Αποκλ: Μπήκαμε στα… άδυτα τoυ ναού του ακαταμάχητου τσουρεκιού «Τερκενλής» - Αποκαλύπτουμε τα μυστικά του διασημότερου Πασχαλινού εδέσματος!

Ποιος δεν μπήκε στον πειρασμό να περάσει μέσα για να το δοκιμάσει; Κανείς! Τι ακριβώς όμως είναι που το κάνει τόσο ακαταμάχητο για όλες τις αισθήσεις;

Ποιος δεν μπήκε στον πειρασμό να περάσει μέσα για να το δοκιμάσει; Κανείς! Τι ακριβώς όμως είναι που το κάνει τόσο ακαταμάχητο για όλες τις αισθήσεις;

Το eirinika.gr, συνάντησε τον διευθυντή ανάπτυξης των καταστημάτων «Τερκενλής» και υπεύθυνο για τα καταστήματα της Αθήνας, Γιώργο Παγκόπουλο, ο οποίος μας αποκάλυψε το… μυστικό του ιστορικού τσουρεκιού, μας ανέλυσε τι θα βρούμε στις βιτρίνες τους ενόψει εορτών και μας ενημέρωσε για τις προσφορές της αλυσίδας!

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Χάρης Αποστολόπουλος: Κύριε Παγκόπουλε, γιατί όλος αυτός ο χαμός με τα τσουρέκια Τερκενλής; Τι το ξεχωριστό έχουν;

Γιώργος Παγκόπουλος: To τσουρέκι Τερκενλής, παρασκευάζεται με αγνά υλικά, με φρέσκο βούτυρο και γάλα. Η ποιότητα των αγνών υλικών, ο σεβασμός προς τον καταναλωτή αλλά και το μεράκι και η αγάπη για αυτό που κάνουμε θεωρώ πως είναι που κάνουν τη διαφορά. Τα τσουρέκια, είναι πράγματι τα πιο δημοφιλή μας προϊόντα και από αυτά μπορώ να πω, ότι έγινε γνωστή η επιχείρηση. Το σημαντικό, είναι πως τα τσουρέκια φτιάχνονται με παραδοσιακό τρόπο και δεν βάζουμε ούτε συντηρητικά, ούτε βελτιωτικά. Αυτό μάλιστα, ισχύει για όλα τα προϊόντα μας και όχι μόνο για τα τσουρέκια. Νομίζω πως αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο περιζήτητα και αγαπητά από τους πελάτες μας.

ΧΑ: Ποιο θα λέγατε πως είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο προϊόν που αγοράζει ο κόσμος μετά τα τσουρέκια; 

ΓΠ: Δύσκολη ερώτηση, καθώς υπάρχουν αρκετά προϊόντα που έρχονται δεύτερα μετά το τσουρέκι. Θα μπορούσα πάντως να σας φέρω ως παράδειγμα, την τούρτα, την πάστα και το παστάκι κροκάν που παράγουμε με καραμελωμένο αμύγδαλο & σοκολάτα, μια ξεχωριστή συνταγή που επί σειρά ετών έχει σταθερούς και πιστούς φίλους.

 

ΧΑ: Τι προϊόντα μπορεί να βρει στην αλυσίδα καταστημάτων «Τερκενλής» ο κόσμος τώρα, ενόψει Πάσχα, από νηστίσιμα και μη;

ΓΠ: Έχει τη δυνατότητα να βρει όλα τα προϊόντα που υπάρχουν στα καταστήματά μας καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο! Αυτές τις μέρες ειδικά, λόγω εορτών και Σαρακοστής, βγάζουμε τα νηστίσιμα προϊόντα μας που διατίθενται από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την ημέρα του Πάσχα! Την… τιμητική της έχει η πολύ ωραία σπανακόπιτα που φτιάχνουμε με χωριάτικο φύλλο. Επιπρόσθετα, αρκετά δημοφιλή είναι τα κλασικά σκαλτσουνάκια, τα σαλιγκαράκια με ταχίνι, αλλά και πολλά προϊόντα από σοκολάτα που είναι νηστίσιμα.

Ενόψει Πάσχα, μπορείς κάποιος επίσης να βρει πλήθος πασχαλινών προτάσεων όπως την παραδοσιακή μας κουλούρα με ζύμη τσουρεκιού, πασχαλινά κέικ & τούρτες αλλά και σοκολατένια αυγά & ζωάκια με δημοφιλείς φιγούρες όπως τα angry birds που θα κλέψουν τις καρδιές των μικρών μας φίλων!

Τέλος θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και σε ένα καινούριο είδος τσουρεκιού που λανσάραμε, το οποίο είναι φυτικό και φτιάχνεται από γλυκιά κολοκύθα, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, μαχλέπι και κακουλέ. Δεν θα διατίθεται μόνο για την περίοδο της Σαρακοστής αλλά θα συνεχίσουμε να το φτιάχνουμε και μετά. Είναι μια πιο ελαφριά έκδοση του κλασικού τσουρεκιού γιατί παρασκευάζεται δίχως γάλα, βούτυρο & αυγά, είναι εξίσου γευστικό με το κλασικό και ήδη έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από τους πελάτες μας.

ΧΑ: Είστε αναμφίβολα μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες με είδη ζαχαροπλαστικής και ο κόσμος κάνει ουρές στα ταμεία σας καθημερινά, για να προμηθευτεί τα αγαπημένα του προϊόντα. Πού το αποδίδετε αυτό;

ΓΠ: Η επιχείρηση ξεκίνησε με ένα κατάστημα, όπως γνωρίζετε, το κεντρικό μας, που δημιουργήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους στην Τσιμισκή και σήμερα έχει 18 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η ανταπόκριση του κόσμου πράγματι είναι πολύ μεγάλη και πιστεύω πως οφείλεται στην σταθερή μας ποιότητα & στο γεγονός ότι δεν έχουμε αυξήσει καθόλου τα τελευταία 7 χρόνια τις τιμές μας!

Μάλιστα όταν έγινε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ενώ εμείς τον είχαμε ήδη «απορροφήσει», ρίξαμε κι άλλο τις τιμές μας! Θεωρώ πως ο κόσμος δείχνει να το εκτιμά, επιβραβεύοντάς μας με την προτίμησή του. Επιπλέον οι πελάτες μας συνυπολογίζουν και εκτιμούν την κοινωνική μας προσφορά, καθώς προσφέρουμε πολλά προϊόντα μας σε συσσίτια της εκκλησίας και ενισχύουμε το πολύτιμο έργο και την δράση διαφόρων οργανισμών, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού».

ΧΑ: Μπαίνοντας σε ένα κατάστημά σας, ή ακόμα και περνώντας απ' έξω, δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί στην υπέροχη οσμή που γεμίζει την ατμόσφαιρα! Είναι κάτι που δεν το συναντάς σε κανένα ζαχαροπλαστείο σε τέτοιο βαθμό! Θα έλεγε κανείς πως το κάνετε επίτηδες! Τι συμβαίνει; Θεωρείτε πως βοηθά στην προσέλκυση των πελατών;

ΓΠ: Πράγματι, αυτός είναι ένας μύθος που συνοδεύει τα καταστήματά εδώ και πάρα πολλά χρόνια! Όπως προαναφέραμε, τα προϊόντα μας φτιάχνονται με αγνά υλικά και αν μάλιστα το συνδυάσει κανείς με τις τόσες πολλές ώρες που ψήνουμε τσουρέκια, τότε θα καταλάβει γιατί έχουμε αυτό το αποτέλεσμα! Ψήνουμε από το ξημέρωμα μέχρι το βράδυ αδιάλειπτα τσουρέκι, το οποίο μάλιστα, επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, καθώς είναι σε τεράστιες ποσότητες! Φανταστείτε σε ένα σπίτι, όλη μέρα να ψήνεται τσουρέκι! Ε, δεν θα μυρίσει όλο το σπίτι πρώτα και μετά όλη η γειτονιά; Έτσι και με εμάς!

Αναμφίβολα, αυτό μας βοηθάει και οφείλω να ομολογήσω πως τραβάει τον κόσμο! Μέχρι που μας έχουν κατηγορήσει κιόλας πως το κάνουμε επίτηδες! Ωστόσο εμάς είναι η δουλειά μας τέτοια, ώστε όλη μέρα ψήνουμε και κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Άλλωστε λίγο πολύ, σε όλα τα ζαχαροπλαστεία υπάρχει μια ευχάριστη μυρωδιά, απλά εμείς ψήνουμε όλη μέρα τσουρέκι και ίσως… παραυπάρχει!

ΧΑ: Υπάρχει κάποια ειδική προσφορά, ένα μπόνους με το οποίο να επιβραβεύετε τους πελάτες σας για τις καθημερινές τους αγορές;

ΓΠ: Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει! Για τα 65 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης & θέλοντας να επιβραβεύσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που τόσα χρόνια μας εμπιστεύονται, έχουμε βγάλει μια κάρτα επιβράβευσης, την preferred membership card, η οποία δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει κάποιος τα προϊόντα μας, με μια έκπτωση της τάξεως του 20% σε όλους τους καφέδες και τα ροφήματα, 15% στα προϊόντα Τερκενλής που παρασκευάζουμε εμείς, καθώς και 10% σε όλα τα υπόλοιπα που εμπορευόμαστε. Αυτήν την κάρτα, μπορεί να την προμηθευτεί κανείς από ένα οποιοδήποτε κατάστημα της επιχείρησής μας, εκτός από τα συνεργαζόμενα δηλαδή τους σταθμούς των τρένων και των αεροδρομίων, στα οποία δεν ισχύουν τα προνόμια της κάρτας.

Η συνταγή για το ακαταμάχητο τσουρέκι:

Τα υλικά που απαιτούνται:

  • 240 gr. ζάχαρη
  • 160 gr. φρέσκο βούτυρο λειωμένο
  • 200 gr. γάλα
  • 70 gr. μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 αυγά
  • 600 gr. αλεύρι
  • 3 κουτ. γλυκού μαχλέπι

Γλάσο σοκολάτας

  • 1 κουβερτούρα
  • 1/3 πακέτο μαργαρίνη
  • 5 κουταλιές σούπας γάλα
  • 1 κρόκος αυγού

Παρασκευή:

Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Στο χλιαρό γάλα (οχι καυτό) λειώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη (1 ώρα περίπου).

Ρίχνουμε το λειωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λειώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε και τα αυγά και όλα τα υγρά και ανακατεύουμε.

Τέλος ρίχνουμε το προζύμι, το μαχλέπι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με το χέρι (όχι πολυ ζύμωμα). Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί.

Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια τοποθετούμε σε λαδόκολλα αφού φουσκώσουν πάλι τα ψήνουμε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και απο κάτω (30-40λεπτά). Αν τα πατήσουμε με το δάκτυλό μας επανέρχεται η ζύμη δεν βουλιάζει.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν στη λαμαρίνα. Αν θέλετε πριν τα ψήσετε τα αλείφετε με κρόκο αυγού ή φτιάχνετε ένα γλάσο σοκολάτας και το περνάτε αφού κρυώσουν.

Γλάσο: Λιώνουμε την σοκολάτα με το γάλα. Αποσύρρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λειώσει ρίχνουμε και τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα γαι να μην ψηθεί. Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό. Αν λειώσετε λευκή σοκολάτα μπορείτε να κάνετε και μερικές γραμμούλες σχεδιάκια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ