''Επικίνδυνη αποστολή'' η διάσωση της Ελλάδας!!

Σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal κάνει μία αναδρομή στην ελληνική κρίση από την εποχή σύναψης του πρώτου μνημονίου.


Σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal κάνει μία αναδρομή στην ελληνική κρίση από την εποχή σύναψης του πρώτου μνημονίου.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας κάνει λόγο για ένα καταδικασμένο σχέδιο διάσωσης, ένα "mission impossible", όπως φέρεται να λέει ο "άτυχος" πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα, όταν ο Γ. Παπανδρέου ρώτησε την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για πιο ευνοϊκούς όρους, του απάντησε ότι το πρόγραμμα έπρεπε να είναι επίπονο. "Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κανείς άλλος δεν θα το επιθυμήσει", του απάντησε.

Αν και όλοι συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν μέσω της ανάπτυξης. Ωστόσο, η Γερμανία τόνισε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν παράλληλα με το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στην αρχή το πρόγραμμα είχε τη λαϊκή υποστήριξη και ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στο έλλειμμα. Όμως δεν κατάφερε να πείσει τους υπουργούς να κλείσουν ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις και να απολύσουν δημόσιους υπαλλήλους. Έτσι πήρε τα οικονομικά μέτρα που μπορούσε και η δημόσια οργή άρχισε να αυξάνεται.

Όταν ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος αντιμετώπισε την οργή των ευρωπαίων ομολόγων του και όταν πια παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργούσε η Ελλάδα ήταν σημαντικά εκτός πορείας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είχε την πολιτική δύναμη να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σαμαράς ήταν εκείνος που επέμεινε για άμεσες εκλογές θεωρώντας ότι θα τις κερδίσει όμως η ψήφος έδειξε την οργή του λαού απέναντι στα δυο μεγάλα κόμματα που έφεραν την Ελλάδα στην κρίση και απέτυχαν να την διασώσουν.

Πηγή: www.emea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ