Εκτέλεση-Σοκ στο Παρίσι-Νεκρές τρεις ακτιβίστριες μέσα στο Κουρδικό Ινστιτούτο με σφαίρα στο κεφάλι

Δολοφονημένες, με μία σφαίρα στο κεφάλι η κάθε μία, βρέθηκαν τρεις ακτιβίστριες για την κουρδική ανεξαρτησία -η μία μάλιστα, φέρεται ως ιδρυτικό μέλος του PKK- στους χώρους του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού, σύμφωνα με την αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι συνθήκες της υπόθεσης είναι ακόμη θολές· ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως πρόκειται «αναμφίβολα για εκτέλεση».

Δολοφονημένες, με μία σφαίρα στο κεφάλι η κάθε μία, βρέθηκαν τρεις ακτιβίστριες για την κουρδική ανεξαρτησία -η μία μάλιστα, φέρεται ως ιδρυτικό μέλος του PKK- στους χώρους του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού, σύμφωνα με την αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας.

 

Οι συνθήκες της υπόθεσης είναι ακόμη θολές· ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως πρόκειται «αναμφίβολα για εκτέλεση».
 
Η τριπλή δολοφονία αναμένεται να ρίξει την σκιά της στις συνομιλίες που φαίνεται πως έχει αρχίσει η Άγκυρα με τους Κούρδους αυτονομιστές. Στη συγκέντρωση Κούρδων μπροστά στο Ινστιτούτο την Πέμπτη, τα συνθήματα που ακούγονταν στρέφονταν κατά της Τουρκίας.


 
Όπως ανέφερε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι σοροί των τριών γυναικών βρέθηκαν κατά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η υπόθεση «φαίνεται να παραπέμπει σε δολοφονία, αλλά οι έρευνες για να διαλευκανθούν οι συνθήκες αυτής της τραγωδίας είναι σε εξέλιξη» ανέφερε η πηγή.


 
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ομοσπονδίας κουρδικών οργανώσεων στη Γαλλία Feyka, μία από τα θύματα ήταν η 32χρονη Φιντάν Ντογάν, που εργαζόταν στο ινστιτούτο και ήταν αντιπρόσωπος της «Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης» (ΚNK), που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
 
Βάσει των όσων αναφέρει η Feyka, το δεύτερο θύμα ήταν η Σακινέ Τζανσίζ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του PΚΚ και η τρίτη, η νεαρή ακτιβρίστρια Λεϊλά Σοϊλεμέζ.
 
Οι τρεις γυναίκες βρίσκονταν μόνες τους στο Ινστιτούτο το μεσημέρι. Το απόγευμα, μέλος της κοινότητας προσπάθησε να μπει στο κτίριο, αλλά βρήκε τις πόρτες κλειδωμένες.
 


Αφού έγινε γνωστή η δολοφονία, μέλη της κουρδικής κοινότητας στο Παρίσι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη μπροστά από το Ινστιτούτο που βρέθηκαν νεκρές οι τρεις γυναίκες.

Το «μεγάλο όνομα» ανάμεσα στις νεκρές είναι η 54χρονη Σακινέ Τσανσίζ, γνωστή με το αντάρτικο ψευδώνυμο «Σάρα», συνιδρύτρια, μαζί με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλους Κούρδους αυτονομιστές, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) το 1978.


 
Η Τσανσίζ γεννήθηκε το 1958 στην επαρχία Ντέρσιμ (Τουνζελί) στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ασχολήθηκε από έφηβη με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Το 1978, σε ηλικία μόλις 20 ετών, συμμετείχε στο ιδρυτικό συνέδριο του ΡΚΚ. Το 1979 συνελήφθη για πρώτη φορά. δικάστηκε, καταδικάστηκε και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

Μετά την αποφυλάκισή της βγήκε στην παρανομία και άρχισε να συμμετέχει στην πολιτική και ένοπλη δράση του ΡΚΚ ως «Σάρα». Απομακρύνθηκε από το αντάρτικο στις αρχές της δεκαετίας του '90, διότι κατήγγηλε τη δολοφονία του Μεχμέτ Σενέρ, ο οποίος ζητούσε επίμονα τον εκδημοκρατισμό του κόμματος και εκτελέστηκε το 1990 υπό μυστηριώδεις συνθήκες στο βόρειο Συρία, μαζί με τη γυναίκα του.

Η Σάρα πήγε πρώτα στην κοιλάδα Μπεκάα της Συρίας, όπου ασχολήθηκε με τον συντονισμό των τμημάτων γυναικών του ΡΚΚ και ύστερα εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη, δρώντας κυρίως στη Γερμανία όπου υπάρχουν οι μαζικότερες οργανώσεις Κούρδων μεταναστών.
Εθεωρείτο προστατευόμενη του Μουράτ Καραγιλάν, εκ των ηγετών της στρατιωτικής πτέρυγας του ΡΚΚ. Ωστόσο είχε σοβαρές στρατηγικές και τακτικές διαφωνίες με τον σημερινό ισχυρό άνδρα των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, τον Φερμάν Χουσείν.
Παράλληλα είχε έρθει σε αντιπαράθεση για τα οικονομικά του κόμματος με τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου τομέα, Ζουμπεγίρ Γιλμάζ.
 

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ, που βρέθηκε στο σημείο, είπε πως «τρεις γυναίκες βρέθηκαν νεκρές, χωρίς αμφιβολία εκτελέστηκαν». Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους παριστάμενους για την πρόθεση των γαλλικών αρχών «να κάνουν το παν ώστε να χυθεί φως».
 
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και εκπρόσωπός της, Μπουλέντ Αρίντς κατήγγειλε τον «φρικτό φόνο» των τριών ακτιβιστριών στο Παρίσι.
 
«Καταγγέλλω μια τέτοια φρικαλεότητα η οποία διαπράχθηκε με τη μορφή μιας εξωδικαστικής εκτέλεσης. Είναι μια φρικτή πράξη» δήλωσε ο Αρίντς, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
 
Το κυριότερο κουρδικό κόμμα στην Τουρκία αξίωσε την Πέμπτη να του δοθούν άμεσες εξηγήσεις από τη Γαλλία, μετά τη δολοφονία στο Παρίσι τριών Κούρδων ακτιβιστριών και κάλεσε να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις κατά της «σφαγής» αυτής.
 

Σκιά στις διαπραγματεύσεις
 
Η χρονική συγκυρία που έλαβε χώρα η δολοφονική ενέργεια προκαλέι πολλά ερωτήματα, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονταν πληροφορίες στον τουρκικό Τύπου για επικείμενη συμφωνία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Κούρδων ανταρτών του PKK για συνολική πολιτική λύση του Κουρδικού.
 

Αξιωματούχοι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, με εντολή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεξήγαγαν από τα τέλη του 2012 διαπραγματεύσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
 
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτών υπήρξαν επαφές το τελευταίο διάστημα  του αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, με τον Οτζαλάν στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας όπου κρατείται φυλακισμένος ο τελευταίος. Παράλληλα, διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι έγινα και μεταξύ ενόπλων στελεχών του ΡΚΚ και της ΜΙΤ στο όρος Καντίλ του Βορείου Ιράκ.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ