Γιατί πάει ο Τσίπρας στην Βραζιλία και στην Αργεντινή? Ένα άρθρο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

«Αυτές τις μέρες, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα επισκέπτεται τη Βραζιλία και την Αργεντινή, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στη λογική της ανάδειξης της κρίσης της Ευρωζώνης ως ένα παγκόσμια πρόβλημα των πολιτικών λιτότητας, ενώ από την άλλη εντάσσεται στη λογική της πολυμερούς διπλωματίας, ώστε η η Ελλάδα να βρει συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο. Γράφει το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Άρθρο του μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη:

«Αυτές τις μέρες, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα επισκέπτεται τη Βραζιλία και την Αργεντινή, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στη λογική της ανάδειξης της κρίσης της Ευρωζώνης ως ένα παγκόσμια πρόβλημα των πολιτικών λιτότητας, ενώ από την άλλη εντάσσεται στη λογική της πολυμερούς διπλωματίας, ώστε η η Ελλάδα να βρει συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο.
 

Η Βραζιλία και η Αργεντινή έχουν βιώσει το βάρος της λιτότητας προς όφελος των δανειστών και της εγχώριας ολιγαρχίας. Με πρόσχημα το υψηλό δημόσιο χρέος, οι κοινωνίες τους οδηγήθηκαν στη φτωχοποίηση, με σκοπό την παροχή φτηνών εργατικών χεριών και το ξεπούλημα του τεράστιου δημόσιου πλούτου. Το αποτέλεσμα της λιτότητας που επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, τους πιστωτές, και την εγχώρια ολιγαρχία στη Βραζιλία ήταν να εκτιναχτεί η φτώχεια, η εξαθλίωση και οι ανισότητες, ενώ στην Αργεντινή ήταν η χρεοκοπία της χώρας στο τέλος του 2001.
 

Όμως και στις δύο χώρες την ευθύνη της ανοικοδόμησης της ανέλαβε η Αριστερά και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Βραζιλία σήμερα αποτελεί μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, συμμετέχει στα BRICS και στο G-20, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο πλέον στο ΔΝΤ. Η Αργεντινή από την άλλη είναι και αυτή μέλος του G-20, και εφαρμόζοντας αναπτυξιακές πολιτικές κατάφερε να σπάσει το φαύλο κύκλο λιτότητας-δημόσιου χρέους και σήμερα να είναι και αυτή μία από τις πιο αναπτυσσόμενες χώρες.
 
Η επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική. Έχει σκοπό να αναδείξει τη φύση της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη σε δύο χώρες που καταστράφηκαν από παρόμοιες πολιτικές, αλλά κατάφεραν να ορθοποδήσουν με τις πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Έχει σκοπό να βάλει τις βάσεις για μία διαρκή συνεργασία και αλληλεγγύη με τις χώρες αυτές, σε μία προσπάθεια αναστροφής της λιτότητας. Και φυσικά να αποδείξει, ότι μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν κάποιοι δεν διαπραγματεύονται».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ