Κρητική διατροφή με σφραγίδα ποιότητας σε εστιατόρια και ταβέρνες

Η κρητική διατροφή κατακτά συνεχώς έδαφος, με ειδικό σήμα πιστοποίησης, σε ταβέρνες και εστιατόρια του νησιού.  Το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» δίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και αποτελεί εγγύηση ότι στο μενού των καταστημάτων, που φέρουν το σήμα, προσφέρονται παραδοσιακά κρητικά προϊόντα.

Η κρητική διατροφή κατακτά συνεχώς έδαφος, με ειδικό σήμα πιστοποίησης, σε ταβέρνες και εστιατόρια του νησιού.

 
Το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» δίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και αποτελεί εγγύηση ότι στο μενού των καταστημάτων, που φέρουν το σήμα, προσφέρονται παραδοσιακά κρητικά προϊόντα.

Στόχος της Περιφέρειας είναι να υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον για πιστοποίηση σε ταβέρνες και εκτός Κρήτης.

Οι τοπικές επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, που είναι πιστοποιημένες με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας», πολλαπλασιάζονται και όπως δήλωσε στο «Εθνος» η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, «στόχος είναι η δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου για την προστασία και ανάδειξη της κρητικής διατροφής, την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού και την τόνωση της τοπικής οικονομίας».

Για τη λήψη του ειδικού σήματος απαιτούνται αυστηρές προδιαγραφές και η Περιφέρεια πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους για τη γνησιότητα -ποιότητα - τη γεύση των προϊόντων, τον τρόπο μαγειρέματος και λειτουργίας των χώρων εστίασης, τις συνθήκες υγιεινής, τις προδιαγραφές τροφίμων, τη σύνθεση του εδεσματολογίου, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, την εξυπηρέτηση πελατών κ.ά. Μέχρι στιγμής δέκα είναι οι επιχειρήσεις στην Κρήτη που φέρουν το σήμα πιστοποίησης.

Tο τελευταίο διάστημα σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της προώθησης των τυποποιημένων Κρητικών προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και στο τομέα της Κρητικής διατροφής με την συμμετοχή παραγωγών, γυναικείων συνεταιρισμών, καλογριών αλλά και μικρών μαθητριών που διδάσκονται από το σπίτι τους ή από σεμινάρια την λέσχης αρχιμαγείρων Κρήτης τα μυστικά της τέχνης της Κρητικής κουζίνας.

«Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην προστασία και ανάδειξη της κρητικής διατροφής και η πιστοποίηση απονέμεται σε εστιατόρια που προσφέρουν στο μενού τους εδέσματα της κρητικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά παρθένο ελαιόλαδο και τοπικά προϊόντα», επισημαίνει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης.
«Με την πρωτοβουλία μας», λέει η κ. Βρέντζου, «επιχειρούμε να ενισχύσουμε τον πρωτογενή μας τομέα, το τουριστικό μας προϊόν και κατ' επέκταση την τοπική μας οικονομία». Παράλληλα, έχει ξεκινήσει διεθνής εκστρατεία προώθησης των κρητικών προϊόντων και ήδη δρομολογείται η λειτουργία κρητικών μπακάλικων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η Περιφέρεια καλεί τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές του νησιού, να συμμετάσχουν στο δίκτυο, δημιουργώντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον χώρο της εστίασης, με στόχο μια πιο σταθερή και βιώσιμη τοπική οικονομία.

Οσοι ενδιαφέρονται να λάβουν την πιστοποίηση μπορούν να επικοινωνήσουν με το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» της Περιφέρειας Κρήτης, τηλεφωνώντας στο νούμερο 2810-302787, στέλνοντας e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: symfono_gram@nar.gr ή μέσω της ιστοσελίδας www.cretan-nutrition.gr.

Πηγή: ethnos.gr-Μανόλης Κοκολάκης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ