Υποβάθμιση Κύπρου - λόγω Ελλάδας - κατά τρεις βαθμίδες από Moody's

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες σε Caa3 από Β3, ανακοίνωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's διατηρώντας, παράλληλα, αρνητικό outlook.

Σύμφωνα με το emea.gr η αύξηση του κυπριακού δημόσιου χρέους, εξαιτίας των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αποτελεί, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης την βασική αιτία της αρνητικής αξιολόγησης.


Επιπλέον, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η πιθανότητα της χρεοκοπίας είναι αυξημένη δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του δημόσιου χρέους, το οποίο μπορεί να γίνει μη βιώσιμο. Ωστόσο θεωρούν ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2013.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Moody's, αποτελεί συνέχεια της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου του 2012 και είχε θέσει υπό εξέταση την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου (Β3) ενόψει μιας πιθανής υποβάθμισης, εκτιμώντας ότι "το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κύπρου, που εκτέθηκε πολύ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι «πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο".



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ