Ποιο σούσι και ποιο ασιατικό; Αυτές είναι οι 10 υπέροχες ταβέρνες στην Αθήνα που θα απολαύσετε με την ψυχή σας

Όσα σουσάδικα και να ανοίξουν, όσο πολυνησιακά,  κανένα δε θα μπορέσει να εκτοπίσει την ελληνική ταβέρνα.

Όσα σουσάδικα και να ανοίξουν, όσο πολυνησιακά,  κανένα δε θα μπορέσει να εκτοπίσει την ελληνική ταβέρνα. Θα την πιούνε όπως την  ήπιαν τα McDonalds από το γύρο και τα σουβλάκια, τι να μας λένε... Η ταβέρνα σου δημιουργεί την καλύτερη ψυχολογία, γιατί πας πάντα χύμα στο κύμα. Δε πας ποτέ για να δεις και να σε δουν αλλά για να φας ένα ωραίο παϊδάκι, ένα ωραίο κατσικάκι μαγειρευτό, μια ωραία χωριάτικη.

από τον Πέτρο Κωστόπουλο στο toratora.gr

Στη ταβέρνα μιλάς δυνατά, γελάς πιο πολύ απ' ότι σε ένα εστιατόριο, πίνεις καμιά στάλα παραπάνω αφού είναι και πιο φτηνά, ανασύρεις μνήμες από τη παιδική σου ηλικία, μυρίζεις και  κάτι που θυμίζει το φαγητό της μάνας σου κάτι μεσημέρια. Μυρίζουν λίγο και τα ρούχα σου αν φας στον εωτερικό χώρο στις περισσότερες ελληνικές ταβέρνες και φοβάσαι μήπως σε πάρει από πίσω κανένας σκύλος φεύγοντας. Αλλά είχες  και στο χωριό σου εξαερισμό αδάμαστε Έλληνα; Και να σκεφτείτε ένα πράγμα: Αν ήσασταν ξένος και χλιδάτος ακόμα και ερχόσασταν στην Αθήνα, τι διεύθυνση θα ψάχνατε για εστιατόριο; Αυτή του Nobu, ή μιας ωραίας Ελληνικής ταβέρνας; Για να μη παρεξηγηθώ, υπάρχουν κι άλλες καλές ταβέρνες, αλλά θα τις γράψουμε σιγά σιγά.

 

1 Το στέκι του Ηλία

166019_390848917627586_243746733_n (1)

Η ταβέρνα αυτή βρίσκεται στον πλακόστρωτο πεζόδρομο πλάι στον Ηλεκτρικό, μόλις 100 μέτρα από τον σταθμό του Θησείου προς τα Πετράλωνα, δίπλα στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγ. Αθανάσιου. Υπέροχο μέρος για το καλόκαιρι που στην Ελλάδα κρατάει κάνα οκτάμηνο καιο για ηλίολουστες μέρες του χειμώνα. Είναι υπέροχο μέρος. Εδώ θα δοκιμάσεις απλά και παραδοσιακά πιάτα -σπεσιαλιτέ η λεμονάτη συκωταριά- που θα συνοδέψεις με μπίρα παγωμένη ή κρασί.Υπάρχει και δεύτερο «Στέκι του Ηλία» που λειτουργεί υπό την ίδια διεύθυνση. Βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω. Εδω αυτό που μετράει πιο πολύ είναι το location.

Θεσσαλονίκης 7 Θησείο 

210-34.22.407

 

 

2. Κληματαριά

1234

Στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, κάτω από τη Βαρβάκειο Αγορά και δίπλα από τα δερματάδικα και τσαγκαράδικα του Ψυρρή, η Κληματαριά, ταβέρνα-θρύλος, όπως και οι περισσότερες ταβέρνες της περιοχής και εποχής (Δίπορτο, η στοά του Βαγγέλη κ.α.), έχει ταϊσει γενιές και γενιές με τα μαγειρευτά φαγητά της. Το κρασί πάντα ρέει άφθονο από τα δρύινα βαρέλια και η ατμόσφαιρα θυμίζει εκείνες στις παλιές ελληνικές ταινίες.

Πλατεία Θεάτρου 2, Βαρβάκειος Αγορά

210 321 6629

 

3. Κάππαρη

kappari-1

Είναι κατά βάση ψητοπωλείο  (;) αλλά βρίσκεις και μια σειρά από άλλα πιάτα όπως ένα ριζότο, αλα Γκρεκ θα το λεγα. Οι άνθρωποι εκεί προσπαθούν να εντάξουν στο μενού τους ντόπια προϊόντα από όλη την Ελλάδα: Σπανακόπιτα με βασιλοτύρι (ένα φρέσκο τυρί από τα Ζαγόρια), πράσινη σαλάτα με οξύρυγχο (καπνιστό ψάρι από το οποίο βγαίνει το χαβιάρι), απάκι Κρήτης…και πολλές άλλες επιλογές.  Από κρεατικά έχει ωραίο χοιρινό κότσι, τρυφερό, με το κρέας να ξεκολλάει από το κόκκαλο, ψαρονέφρι καπνιστό   και γιαουρτλού. Έχει ωραίες σαλάτες, ρεβιθοκεφτέδες, πατάτες στο φούρνο. Γενικά έχει μια πάρα πολύ καλή κουζίνα.

Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα,

210 3450288

 

4.  Χαλάλι

halali-taverna-1

 

Προσεγμένο μεζεδοπωλείο στο Μπουρνάζι. Θα βρείτε διαφόρων ειδών κεφτέδες, σαλάτες, και κρέατα. Ωραίο και αρκετά ελαφρύ το τσίπουρο που κερνούν στην αρχή. Το μέσα της ταβέρνας είναι μάλλον πιο περιποιημένο από την αυλή της.  Από μεζέδες ξεχωρίζουν οι καπνιστές μελιτζάνες, ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, τα μαγειρευτά, τα ψητά και τα θαλασσινά του, όλα καλής ποιότητας και σε χαμηλές τιμές. Η σχέση τιμής ποιότητας θα έπαιρνε υψηλό βαθμό στους αμερικάνικους οδηγούς εστιατορίων. Φτηνό και καλό αν δεν καταλάβατε.

 

Κύπρου 86, Μπουρνάζι,

2105757402

 

5. Αττικός

attikos-greek-house-1

 

Η γνωστή Μίνα με το πιο όμορφο μπαλκόνι στο πλανήτη ίσως. Το βλέπετε άλλωστε στη φωτογραφία. Η Μίνα μαγειρευει καλά ελληνικά φαγητά, αλλά μόνο και να κάθομαι εκεί ασθάνομαι προνομιούχος, πολίτης του πλανήτη. Εδώ μ αρέσει να κάθομαι και σε συγκεκριμένο τραπεζάκι για να μη βλέπω κεφαλάκια ανάμεσα σε μένα και την Ιστορία. Να πάρω αλμυρίκια, ωραία χειροποίητα ντολμαδάκια, αρνί λεμονάτο, καμμιά κολκυθόπιττα και ένα ωραίο κρασί και να αρχίσω το διάλογο με τον Περικλή και το Δημοσθένη. Αν έχω κέφια μπορεί να καταλήξω να μιλάω και με το Διόνυσο.

Γαριβάλδη 7, Ακρόπολη

210 9215256

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο toratora.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ