Εξέταση αίματος θα προβλέπει ή θα αποκλείει το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής ανέπτυξαν ερευνητές στη Σουηδία!

Μια εξέταση αίματος για τα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο με πόνους στο στήθος θα δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος καρδιακής προσβολής και πραγματικά ανάγκη να νοσηλευθούν.

Μια εξέταση αίματος για τα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο με πόνους στο στήθος θα δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος καρδιακής προσβολής και πραγματικά ανάγκη να νοσηλευθούν.

Την εξέταση ανέπτυξαν ερευνητές στη Σουηδία και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου βιοδείκτη στο αίμα των ασθενών δείχνουν αν πρόκειται να ακολουθήσει καρδιακή προσβολή κατά τις επόμενες τριάντα μέρες.

Ο βιοδείκτης είναι η τροπονίνη Τ, τα επίπεδα της οποίας μαρτυρούν αν υπάρχει βλάβη στην καρδιά.

Κατά τη μελέτη τους, η οποία είχε διάρκεια δύο ετών, οι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις στο αίμα 9.000 ασθενών που είχαν εισαχθεί στα επείγοντα με πόνους στο στήθος. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, οι πόνοι στο στήθος μπορεί να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή, ωστόσο όταν το καρδιογράφημα είναι καλό και τα επίπεδα της τροπονίνης Τ χαμηλά, ο κίνδυνος είναι ανύπαρκτος για τις επόμενες τριάντα μέρες και δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τη δρ Nadia Bandstein από το Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μια εξέταση που να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής, με αποτέλεσμα οι πόνοι στο στήθος να αποτελούν τη δεύτερη αιτία εισαγωγής των ασθενών στα νοσοκομεία.

Η αποτελεσματικότητα της εξέτασης άγγιξε το 99,8% σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και το 100% σε σχέση με τον κίνδυνο απώλειας της ζωής.

Η έκθεση των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και αναφέρει ότι η  νέα εξέταση αίματος θα αποτρέψει την περιττή εισαγωγή 500 – 1.000 ασθενών σε κάθε νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ