Άννα Μαρία Ρογδάκη, υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ μόνο στο eirinika: Η γυναίκα στο επίκεντρο - Μία σολίστ πιάνου που θα δώσει άλλη νότα στην Ευρώπη

Το eirinika.gr φιλοξενεί στην ενότητα smart interviews την Άννα Μαρία Ρογδάκη, υποψήφια Ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία

Η Άννα Μαρία Ρογδάκη υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, είναι σολίστ πιάνου με διακρίσεις και αριστεία, έχει σπουδάσει Ιστορία της Μουσικής και Φωνητική́, ασχολείται με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και εάν εκλεγεί το σίγουρο είναι ότι θα δώσει μία άλλη... νότα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτοδημιούργητη μέλος του ΔΣ του Περιφερειακού Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ», στην Πάτρα, με μεγάλη κοινωνική δράση, ίδρυσε το 1991 την Ένωση Γυναικών Πάτρας, του μεγαλύτερου αριθμητικά σωματείου γυναικών στη νοτιοδυτική Ελλάδα, με πάνω από 5000 μέλη, έχει σταθεί δίπλα σε περισσότερες από 40 γυναίκες θύματα βίας, αλλά και ενδοοικογενειακής, παρέχοντάς τους ψυχολογική, οικονομική και νομική υποστήριξη.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις της:

  • H κοινωνική μου δράση, με την Ένωση Γυναικών Πάτρας, μου έχει χαρίσει πολύπλευρη και βαθιά γνώση για όλα τα θέματα που απασχολούν την σύγχρονη γυναίκα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
  • Θα μπορούσα κι εγώ να βάλω το λιθαράκι στα ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη γυναίκα και την επιχειρηματικότητα.
  • Δεν είχα την τύχη να το επισκεφθώ το Ευρωκοινοβούλιο, έχω όμως κατά καιρούς παρακολουθήσει τη λειτουργία του.
  • Οι Ευρωπαίοι έχουν αποξενωθεί από την ΕΕ και πρέπει πάση θυσία να την αγαπήσουν ξανά –διαφορετικά το στοίχημα θα χαθεί.
  • Είμαι μια γυναίκα αυτοδημιούργητη και δυναμική, με έντονη διάθεση προσφοράς στην κοινωνία.

Πάμε να διαβάσουμε όλη την συνέντευξη της Άννας Μαρίας Ρογδάκη στο eirnika.gr:

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Αρχικά, θέλω να τονίσω πως είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη ερώτηση, καθώς έχουμε γίνει αρκετές φορές μάρτυρες ατυχών –τουλάχιστον- περιστατικών με πρωταγωνιστές Έλληνες Ευρωβουλευτές που εξέθεσαν την
χώρα μας.

Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω πως σε αυτό τον νέο ρόλο που κλήθηκα από τον Πρωθυπουργό να υπηρετήσω, θα με βοηθήσουν οι εμπειρίες μου ως επιχειρηματίας. Με την Rogdaki events trademark που διευθύνω, έχουμε
επιτύχει να δημιουργήσουμε μία εταιρεία με μοναδική για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας εξωστρέφεια. Ο ρόλος μου σε αυτήν και η καθημερινή μου επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, έχουν διαμορφώσει χαρακτηριστικά
που σίγουρα είναι πολύτιμα και στον ρόλο του Ευρωβουλευτή.

Παράλληλα, η κοινωνική μου δράση, με την Ένωση Γυναικών Πάτρας, μεταξύ άλλων, μου έχει χαρίσει πολύπλευρη και βαθιά γνώση για όλα τα θέματα που απασχολούν την σύγχρονη γυναίκα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Και
αυτό είναι σίγουρα ένα αντικείμενο με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ σε περίπτωση εκλογής μου.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και αίθουσα σύνταξης

Ποιο τομέα είστε έτοιμη να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση, η κοινωνική μου δράση στα ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη γυναίκα μου επιτρέπει να πω πως θα μπορούσα κι εγώ να βάλω το λιθαράκι μου στην ενίσχυση της φωνής των
γυναικών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η επιχειρηματικότητα θα ήταν ένα δεύτερο αντικείμενο με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ, καθώς θα μπορούσα να αξιοποιήσω τις εμπειρίες μου σε θέματα που «πονούν» όπως τα ζητήματα παρεμπόδισης του επιχειρείν από την κρατική αλλά και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Δεν είχα την τύχη να το επισκεφθώ, έχω όμως κατά καιρούς παρακολουθήσει τη λειτουργία του, ως ενεργός πολίτης με ενδιαφέρον για τα κοινά.

Κατά την άποψή μου, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και η φωνή των Ευρωβουλευτών πρέπει να ενδυναμωθεί έναντι του αντίστοιχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρώπη μας έχει ανάγκη ενίσχυσης της ομογενοποίησής της και μόνο με ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δράσης μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Αυτή η κατεύθυνση η οποία αποτελούσε στόχο των οραματιστών της ενωμένης Ευρώπης, είναι και η καταλληλότερη απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν για εμένα κυριολεκτικά κεραυνός εν αιθρία.

Η απάντησή μου σε μία τέτοια τιμητική πρόταση δεν θα μπορούσε να μην ήταν θετική, παρά το γεγονός ότι αναπόφευκτα θα μπουν σε δεύτερη μοίρα η επιχείρησή μου, η κοινωνική μου δράση και ο ελάχιστος προσωπικός χρόνος που είχα, και που πλέον οφείλω να ξεχάσω, για να δώσω το 100% των δυνάμεων μου σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που μου έθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η πρόταση αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη. Ένας υψηλός μισθός δεν ήταν ποτέ για μένα στόχος.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Η επιχείρηση που ίδρυσα μαζί με τον σύζυγό μου (Rogdaki events trademark), και την οποία διευθύνω ελέω του εξωστρεφούς χαρακτήρα της, με φέρνει συνεχώς σε επικοινωνία με ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη του
πλανήτη, όχι μόνο από την Ευρώπη.

Οπότε αντιλαμβάνεστε, πως κάτι τέτοιο για εμένα όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή δυσκολία, αλλά αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μου εδώ και χρόνια.

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα και άτομα που μελετούν

Είστε ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Το μεγαλόπνοο project που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν το ποδήλατο: αν δεν προχωρήσει θα πέσει.
Παρότι δεν πρέπει να λησμονούμε όλα τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί ανά τα χρόνια –με το κοινό νόμισμα να είναι μάλλον το σημαντικότερο όλων-, είναι αναμφίβολο πως η μοναδική επιλογή για να απαντήσει η ΕΕ στις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, είναι διττή:

Από τη μία, η περαιτέρω πορεία ενοποίησής της με ταυτόχρονη εμβάθυνση των δημοκρατικών της θεσμών. Κι από την άλλη, η έντονη προσπάθεια επαναπροσέγγισης των πολιτών μέσω πρακτικών λύσεων στα προβλήματα που
αντιμετωπίζουν. Οι Ευρωπαίοι έχουν αποξενωθεί από την ΕΕ και πρέπει πάση θυσία να την αγαπήσουν ξανά –διαφορετικά το στοίχημα θα χαθεί.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Είμαι μια γυναίκα αυτοδημιούργητη και δυναμική, με έντονη διάθεση προσφοράς στην κοινωνία, κάτι που αποδεικνύει η πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια.

Έχω πείσμα και στοχοπροσήλωση, είμαι οργανωτική και πάντα απαιτητική από τον εαυτό μου, στοιχεία που πιστεύω πως θα με βοηθήσουν στο νέο αυτό ταξίδι στο οποίο με κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποια είναι η Άννα Μαρία Ρογδάκη

Η Άννα Μαρία Ρογδάκη γεννήθηκε στην Πάτρα το Φεβρουάριο του 1974, είναι έγγαμη και έχει μία κόρη ηλικίας 23 ετών. Σπούδασε Κλασσικό́ Πιάνο, Ιστορία της Μουσικής και Φωνητική́, ενώ είναι διπλωματούχος σολίστ πιάνου με τιμητικές διακρίσεις και αριστεία.

Από το 1993 εργάσθηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και μετέπειτα στον ΔΕΔΔΗΕ, ως διοικητική́ υπάλληλος, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να ασχοληθεί́ με τη μεγάλη της αγάπη, την δημιουργία. Αφού παρακολούθησε μαθήματα διακοσμητικής στο Λονδίνο, ίδρυσε μαζί με το σύζυγό της την εταιρία διοργάνωσης εκδηλώσεων με την επωνυμία "Rogdaki events trademark". Η εταιρία, έχει λάβει παγκόσμιες διακρίσεις για την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών της, με σημαντικότερη την απονομή του πρώτου βραβείου παγκοσμίως ως “Best International Destination Wedding Planner”, που έγινε στην Τοσκάνη της Ιταλίας το 2019.  

Είναι κόρη της αείμνηστης Αχαιής πολιτικού Κούλας Ρογδάκη, η οποία υπήρξε υποψηφία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 1996 και το 2000 και ιδρύτρια εν έτει 1991 της Ένωσης Γυναικών Πάτρας, του μεγαλύτερου αριθμητικά σωματείου γυναικών στη νοτιοδυτική Ελλάδα, που αριθμεί περισσότερα από 5000 μέλη. Η  Άννα Μαρία συνεχίζει ως Πρόεδρος του παραπάνω σωματείου το έργο της μητέρας της.

H Ένωση Γυναικών Πάτρας έχει καταφέρει να σταθεί έμπρακτα δίπλα στην πολιτεία και τους πολίτες, υποστηρίζοντας νοσοκομεία, ιδρύματα και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Tο σωματείο διοργανώνει εκδηλώσεις και συζητήσεις ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, στη βία κατά των γυναικών και τα τρία  τελευταία χρόνια έχει σταθεί δίπλα σε περισσότερες από σαράντα γυναίκες θύματα βίας, παρέχοντάς τους ψυχολογική, οικονομική και νομική υποστήριξη. H EΓYΠA συμμετέχει σε πανευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και από το 2019 έχει καταφέρει να εμπνεύσει και να  υποστηρίξει γυναίκες σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.  

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ», με έδρα την Πάτρα. 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ