Στα 9 δις τα μέτρα για το 2013

Στα 9 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας) που θα εφαρμοστούν το 2013, έναντι 7,8 δισ. που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αλλά 4,5 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν το 2014. Η τρόικα και κατά τη χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επέμενε σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο εξανεμίζει τα προσδοκώμενα οφέλη της επιμήκυνσης.

Στα 9 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας) που θα εφαρμοστούν το 2013, έναντι 7,8 δισ. που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αλλά 4,5 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν το 2014. Η τρόικα και κατά τη χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επέμενε σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο εξανεμίζει τα προσδοκώμενα οφέλη της επιμήκυνσης. Εξάλλου, η τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση τα επόμενα χρόνια θα είναι βαθύτερη από αυτήν που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών και ζητεί κι άλλα μέτρα για τη διετία 2015 - 2016, χωρίς προς το παρόν να έχει προσδιορίσει το ποσό.

Από τα 13,5 δισ. των μέτρων που θα ληφθούν το 2013 - 2014, τα 4,9 δισ. ευρώ θα αφορούν σε περικοπές συντάξεων, 1,7 δισ. μειώσεις μισθών και 1,2 δισ. περικοπές επιδομάτων. Πάντως, χθες συμφωνήθηκε να μη μειωθούν τα επιδόματα αναπηρίας. Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και σήμερα, με βασικό στόχο να προσδιοριστούν τα προαπαιτούμενα (prior actions) για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ