Τα ''no name'' προϊόντα είναι πιο περιζήτητα απο τα επώνυμα!

Tο 99,7% των ελληνικών νοικοκυριών έχει αγοράσει τουλάχιστον ένα προϊόν ιδιωτικής ετικέτας. Το 24,4% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών κατευθύνεται στην αγορά προϊόντων Private Label (pl - προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας). Έξι στα 10 καλάθια περιέχουν τουλάχιστον ένα προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.


Tο 99,7% των ελληνικών νοικοκυριών έχει αγοράσει τουλάχιστον ένα προϊόν ιδιωτικής ετικέτας. Το 24,4% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών κατευθύνεται στην αγορά προϊόντων Private Label (pl - προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας). Έξι στα 10 καλάθια περιέχουν τουλάχιστον ένα προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.

Αυτό εν ολίγοις θα μπορούσε να ήταν ένα σκανάρισμα ενός «τυπικού» πλέον καλαθιού του ελληνικού νοικοκυριού, το οποίο βρίσκεται σε... κρίση. Αποτέλεσμα;

Το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από το ταπεινό 8,7% (εξαιρείται η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl) εν έτει 2007 να αγγίξει πέρυσι το 14,9%, με τάση σαφώς αυξητική. Αν συμπεριληφθεί και η Lidl (η οποία κατά βάση διακινεί προϊόντα private label), τότε το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αποτελεί πλέον το 1/4 (24,4%), από το 1/5 (19,7%) που ήταν το 2007, της συνολικής αξίας της αγοράς του λιανεμπορίου τροφίμων.

Πάντως, από την εξέλιξη του μεριδίου που κατέχουν στην αγορά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας προκύπτει ότι από το 2007 έως και το 2011 οι παραδοσιακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι, ενισχύοντας τη θέση τους στην εν λόγω αγορά.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο των private label στο σύνολο της αγοράς (συμπεριλαμβάνεται η Lidl) από το 2007 έως και το 2011 έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 4,7%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ποσοστιαία αύξηση (6,2%) αν από τα εν λόγω στοιχεία αφαιρεθεί η συμβολή της Lidl.

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 2007 το μερίδιο της Lidl στο κομμάτι των private label καταλάμβανε ποσοστό 11%, ενώ το προηγούμενο έτος είχε«υποχωρήσει» στο 9,5%.

Οι κατηγορίες και οι καταναλωτές

Την ίδια ώρα το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ανά κατηγορία ποικίλλει αισθητά. Συγκεκριμένα, στο σύνολο της αγοράς τροφίμων διαμορφώνεται πλέον σε 18,5%, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 6,1% στα αναψυκτικά (το μερίδιό τους διαμορφώνεται στο 7,5%), στα προϊόντα οικιακής χρήσης ανέρχεται (ποσοστό 11,2% μειωμένο κατά 2,9%), ενώ μικρό σχετικά είναι το μερίδιο των προϊόντων private label (5,3%) στην κατηγορία των προϊόντων της περιποίησης και της ομορφιάς, το οποίο μάλιστα βαίνει μειούμενο.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι το 93% των καταναλωτών έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνει και η μαζική τάση που προκύπτει είναι πτωτική. Οπότε μάλλον λογικό ακούγεται ότι 7 στους 10 ψωνίζουν με λίστα και 6 στους 10 γνωρίζουν τις τιμές.

Συγκεκριμένα, 3 στους 10 καταναλωτές πριν φύγουν από το σπίτι φροντίζουν να πάρουν και τη λίστα αγορών, 4 στους 10 σχεδόν κάθε φορά, 2 στους 10 καμία φορά και ποτέ μόλις ο 1 στους 10 (ποσοστό 12,7%).

Περισσότερο συνεπείς στη λίστα φαίνεται ότι είναι οι πελάτες των σούπερ μάρκετ, αφού μόλις το 11% δηλώνει ότι δεν φτιάχνει λίστα αγορών από το σπίτι. Αντιθέτως, το ποσοστό των καταναλωτών που δεν κρατάνε λίστα και ψωνίζουν στο Lidl είναι υπερδιπλάσιο και διαμορφώνεται στο 24%.

Πηγή: http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/04/no-name.html

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ