Γέννησε ένα υγιέστατο μωρό η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας - η 36χρονη Σουηδέζα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα!

Το «φανταστικό» αγοράκι -όπως το χαρακτήρισε το δρ. Μέιτς Μπράνστρομ, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και της Στοκχόλμης IVF, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας- γεννήθηκε πρόωρα πριν από έναν μήνα, χαίρει άκρας υγείας και βρίσκεται ήδη στο σπίτι του με τη μαμά του.

http://www.jenny.gr/wp-content/uploads/2013/06/%CE%92%CE%91%CE%92%CE%A5-1.jpg

Οπως έγινε γνωστό η μητέρα γεννήθηκε χωρίς μήτρα εξαιτίας μιας γενετικής διαταραχής. Της έγινε μεταμόσχευση μήτρας με δότρια μια 61χρονη γυναίκα η οποία είχε ήδη περάσει προ επταετίας στην εμμηνόπαυση.
Γέννησε ελπίδα για χιλιάδες γυναίκες

Η μητέρα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά τον τοκετό και το μωρό, που γεννήθηκε μετά από 31 εβδομάδες κύησης γραμμαρίων βγήκε από τη μονάδα των νεογνών 10 ημέρες μετά τη γέννησή του. Ο μπέμπης γεννήθηκε 1 κιλό και 775 γραμμάρια.

Για το ιατρικό επίτευγμα των Σουηδών επιστημόνων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες, καθώς αναμένεται να δημοσιευθούν στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet. Ωστόσο αυτό που ένα είναι βέβαιο, πως αυτό ανοίγει νέο δρόμο, ακόμη σε πειραματικό στάδιο, για μερικές από τις χιλιάδες γυναίκες που δεν μπορούν να γίνουν μητέρες είτε επειδή τους αφαιρούν τη μήτρα εξαιτίας καρκίνου είτε επειδή γεννιούνται χωρίς αυτή.

Αυτή η «επιτυχία βασίζεται σε περισσότερα από 10 χρόνια εντατικής έρευνας και δημιουργεί τη δυνατότητα για τη θεραπεία πολλών νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από στειρότητα της μήτρας», δήλωσε ο Μέιτς Μπράνστρομ.

Πηγή: telegraph.co.uk

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ