψει για την ίδια και για τα δύο παιδιά της, εξού και ρίχνεται στην μάχη για μία θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την αξίζει; Εσείς θα κρίνετε. 

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις της : 

  • “Είμαι μητέρα 2 παιδιών, δυναμική, ανεξάρτητη, εργατική, έχω ενσυναίσθηση, είμαι κοινωνική, έχω την τάση να μαθαίνω και να δοκιμάζω καινούργια πράγματα, θέλω να προσφέρω στον συνάνθρωπο μου”
  • “Να γίνω μια φωνή των μονογονεϊκών οικογενειών, είτε από απώλεια, είτε από κακοποιητικές σχέσεις, είτε από επιλογή, είτε από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας”
  • “Έχω μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού και μεταπτυχιακή διατριβή στο Δημοκρατικό Έλλειμα”
  • “Δεν έχω επισκεφτεί τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο μέχρι σήμερα όμως είμαι πλήρως ενημερωμένη για τις δράσεις και τiς κατακτήσεις της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια”
  • “Είναι γεγονός πως ο μισθός μιας ευρωβουλεύτριας είναι όντως υψηλός και ειδικά στις μέρες μας αυτό θα αποτελούσε δέλεαρ για κάθε θέση,”
  • “Mιλώ 4 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά)”
  • "Θα πρέπει σε όλη την Ευρώπη η κεντροαριστερά να ενισχυθεί και ειδικά για τη χώρα μας, που μας αφορά άμεσα, να αυξηθούν τα ποσοστά των προοδευτικών δυνάμεων και να σταλούν άνθρωποι που θα παλέψουν για την ανάσχεση της ακροδεξιάς “

Πάμε να διαβάσουμε εδώ όλη την συνέντευξη της Δώρας Τσαμπάζη

1. Γιατί  να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Έχω μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού και μεταπτυχιακή διατριβή στο Δημοκρατικό Έλλειμα, επομένως έχω γνώση των θεμάτων αυτών, είμαι μονογονέας και ξέρω να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες της καθημερινότητα, έχω βιώσει την απώλεια του συντρόφου μου επομένως ξέρω να παλεύω και να μάχομαι και παράλληλα διαθέτω  ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο μου , έχω εργαστεί σε έναν πλήρως ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι τα αθλητικά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης, άρα ξέρω τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στον εργασιακό (και όχι μόνο) χώρο, κατά συνέπεια θεωρώ πως μπορώ να εκπροσωπήσω επάξια όσες και όσους με επιλέξουν.

2. Ποιο τομέα είστε έτοιμη να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Θα ήθελα να γίνω μια φωνή των μονογονεϊκών οικογενειών, είτε από απώλεια, είτε από κακοποιητικές σχέσεις, είτε από επιλογή, είτε από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και να δείξω πως τίποτα δεν μας απαγορεύεται και μπορούμε να πετύχουμε ό,τι στόχο έχουμε θέσει, τα θέματα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ισότητας είναι ταυτοτικά για την Αριστερά και εμένα προσωπικά. Με ενδιαφέρει πολύ η ουσιαστική στήριξη των καρκινοπαθών, η νομοθεσία στην Ε.Ε η οποία και πρέπει να αλλάξει ώστε ένας ασθενής τελικού σταδίου να έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει κάποιο πειραματικό φάρμακο άμεσα όπως συμβαίνει στην Αμερική, όπου ακολουθούν το μοντέλο «right to try” και δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Επίσης θα ασχοληθώ και θα εστιάσω στα θέματα των γυναικών αλλά και σε θέματα υγείας γενικότερα καθώς και με τον αθλητισμό αλλά και τον πολιτισμό. 
 

3. Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Δεν έχω επισκεφτεί τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο μέχρι σήμερα όμως είμαι πλήρως ενημερωμένη για τις δράσεις και τiς κατακτήσεις της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι αποφασισμένη και αφοσιωμένη στο να μάθω τις διαδικασίες και να εργαστώ σκληρά ώστε οι άνθρωποι που θα με τιμήσουν με την ψήφο για να τους εκπροσωπήσω, να μην μετανιώσουν για την επιλογή τους αλλά να νιώσουν δικαιωμένοι και απόλυτα ικανοποιημένοι από εμένα.
4. Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Είναι γεγονός πως ο μισθός μιας ευρωβουλεύτριας είναι όντως υψηλός και ειδικά στις μέρες μας αυτό θα αποτελούσε δέλεαρ για κάθε θέση, πόσο μάλλον όταν αυτή περιλαμβάνει μετακόμιση σε μια ξένη χώρα. Ας μην ξεχνάμε πως εγώ είμαι μονογονέας και έχω 2 παιδιά που η ζωή τους θα επηρεαστεί άμεσα αν συμβεί αυτό. Ωστόσο σας δηλώνω πως ο μισθός δεν αποτελεί κίνητρο ούτε έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να κατέβω ως υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οι λόγοι είναι αυτοί που προανέφερα, η απόφαση μου είναι συνειδητή και έχει να κάνει με τη διάθεση και θέληση που έχω να προσφέρω όσο μπορώ σε συγκεκριμένους τομείς.

5. Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Κατηγορηματικά ναι, μιλώ 4 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά), έχω κάνει ομιλίες στα αγγλικά, έχω μεταφράσει αθλητές σε συνεντεύξεις για αθλητικά ραδιόφωνα που εργαζόμουν, έχω ταξιδέψει σε ξένες χώρες όπου συνεννοήθηκα σε αυτές τις γλώσσες. Οπότε μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως η επικοινωνία με τους μελλοντικούς συναδέλφους μου δεν θα αποτελέσει θέμα.

6. Είστε ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Αν και ομολογουμένως έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση είναι αδιαμφισβήτητο πως τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στασιμότητα σε αυτό. Οι αιτίες είναι αρκετές αλλά η κυριότερη κατά την άποψη μου είναι η άνοδος που παρατηρείται σε εθνικιστικές τάσεις που προωθούν τα ακροδεξιά κόμματα (με ευθύνη και του ΕΛΚ) και η υποχώρηση των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό οφείλει να αλλάξει, θα πρέπει σε όλη την Ευρώπη η κεντροαριστερά να ενισχυθεί και ειδικά για τη χώρα μας, που μας αφορά άμεσα, να αυξηθούν τα ποσοστά των προοδευτικών δυνάμεων και να σταλούν άνθρωποι που θα παλέψουν για την ανάσχεση της ακροδεξιάς και θα εργαστούν για την πλήρη ευρωπαϊκή ενοποίηση.

7. Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Είμαι μητέρα 2 παιδιών, δυναμική, ανεξάρτητη, εργατική, έχω ενσυναίσθηση, είμαι κοινωνική, έχω την τάση να μαθαίνω και να δοκιμάζω καινούργια πράγματα, θέλω να προσφέρω στον συνάνθρωπο μου χωρίς να το διατυμπανίζω και δεν υποχωρώ όταν διεκδικώ το δίκιο μου.

Το Who is Who της Δώρας Τσαμπάζη

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το μεταπτυχιακό της είναι στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, ενώ η διπλωματική διατριβή είχε αντικείμενο το Δημοκρατικό Έλλειμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.

Εργάστηκε σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα της Θεσσαλονίκης όπως το Makedonia TV, Libero 107,4, PAOK web tv και ήταν συνεργάτης της εκπομπής DOT στον ΣΚΑΪ.

Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις Εθνικές Εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2023 με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Έχει τη δικιά της σειρά επεισοδίων podcast «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια» στο ladylike.gr.

Είναι επιστημονική συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ήταν παντρεμένη με τον αείμνηστο Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη και έχουν μαζί δύο παιδιά. Μετά τον θάνατο του συμμετέχει εθελοντικά σε δράσεις και ομιλίες στο Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης και Πάτρας στηρίζοντας τους συγγενείς καρκινοπαθών. Είναι πρέσβειρα του Sharing is Caring, δημοπρασίες με αντικείμενα κορυφαίων αθλητών για τη στήριξη μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.



 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ