''Η Μέρκελ φεύγει, ο Νταβούτογλου έρχεται'' - Ένα άρθρο του Δημήτρη Μαχαιρίδη

του Δημήτρη ΜαχαιρίδηΤαυτόχρονα με την Άγκελα Μέρκελ που αναχωρούσε για Βερολίνο, αποχαιρετούσε την Ελλάδα για το Λουξεμβούργο μια εταιρία trademark για τις ελληνικές εξαγωγές η ΦΑΓΕ.Η Μέρκελ έφυγε κερδισμένη για τους δικούς της λόγους, η ΦΑΓΕ έφυγε υπενθυμίζοντας τα εγγενή, άλυτα προβλήματα που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Ταυτόχρονα με την Άγκελα Μέρκελ που αναχωρούσε για Βερολίνο, αποχαιρετούσε την Ελλάδα για το Λουξεμβούργο μια εταιρία trademark για τις ελληνικές εξαγωγές η ΦΑΓΕ.

Η Μέρκελ έφυγε κερδισμένη για τους δικούς της λόγους, η ΦΑΓΕ έφυγε υπενθυμίζοντας τα εγγενή, άλυτα προβλήματα που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Θύμιζε αρκετά την Μάργκαρετ Θάτσερ του 1987 η Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Όταν η σιδηρά κυρία της Μεγάλης Βρετανίας διαπίστωσε έγκαιρα ότι κινδύνευε η επανεκλογή της στις εκλογές του 1987, πριν ξεκινήσει την κύρια προεκλογική εκστρατεία στην χώρα της έκανε ένα αστραπιαίο ταξίδι στην τότε αποφράδα Σοβιετική Ένωση, φωτογραφήθηκε με τον πολύφερνο Γκορμπατσόφ σε κάθε είδους εκδήλωση και ξαναμπήκε στην τροχιά της νίκης. Ο Γκορμπατσόφ τρία χρόνια μετά είχε εκθρονισθεί από το Κρεμλίνο και η Σοβιετική Ένωση είχε διαλυθεί.

Η Άγκελα Μέρκελ ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα, εδώ στην Αθήνα των διαδηλώσεων, την προεκλογική της εκστρατεία για τις γερμανικές εκλογές του 2013. Οι διαδηλώσεις, τα γιουχαΐσματα, οι βρισιές στα πανό και όλες οι κακόγουστες ιδέες που σκαρφίστηκε ο πας εις και βγήκε στους δρόμους να τις ερμηνεύσει και να ξεθυμάνει είχαν τον θετικό απόηχό τους στο Βερολίνο για την Γερμανίδα καγκελάριο. Τι καλύτερο δώρο μπορούσε να της κάνει ο Αλέξης Τσίπρας από το να σηκώνει αγωνιστική γροθιά μαζί με τον Γερμανό αρχηγό της Linke, δέκα μέτρα από το προεδρικό μέγαρο ενώ εκείνη συζητούσε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα στο μέγαρο; Ναι, η Άγκελα Μέρκελ, μέσα από την αρνητική κυκλοφορία της στις αθηναϊκές λεωφόρους τόνισε σε όλους τους αντιπάλους της εντός και εκτός Γερμανίας την ισχυρή παρουσία της.

Η επίσκεψη Μέρκελ έδειξε το μέγεθος της παλέτας των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας. Και μόνο την διαδρομή της κας Μέρκελ στην Αθήνα να παρακολουθήσουμε θα το κατανοήσουμε. Η Γερμανίδα καγκελάριος πήγε από το γερμανικής κατασκευής αεροδρόμιο μέχρι το προεδρικό μέγαρο, που και αυτό είχε κατασκευαστεί για τους γερμανικής καταγωγής πάλαι πότε βασιλιάδες της Ελλάδας. Και από εκεί στη συνάντηση του Hilton Athens, όπου τέσσερις από τις εννέα επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτήν (Bosch, Siemens, OTE, Hochtief) είναι γερμανικών συμφερόντων. Όποιος δεν το κατάλαβε ακόμη, η Ελλάδα είναι πλέον στενά δεμένη με την Γερμανία, όχι με τις ΗΠΑ.

Απόδειξη ότι την ίδια μέρα από σύμπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, που ακούει Γερμανία και αφρίζει, εγκαινίαζε το παράρτημα του γερμανικού ινστιτούτου Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Αθήνα. Οι περισπούδαστοι εγκέφαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν στον κόπο να στήσουν το δικό τους ινστιτούτο όπως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έχουν αντίστοιχα τα ιδρύματα ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου και Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εισάγουν στην Ελλάδα το ινστιτούτο ενός γερμανικού κόμματος. Άσχετα αν είναι αριστερό, άρα υποτίθεται διεθνιστικό, εισάγει τον πολιτικό τρόπο σκέψης της Γερμανίας στην ελληνική πολιτική ζωής. Και βέβαια δίνει την ευκαιρία στους Γερμανούς, μετά την χειραγώγηση μεμονωμένων Ελλήνων πολιτικών, να αποκωδικοποιήσουν τώρα πλέον και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα εκ των έσω.

Αυτό το διαρκές ελληνικό μπρος-πίσω, το καταγγέλλω και μετά συμπράττω, το σχεδιάζω και δεν εφαρμόζω, που εκπορεύεται κυρίως από τα ίδια τα πολιτικά κόμματα είναι που διώχνει πια από την Ελλάδα όχι μόνο τα παιδιά της αλλά και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις της.

Η ΦΑΓΕ φεύγει για τους δικούς της επιχειρηματικούς λόγους. Μπήκε πρωτοπόρα στην αμερικανική αγορά, έκανε το γιαούρτι big hit στους αμερικανούς καταναλωτές και αντιμετωπίζει ανταγωνισμό κυρίως από μια αμερικανική εταιρία, την Chobani (ακριβώς τσομπάνης), που την έστησε ένας Τούρκος μετανάστης στη Νέα Υόρκη, μετά την είσοδο της ΦΑΓΕ εκεί. Η ΦΑΓΕ, ως ιδιωτική εταιρία, θα μεταφέρει την έδρα της εκεί που θεωρεί ότι θα εξυπηρετηθεί καλύτερα. Η κάθε χώρα-μέλος της Ένωσης καταβάλει κάθε προσπάθεια, δημιουργεί το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον αφενός για να μην πάρουν την έδρα τους εταιρίες όπως η ΦΑΓΕ και αφετέρου για να προσελκύσουν άλλες. Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εργαζομένων είναι από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα, αντί ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλάζουμε δεκαετίες τώρα τους φορολογικούς νόμους σαν τα πουκάμισα.

Και δεν είναι ότι οι Έλληνες δουλεύουμε λιγότερο. Το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών στο Βερολίνο μπόρεσε να διαπιστεύσει τη Δευτέρα, παραμονή της επίσκεψης της Μέρκελ, μόνο 40 δημοσιογράφους. Στις 5μμ έκλεινε. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης ξημερώθηκε μέχρι τις 4 το πρωί της Τρίτης και διαπίστευσε πάνω από 400 δημοσιογράφους και φωτογράφους από όλο τον κόσμο. Σταθερές κατευθύνσεις και επιλογές που να τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις και να οδηγούν τη διοικητική μηχανή και τη χώρα μπροστά δεν υπάρχουν.

Αν θέλουμε, λοιπόν, οι χαμογελαστές επισκέψεις να μην σβήνουν γρήγορα, μαζί με τα κόκκινα χαλιά που γρήγορα στρώνονται και γρήγορα μαζεύονται, θα πρέπει να βγούμε από αυτήν την σχιζοφρενική ελληνική πραγματικότητα έτοιμη να καταγγείλει τους πάντες και τα πάντα προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της. Και αυτό αφορά όλα τα κόμματα και αυτά που είναι στην κυβέρνηση και εκείνα που δεν είναι σε αυτήν. Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου έφτανε στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών.

Δημήτρης Μαχαιρίδης

Πηγή: tsantiri.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ