Πώς μπορούν να αποφύγουν το «κούρεμα» οι μικρο-ομολογιούχοι

Του ΝΙΚΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΥ, διευθύνοντος συμβούλου της Icap Group και μέλους του ΔΣ της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών ΕλλάδοςΚατ’ αρχάς είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας που με τις αποφάσεις του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου αποφεύχθηκε η άμεση άτακτη χρεοκοπία και απομακρύνονται τα χειρότερα σενάρια (επιστροφή στη δραχμή, αποβολή από την ευρωζώνη κ.ά.).

Του ΝΙΚΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΥ, διευθύνοντος συμβούλου της Icap Group και μέλους του ΔΣ της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Ελλάδος

Κατ’ αρχάς είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας που με τις αποφάσεις του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου αποφεύχθηκε η άμεση άτακτη χρεοκοπία και απομακρύνονται τα χειρότερα σενάρια (επιστροφή στη δραχμή, αποβολή από την ευρωζώνη κ.ά.). Από την άλλη, όμως, νομίζω ότι χάνεται το μέτρο όταν η κυβέρνηση θριαμβολογεί, αφού ουσιαστικά δρομολογείται η βιωσιμότητα του χρέους, με τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους (αδυναμία πληρωμής / αθέτηση υποχρεώσεων / υποχρεωτικό κούρεμα).

Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλο ηθικό θέμα με τα 11.000 φυσικά πρόσωπα και ιδιαίτερα εκείνους τους Ελληνες πολίτες που στην ουσία είναι αποταμιευτές, αφού εμπιστεύτηκαν τη χώρα τους και αγόρασαν κρατικά ομόλογα σταθερής απόδοσης και «μηδενικού ρίσκου», αφού αυτά ήταν υπό την εγγύηση του κράτους.

Από χθες οι τράπεζες καλούν τους πελάτες τους - κατόχους κρατικών ομολόγων να δηλώσουν (μέσα σε 3 ημέρες!) εάν δέχονται να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στο PSI. Παράλληλα, έχει ήδη συζητηθεί στη Βουλή ότι και τα ομόλογα των φυσικών προσώπων θα ενταχθούν υποχρεωτικά (μέσω των ρητρών συλλογικής δράσης) στο «κούρεμα»!

Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που αγόρασαν στην πρωτογενή αγορά αλλά και στη δευτερογενή αγορά, εφόσον αυτό έγινε το πρώτο διάστημα πολύ κοντά στην τιμή έκδοσης (δηλ. πολύ πριν εκδηλωθεί η κρίση), γιατί στη ουσία αυτά τα πρόσωπα είναι αποταμιευτές, αφού επέλεξαν μία επένδυση που τους παρουσιαζόταν ως μηδενικού ρίσκου.

Είναι, λοιπόν, αδιανόητο να υποστούν ζημιές όσοι Ελληνες πολίτες εμπιστεύτηκαν και στήριξαν τη χώρα τους με την αγορά κρατικών ομολόγων.

Εάν, όμως, η εξαίρεση δεν είναι δυνατή, λόγω επιμονής της τρόικας, τότε προτείνω τα φυσικά πρόσωπα να καλύψουν τη ζημιά που θα υποστούν με συμψηφισμό (αφαίρεση) του αντίστοιχου ποσού από τους φόρους εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν στο μέλλον.

Στην πράξη αυτό που προτείνω είναι τα φυσικά πρόσωπα να έχουν την αντίστοιχη μεταχείριση που έχουν οι επιχειρήσεις που όταν πραγματοποιούν ζημιές (ακόμη και από επενδυτική δραστηριότητα) σε μία χρήση τις αποσβένουν από τους φόρους που οφείλουν τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Π.χ. ένα φυσικό πρόσωπο έχει ομόλογα 300.000 ευρώ, υφίσταται άμεσο κούρεμα 53,5%, άρα καταγράφει ζημιά 160.500 ευρώ. Αν στη φορολογική δήλωση που θα κάνει για τα εισοδήματα του 2012 του αναλογεί να πληρώσει φόρο 100.000 θα εκπέσει το αντίστοιχο μέρος της ζημιάς από τα ομόλογα, άρα δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο για τα εισοδήματα του 2012. Εάν το 2013 στον ίδιο ιδιώτη του αναλογεί να πληρώσει φόρο πάλι 100.000 τότε θα εκπέσει το υπόλοιπο της ζημιάς (60.500) και θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 39.500 ευρώ.

Πιστεύοντας ότι πρόθεση της πολιτείας δεν είναι να ζημιώσει τους πολίτες της που την εμπιστεύτηκαν και τη στήριξαν με τις αποταμιεύσεις τους (κόπους μιας ζωής), ευελπιστώ ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες κάλυψης αυτών. Αλλωστε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος δήλωσε στη Βουλή ότι «ψάχνουμε να βρούμε πρακτικούς τρόπους να καλυφθούν τα φυσικά πρόσωπα απολύτως». Θεωρώ, λοιπόν, ότι η παραπάνω τεχνική λύση του φορολογικού συμψηφισμού είναι πρακτικά εφικτή, απλή στην εφαρμογή της, δεν δημιουργεί άμεση χρηματική ροή και είναι δίκαιη.

Κατά τα άλλα, κάποιες άλλες λύσεις που συζητούνται, όπως κάλυψη μόνο των «μικρών» ομολογιούχων, ή μόνο για ποσά που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ ή κάλυψη με «εισοδηματικά κριτήρια» είναι κατά τη γνώμη μου άστοχα και εντείνουν την αδικία.

Τέλος, αναρωτιέμαι πως η κυβέρνηση καλεί και αναμένει από όλους τους Ελληνες πολίτες που έβγαλαν το τελευταίο διάστημα τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να τα φέρουν πίσω στην Ελλάδα, εάν δεν αποδείξει έμπρακτα ότι δεν ζημιώνει τα φυσικά πρόσωπα που αποταμίευσαν σε ομόλογα της χώρας τους;















Πηγή: kerdos.gr



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ