3 γυναίκες επιστήμονες - 3 βραβεία Unesco –L’oreal - οι δρ Ελένη Κατράγκου,δρ Μαριάνθη Γεωργίτση και δρ Γεωργία Σφυρόερα-Γνωρίστε τις αξίζουν!

Tρεις νεαρές ερευνήτριες βραβεύτηκαν για την υποδειγματική τους έρευνα και την αφοσίωση τους στην επιστήμη «Ήθος, πάθος, πείσμα και επιμονή!»: Αυτά είναι τα βασικά «όπλα» ενός καλού ερευνητή που τον κάνουν να ξεχωρίζει από το σύνολο και τον βοηθάνε να ξεπερνάει τις δυσκολίες σύμφωνα με τις τρεις κοπέλες που βραβεύτηκαν φέτος.

Tρεις νεαρές ερευνήτριες βραβεύτηκαν για την υποδειγματική τους έρευνα και την αφοσίωση τους στην επιστήμη


Πόσες διάσημες γυναίκες επιστήμονες γνωρίζετε; Αν σας ζητούσαν να τις απαριθμήσετε, ένα και μόνο όνομα θα ερχόταν αβίαστα στο μυαλό σας, της φυσικού και χημικού Μαρί Κιουρί. Ίσως και της μαθηματικού και φιλοσόφου Υπατίας, κυρίως μετά από την προβολή του ομότιτλου κινηματογραφικού έπους. Ωστόσο, οι γυναίκες επιστήμονες ανέκαθεν επιτελούσαν σπουδαίο έργο σε τόνους χαμηλούς, με τρόπο ανώνυμο και αθόρυβο μέσα σε ένα κατά βάση ανδροκρατούμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον!

Τα δεδομένα αυτά επανεξετάζει από το 1998 μια γερή συμμαχία! Από κοινού Unesco και L’oreal προβάλλουν το έργο γυναικών επιστημόνων αναγνωρίζοντας την συνεισφορά τους στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Με αυτό τον τρόπο, η Unesco επισφραγίζει τον αλτρουστικό της ρόλο και η L’ Οreal στρέφει το βλέμμα της και επικεντρώνεται στην εσωτερική ομορφιά! Σε ελληνικό έδαφος, οι αντίστοιχες κοινότητες δραστηριοποιούνται από το 2006 προς την ίδια κατεύθυνση. Η L’oreal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco απονέμουν τα «Ελληνικά Βραβεία L'oreal-Unesco», σε τρεις νεαρές ερευνήτριες για την υποδειγματική τους έρευνα και την αφοσίωση τους στην επιστήμη.
 

Από αριστερά: H δρ Ελένη Κατράγκου, η δρ Μαριάνθη Γεωργίτση και η δρ Γεωργία Σφυρόερα

«Ήθος, πάθος, πείσμα και επιμονή!»: Αυτά είναι τα βασικά «όπλα» ενός καλού ερευνητή που τον κάνουν να ξεχωρίζει από το σύνολο και τον βοηθάνε να ξεπερνάει τις δυσκολίες σύμφωνα με τις τρεις κοπέλες που βραβεύτηκαν φέτος.

Για την Δρ. Ελένη Κατράγκου (πεδίο έρευνας:«η φυσική κλιματολογία, η μελέτη του κλίματος, της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στην ποιότητα του αέρα με την εφαρμογή αριθμητικών κλιματικών μοντέλων»), οι δυσκολίες στην επαγγελματική της καριέρα προέκυπταν κυρίως από τις συχνές μετακινήσεις σε διαφορετικές χώρες λόγω ερευνητικών αναγκών. «Ο χρόνος προσαρμογής σε ένα περιβάλλον, όπου όλα είναι καινούρια - από τον καιρό μέχρι τις συνήθειες των ανθρώπων -, οι πρακτικές δυσκολίες μιας μετακόμισης, η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι αρκετά επίπονη διαδικασία, ιδιαίτερα όταν γίνεται αρκετές φορές σε μικρά χρονικά διαστήματα», παραδέχεται.

Με πεδίο έρευνας «την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για την αντιμετώπιση του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου», η Δρ. Γεωργία Σφυρόερα προσπαθεί να ισορροπήσει τις πολλές ώρες  εργασίας με την ενασχόληση με την οικογένεια και τους φίλους της. Αναφέρεται και στην ανασφάλεια για το επαγγελματικό της μέλλον, διότι μέχρι τώρα, έπειτα από χρόνια σπουδών και έρευνας, δεν διαθέτει σταθερή θέση εργασίας. Και εκφράζει την χαρά της που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση των γυναικών που ακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές και εντάσσονται στο χώρο της επιστήμης.

Σε αυτό συμφωνεί και η Δρ. Μαριάνθη Γεωργίτση η οποία εξειδικεύεται στην «φαρμακογονιδιωματική μελέτη της ανταπόκρισης ασθενών με σπάνια νοσήματα στην φαρμακευτική αγωγή»: «Ενδεχομένως στο κοντινό παρελθόν οι γυναίκες να κυριαρχούσαν αριθμητικά στις κατώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας στο ερευνητικό πεδίο των βιοϊατρικών επιστημών, ίσως γιατί οι αυξημένες υποχρεώσεις τους στις υψηλότερες βαθμίδες να έρχονταν σε σύγκρουση με τις υποχρεώσεις άλλων ρόλων που καλούνταν να διεκπεραιώσουν, όπως αυτός της μητέρας και της ανατροφής των παιδιών. Πιστεύω πως αυτό αλλάζει και δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για ανδροκρατούμενο περιβάλλον, αν αναλογιστώ τον αριθμό των επιτυχημένων γυναικών-επιστημόνων που κατέχουν υψηλές θέσεις, τις οποίες γνώρισα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα».

Πέρα από οικονομική ενίσχυση, το βραβείο αυτό σημαίνει πολύ περισσότερα για εκείνες! Ηθική ικανοποίηση, αναγνώριση των κόπων τους και δύναμη να συνεχίσουν, ακόμα και αν υπάρχει ανασφάλεια για τη δουλειά τους, μείωση των αμοιβών, περιορισμένη κρατική επιχορήγηση για έρευνα συνοδευόμενη από μπόλικους τόνους γραφειοκρατείας. Ωστόσο, η κα Κατράγκου στέλνει αισιόδοξο μήνυμα: «Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο, για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να συνεχίζεις να κινείσαι».
 
Όσο για τη γνωστή και απαισιόδοξη φράση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, οι Ελληνίδες επιστήμονες φαίνεται να διαθέτουν πείσμα και εξακολουθούν να μάχονται! Παρόλο που «στην Ελλάδα νιώθεις πάντα σαν ένας μικρός Οδυσσέας και την καθημερινότητα σου σαν μια μικρή Οδύσσεια», όπως … το έθεσε η κα Κατράγκου, τουλάχιστον υπάρχουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που «ξελασπώνουν» τα δημόσια ατοπήματα.
Πηγή:elculture.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ