Ο μεγαλοεπενδυτής που κάνει μπότοξ στις μετοχές - θα εξαγοράσει για 52 δισ. δολ την εταιρεία botox Allergan την μεγαλύτερη επιτυχία φαρμακευτικού προιόντος ever!

Μπότοξ στο... χαρτοφυλάκιό του επιδιώκει ο 48χρονος Μπιλ Ακμαν, ο ακτιβιστής επενδυτής που διαχειρίζεται hedge fund 12 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, σε συνεργασία με την καναδική Valeant Pharmaceuticals Ιnternational, θα επιχειρήσει να φτιάξει ομάδα που θα εξαγοράσει έναντι 52 δισ. δολαρίων (37 δισ. ευρώ) την εταιρεία θεραπείας ρυτίδων Allergan.



Tης Κατερίνας Κοσμά, Έθνος

Η Pershing Square Capital Management του Ακμαν έχει ήδη «χτίσει» αθόρυβα μερίδιο 10% στην Allergan, η αξία του οποίου φτάνει περίπου τα 4 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην εταιρεία. Με το που κυκλοφόρησε η πληροφορία, η μετοχή της κατασκευάστριας του μπότοξ πραγματοποίησε το μεγαλύτερο ράλι στο ταμπλό της Γουόλ Στριτ από το 2009: μόνο την τελευταία εβδομάδα ενισχύθηκε 20% με την τιμή της να ξεπερνά τα 171 δολάρια. Συνολικά από τις αρχές του έτους έχει κερδίσει 28% και καταγράφεται ως η ένατη πιο κερδοφόρα μετοχή του S&Ρ 500.

Οι Financial Times χαρακτήρισαν το επικείμενο ντιλ ως «κρίσιμη στιγμή στη σχέση ακτιβιστών - μετόχων και μεγάλων επιχειρήσεων», καθώς κανείς δεν ξεχνά πως ο επενδυτής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιτίθεται με κάθε μέσο στον όμιλο συμπληρωμάτων διατροφής Herbalife, στην κατάρρευση του οποίου έχει στοιχηματίσει 1 δισ. δολάρια!

15 δισ. σε μετρητά
Οι όροι της προτεινόμενης συμφωνίας κατά τη βρετανική εφημερίδα θα συμπεριλάβουν την Valeant, η οποία παράγει φάρμακα νευρολογίας και δερματολογίας, χρησιμοποιώντας 15 δισ. δολ. σε μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές. Οι FT επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή συνεργασία ενός ακτιβιστή επενδυτή και μίας παραδοσιακής φαρμακευτικής. Η Allergan, εκτός από το μπότοξ, κατασκευάζει επίσης εμφυτεύματα στήθους, όπως και ένα προϊόν που υποστηρίζει ότι επιμηκύνει τις βλεφαρίδες, και το 2013 οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 6,3 δισ. δολάρια, έναντι 5,8 δισ. δολάρια που σημείωσε η Valeant.


Οταν «κυκλοφόρησε» η συμφωνία η μετοχή της εταιρείας που κατασκευάζει το μπότοξ έκανε το μεγαλύτερο «ράλι» της 5ετίας

Ο Μπιλ Ακμαν έχει τη φήμη ενός πολύ επιθετικού επενδυτή, που δεν διστάζει να συγκρουστεί δημοσίως με τις διοικήσεις των εταιρειών στις οποίες τοποθετείται. Ειδικότερα, αποκτά μετοχές σε εταιρείες που θεωρεί υποτιμημένες και ασκεί πιέσεις για αλλαγές, όπως αύξηση μερισμάτων, επαναγορά μετοχών, μείωση κόστους, ανακατατάξεις στη διοίκηση, ακόμα και διάλυση μιας επιχείρησης.

Aλλοι πάλι κατηγορούν τον «γκουρού» της Γουόλ Στριτ για αστοχίες και τον θεωρούν αναξιόπιστο, καθώς όπως λένε έχει «κάψει» πολλούς από τους επενδυτές που τον εμπιστεύτηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουν πως το 2012 συνέστησε στους πελάτες του την αγορά μιας μετοχής και συγκεκριμένα της αλυσίδας καταστημάτων J.C.Penney, της οποίας οι πωλήσεις έκαναν... βουτιά και μαζί με αυτές και τα κέρδη της, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει η τιμή της μετοχής της κατά 71,5% έως τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς η εταιρεία άλλαξε τη στρατηγική της και οι πωλήσεις καταβαραθρώθηκαν.

Από την άλλη, μεταξύ των ωφελημένων από τις πρόσφατες κινήσεις του είναι οι μέτοχοι της Fortune Brands, οι οποίοι είδαν την τσέπη τους να γίνεται διπλάσια μετά τις πιέσεις της Pershing Square Capital Management να «διχοτομηθεί» η εταιρεία. Ο Ακμαν ώθησε τη Fortune να πουλήσει τη μονάδα γκολφ και να χωριστεί σε δύο εταιρείες: την Beam, εταιρεία παραγωγής bourbon, και τη Fortune Brands Home & Security, εταιρεία κατασκευής κλειδαριών. Τον Ιανουάριο η Beam εξαγοράστηκε από τη Suntory Holdings αντί 16 δισ. δολαρίων.


Οι Νικόλ Κίντμαν και Κόρτνεϊ Κοξ είναι δύο από τις σταρ που έχουν κάνει μπότοξ και το έχουν παραδεχθεί. Η Allergan, εκτός από το μπότοξ, κατασκευάζει επίσης εμφυτεύματα στήθους, όπως και ένα προϊόν που υποστηρίζει ότι επιμηκύνει τις βλεφαρίδες, και το 2013 οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 6,3 δισ. δολάρια.

Γιος εύπορου Εβραίου, που ήταν πρόεδρος του κτηματομεσιτικού ομίλου «Ackman Brothers & Singer», ο Ακμαν γεννήθηκε τον Μάιο του 1966 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Χάρβαρντ απ' όπου αποφοίτησε με «άριστα». Αμέσως μετά το μεταπτυχιακό του, το 1992, ίδρυσε με τον συμφοιτητή του Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς την επενδυτική εταιρεία Gotham Partners, που ξεκίνησε με κεφάλαια ύψους 3 εκατ. δολαρίων για να φτάσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα 300 εκατ. δολάρια!

Το 1994 παντρεύτηκε την Κάρεν, μιαν αρχιτέκτονα, με την οποία απέκτησαν τρεις κόρες. Οι δυο τους λατρεύουν να διοργανώνουν πάρτι... εργένηδων, ενώ δωρίζουν το 50% των κερδών τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα βαδίζοντας στα χνάρια του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ.

Το 2002 η εταιρεία του έβαλε λουκέτο εξαιτίας μιας αποτυχημένης επένδυσης σε ένα γήπεδο του γκολφ με τους επενδυτές να ζητούν επίμονα τα χρήματά τους πίσω! Ο Ακμαν όμως δεν πτοήθηκε και δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε την Pershing Square Capital Management, η οποία από 54 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση ενεργητικό έφτασε να διαχειρίζεται 12 δισ. δολάρια, απασχολώντας 51 υπαλλήλους. Ανάμεσά τους ένας αναλυτής με τον οποίον πήγαιναν για ψάρεμα, ένας πρώην προπονητής του τένις και ένας τύπος που γνώρισε μέσα σε ένα ταξί...

Στοίχημα 2.000 δολ. με τον πατέρα του
Η ροπή του προς το ρίσκο ήταν ιδιαίτερα εμφανής από πολύ μικρή ηλικία. Το 1984 έβαλε με τον πατέρα του στοίχημα ύψους 2.000 δολαρίων ότι θα έγραφε άριστα σε δύο μαθήματα. Για καλή του τύχη τελευταία στιγμή ο πατέρας του ακύρωσε το στοίχημα, καθώς έκανε ένα λάθος στη γραμματική και τρία στα μαθηματικά...


Ο Ακμαν (που έχει παίξει τένις με τον Αντρέ Αγκάσι, αγαπά το σπανάκι και τις ομελέτες χωρίς τυρί και αφιερώνει ώρες στο κωπηλατικό μηχάνημα ή κάνοντας διάδρομο) είναι γνωστός για τις μακροπρόθεσμες θέσεις που παίρνει σε επιλεγμένες μετοχές. Δέχτηκε όμως έντονη κριτική για το «σορτάρισμα» της ασφαλίστριας ομολόγων MBIA από το οποίο αποκόμισε το 2008 πολλά δισ. δολάρια...

Στο σημείο πάντως αυτό θα πρέπει να επισημανθεί πως υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν τους ακτιβιστές επενδυτές όπως τον Μπιλ Ακμαν και τον Καρλ Αϊκαν ως τους καλύτερους φίλους του μετόχου. Στηρίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι οι μετοχές των εταιρειών που βρέθηκαν στο στόχαστρο ακτιβιστών επενδυτών από το 2009 έως το 2013 ενισχύθηκαν 48% κατά μέσον όρο από το τέλος του περασμένου έτους. Το ποσοστό ξεπερνά την απόδοση του δείκτη Standard & Poor's 500 κατά περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες.

Μια ματιά στους 81 αμερικανικούς στόχους ακτιβιστών από τον Ιανουάριο του 2009 έως το τέλος του περασμένου έτους δείχνει ότι, στο διάστημα των έξι μηνών πριν από την παρέμβαση των επενδυτών, οι μετοχές των εταιρειών απέκλιναν περίπου 8% κατά μέσο όρο από την πορεία του S&P 500.

Το 2013 οι ακτιβιστές έβαλαν στο στόχαστρο 369 εταιρείες, 12% περισσότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Hedge Fund Solutions. Μεταξύ των «θηραμάτων» ήταν η Apple, η Microsoft και η PepsiCo. Το αυξημένο ενδιαφέρον τροφοδοτήθηκε από τον τριπλασιασμό -σχεδόν- των κεφαλαίων που εισέρρευσαν στα hedge funds των ακτιβιστών από τους επενδυτές κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών (93 δισ. δολ. στο τέλος του 2013).


ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΕΜΠ
Κόντρα δισ. για έναν... ποδηλατικό αγώνα

Ψηλός, αθλητικός και ευπαρουσίαστος με καταγάλανα μάτια, ο Μπιλ Ακμαν διαθέτει πολλούς φίλους αλλά και άλλους τόσους εχθρούς, ενώ έχει ουκ ολίγες φορές κατηγορηθεί ότι διακατέχεται από το σύνδρομο του... σούπερμαν.

Αλλοι πάλι τον θεωρούν εγωιστή, ελάττωμα που κρύβεται πίσω από τον αδυσώπητο πόλεμο που έχει ανοίξει με έναν πρώην κολλητό του: τον δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Λεμπ, ιδιοκτήτη του επενδυτικού fund Third Point.

O 51χρονος Λεμπ διατηρεί μακροπρόθεσμες θέσεις στον όμιλο συμπληρωμάτων διατροφής Herbalife, οι οποίες του απέφεραν πέρυσι κέρδη ύψους 50 εκατ. δολαρίων. Ο Ακμαν, όμως, έχει στοιχηματίσει 1 δισ. δολάρια στην κατάρρευση της εταιρείας, την οποία χαρακτηρίζει «απάτη» και «πυραμίδα». Η Herbalife, όπως του επεσήμανε πρόσφατα δημοσιογράφος του CNN, δραστηριοποιείται στην αγορά από τη δεκαετία του '80, ενώ η μετοχή της εκτινάχθηκε το 2013 κατά 140%. Εκείνος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να τη «σορτάρει» λέγοντας: «Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν γνωρίζατε τα καμώματα του Μέιντοφ, αν δεν τα αποκαλύπτατε και αν περνούσαν 33 χρόνια...».

Εμμονή
Πηγές προσκείμενες στον Ακμαν υποστηρίζουν ωστόσο ότι η εμμονή του με τη Herbalife ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια στη διάρκεια ενός ποδηλατικού αγώνα στον οποίο συμμετείχε τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντάνιελ Λεμπ. Στον αγώνα λοιπόν αυτόν έκανε πετάλι με τέτοιο... ζήλο («επιθετικά» είπαν κάποιοι από τους συμμετέχοντες) για να ηγηθεί της ομάδας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει με αφόρητους πόνους και κράμπες στα πόδια.

Σε αντίθεση με τον καλογυμνασμένο Ντάνιελ, ο οποίος τερμάτισε με άνεση και εξακολουθεί να παίρνει επιτυχώς μέρος σε ποδηλατικούς αγώνες και μαραθώνιους. Η ήττα αυτή φαίνεται πως πείραξε πολύ τον Ακμαν, ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα για «περαστικά» που του έστειλαν ο Λεμπ και οι υπόλοιποι συναθλητές του... Και όπως περιπαικτικά κάποιοι τονίζουν: «Το μυαλό του υπέγραψε μιαν επιταγή που το σώμα του δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει»... Κι αυτό του στοίχισε...


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ