Γαλλία: Νέα έρευνα των ανακριτών κατά του Νικολά Σαρκοζί επαναφέρει την υπόθεση Καράτσι

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μπαίνει ξανά ο Νικολά Σαρκοζί, αφού έχει ξεκινήσει έρευνα για παραβίαση του απορρήτου της έρευνας στην «υπόθεση Καράτσι», μια υπόθεση διαφθοράς που αναφέρεται σε μίζες από πωλήσεις όπλων και μια φονική βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν. Ανακριτές του γαλλικού δικαστικού σώματος αποφάσισαν να αρχίσουν έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ενέχεται σε παραβίαση του απορρήτου της ανακριτικής διαδικασίας, με αφορμή την έκδοση από την γαλλική προεδρία μιας ανακοίνωσης για την λεγόμενη 'υπόθεση Καράτσι' τον Σεπτέμβριο του 2011.

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μπαίνει ξανά ο Νικολά Σαρκοζί, αφού έχει ξεκινήσει έρευνα για παραβίαση του απορρήτου της έρευνας στην «υπόθεση Καράτσι», μια υπόθεση διαφθοράς που αναφέρεται σε μίζες από πωλήσεις όπλων και μια φονική βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, ανακριτές του γαλλικού δικαστικού σώματος αποφάσισαν να αρχίσουν έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ενέχεται σε παραβίαση του απορρήτου της ανακριτικής διαδικασίας, με αφορμή την έκδοση από την γαλλική προεδρία μιας ανακοίνωσης για την λεγόμενη 'υπόθεση Καράτσι' τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η επίσημη ανακοίνωση σημείωνε, ότι το όνομα του Σαρκοζί δεν υπήρχε σε κανένα από τα έγγραφα του φακέλου ούτε είχε αναφερθεί από κανένα μάρτυρα στα πλαίσια της υπόθεσης.

Οι οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης που είχε γίνει στο Καράτσι του Πακιστάν το 2002, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 11 Γάλλοι μηχανικοί, είχαν καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην προέδρου μετά την παραπάνω ανακοίνωση των Ηλυσίων.

Οι ανακριτές πρόκειται να προχωρήσουν στην έρευνα αυτή παρότι η εισαγγελία είχε εκτιμήσει ότι δεν ήταν δυνατό να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί αφού το άρθρο 67 του γαλλικού Συντάγματος ορίζει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να θεωρηθεί «υπόλογος για πράξεις που έγιναν με αυτή την ιδιότητα».

Εξοπλισμοί και μίζες
Σύμφωνα με τις ανακρίτριες, η πράξη της «αποκάλυψης πληροφοριών που αφορούν μια ανάκριση σε εξέλιξη δεν εισέρχεται στα καθήκοντα του προέδρου της Δημοκρατίας όπως αυτά ορίζονται στο Σύνταγμα», όπως ανέφεραν οι τρεις ανακρίτριες Σιλβιά Ζιμερμάν, Σαμπίν Χερί και Καμίλ Παλιέλ σε έγγραφό τους που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας που προκάλεσε την μήνυση των οικογενειών των θυμάτων είχε εκδοθεί την 22α Σεπτεμβρίου 2011, λίγο μετά τις διαδοχικές κλήσεις για να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση Καράτσι σε δυο στενούς συνεργάτες του πρώην αρχηγού του κράτους, τους Τιερί Γκομπέρ και Νικολά Μπαζίρ, αλλά κυρίως για την οικονομική πτυχή της υπόθεσης Καράτσι.

Στην υπόθεση περιλαμβάνεται μια δικαστική έρευνα περί πιθανής κρυφής χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Εντουάρ Μπαλαντίρ το 1995 με προμήθειες που πιστεύεται ότι είχαν εξασφαλιστεί στο πλαίσιο συμβάσεων για εξοπλισμούς προς τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν.
Ο Σαρκοζί το 1995 ήταν υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας του Μπαλαντίρ.

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά επίσης εάν ενδεχομένως υπάρχει σύνδεση της οικονομικής πτυχής της υπόθεσης με την επίθεση του Μαΐου του 2002 στο Καράτσι, κατά την οποία 11 ήταν Γάλλοι μηχανικοί έχασαν την ζωή τους. Ένα σενάριο ήταν πως η επίθεση —που αποδόθηκε στην Αλ Κάιντα— έγινε σε αντίποινα για την διακοπή της καταβολής προμηθειών στο πλαίσιο εξοπλιστικών συμβάσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ