Μιχάλης Μουλακάκης- Γιώργης Τσαμπουράκης δύο 30άριδες, ηθοποιοί και καλοφαγάδες άνοιξαν στα Πετράλωνα το Αστέρ - γνήσια κουζίνα της Κρήτης και σουπλά κεντημένα από τη γιαγιά τους!(φωτό)

Ο Μιχάλης Μουλακάκης και ο Γιώργης Τσαμπουράκης είναι δύο τριαντάρηδες Kρητικοί, ηθοποιοί στο επάγγελμα και καλοφαγάδες. Όταν ήρθε η κρίση και τα δύσκολα αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την αγάπη τους για το φαγητό και την πρόσβαση που είχαν στα αυθεντικά προϊόντα και άνοιξαν το Άστερ.

Το Άστερ είναι ένα γωνιακό μαγαζί με ρετρό αισθητική και οι ιδιοκτήτες του προσέχουν κάθε λεπτομέρεια. Τα πιάτα είναι παλιά, τα σουπλά χειροποίητα της γιαγιάς, τα τραπέζια και οι καρέκλες παλιές αυθεντικές και όλα δένουν όμορφα μεταξύ τους. «Βρήκαμε το συγκεκριμένο μέρος που ήταν αποθήκη ρακοσυλλεκτών και το φτιάξαμε όλο εξ αρχής. Με τη βοήθεια φίλων και συγγενών ανοίξαμε το μαγαζί το 2012», λέει ο Μιχάλης. «Και για να το διακοσμήσουμε, ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του. Ξεκινήσαμε πολύ ερασιτεχνικά. Στην αρχή ερχόταν η μητέρα μου και μαγείρευε. Είχε αμέσως ανταπόκριση και μετά από λίγο αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε σεφ. Αλλά όλα συνεχίζουν και γίνονται στην μικρή μας κουζίνα που είναι σαν κουζίνα σπιτιού», συνεχίζει.

Tης Μαρίνας Πετρίδου - Grekamag.gr
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/11/Aster-13-980x653.jpg?8809af

http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/11/Aster-12-980x653.jpg?8809af

http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/11/Aster-11-980x653.jpg?8809af

http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/11/Aster-09-980x653.jpg?8809af

Στο Άστερ τα πιάτα είναι απλά και ποιοτικά και πάνω από όλα τα παιδιά βάζουν την καλή πρώτη ύλη. «Αυτό που θέλουμε να προωθήσουμε δεν είναι κάποια ιδιαίτερη δημιουργική κουζίνα με σάλτσες και περίεργες ονομασίες. Οι συνταγές μας είναι πολύ απλές, της μαμάς και της γιαγιάς. Τα περισσότερα προϊόντα είναι από την Κρήτη. Το απάκι, το ψαρονέφρι, το λουκάνικο. Φέρνουμε πιττάκια από τον Μάραθο, ένα χωριό στην Κρήτη, τα φτιάχνουν οι γυναίκες του χωριού και μας τα στέλνουν. Και τα παξιμάδια είναι από την Κρήτη, ακόμη και οι πατάτες. Για να καταλήξουμε από πού θα παίρνουμε κρέας, αλλάξαμε δεκαπέντε κρεοπωλεία το ίδιο έγινε και με τα λαχανικά μας. Από σούπερ μάρκετ αγοράζουμε μόνο τη ζάχαρη και το αλάτι», λέει ο Γιώργης.

Το Άστερ φημίζεται για τον ντάκο του, τις τηγανητές πατάτες με ξύγαλο την φάβα και τα πιάτα ημέρας. Τα Σαββατοκύριακα έχουν αρνάκι στο φούρνο, το όποιο γίνεται ανάρπαστο. Δοκίμασα τα τηγανιτά ‘μάτια με παστουρμά’ με φρέσκο ψωμάκι και «σκούπισα» το πιάτο. Το Άστερ πλέον ανοίγει από το μεσημέρι και εκτός των άλλων σερβίρει σπιτική ομελέτα που χορταίνει άνετα δύο άτομα. Αλλά επειδή κρητικό τραπέζι χωρίς ρακί δεν υπάρχει, στο Άστερ μπορείς να βρεις από τις καλύτερες στην Αθήνα. «Η ρακή μας είναι βιολογική και πιστοποιημένη. Είναι από αυτές που δεν ξυπνάς με πονοκέφαλο την επόμενη μέρα, όσο και να πιεις», λέει περήφανα ο Μιχάλης. Έχει και ποικιλία από ελληνικές μπύρες από μικρές ζυθοποιίες.

http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/11/Aster-08-980x653.jpg?8809af


http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/11/Aster-07-980x653.jpg?8809af

http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/11/Aster-14-653x980.jpg?8809af

Οι τιμές στο Άστερ είναι πραγματικά χαμηλές γι’ αυτό που προσφέρουν και δεν θα βρεις τίποτα που να έχει πάνω από 7 ευρώ – κι αυτό θα είναι το πιάτο ημέρας. Το πιο ακριβό πιάτο τους στον κατάλογο είναι η σαλάτα που έχει 5,5 ευρώ. «Θέλαμε να κρατήσουμε τις τιμές μας όσο πιο χαμηλά γίνεται για να έρχεται ο πελάτης και να παραγγέλνει χωρίς να αγχώνεται», λέει ο Μιχάλης.

«Τι είναι αυτό που σας κάνει περήφανους για το μαγαζί σας;» τους ρωτάω.

«Ενώ το μαγαζί άνοιξε σαν ρακάδικο, το φαγητό μας έχει φτάσει να συγκρίνεται με κουζίνες εστιατορίων. Εδώ δεν έρχεται μόνο κάποιος για να πιει, αλλά και να φάει και να χορτάσει. Έχουμε τιμές ρακάδικου και γεύσεις εστιατορίου και αυτό ήρθε στην πορεία. Για μας στην Κρήτη αυτό είναι το φυσιολογικό και μας κάνει πολύ χαρούμενους που το καταφέραμε».

Άστερ, Τρωών 48, Πετράλωνα


http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/11/Aster-03-653x980.jpg?8809af

http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/11/Aster-01-653x980.jpg?8809af


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ