Ποιους Έλληνες χαρακτήρισε μη πατριώτες ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ - Αντίο με εγκώμια πάντως υπέρ της Ελλάδας

Εγκώμια για την Ελλάδα τα οποία δεν είχαν ακουστεί τα τελευταία χρόνια από χείλη άλλου ευρωπαίου πολιτικού επιφύλαξε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη χθεσινή, έντονα φορτισμένη συναισθηματικά, αποχαιρετιστήρια ομιλία του ενώπιον της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν μάσησε  τα λόγια του: χαρακτήρισε «λειψή» την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, την οποία όπως υποσχέθηκε θα στηρίζει πάντα, ενώ ζήτησε άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεωρεί ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης.


Καταφέρθηκε ακόμη ευθέως εναντίον πλούσιων Ελλήνων χαρακτηρίζοντάς τους «μη πατριώτες» επειδή φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό με την ανοχή των λοιπών Ευρωπαίων, οι οποίοι επωφελούνται από αυτό. Ασκησε επίσης (ξανά) σκληρή κριτική κατά της Γερμανίας και των βόρειων συμμάχων της κατηγορώντας τους για διχασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν θέλει να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν μετά την αποχώρηση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι δηλώσεις του 59χρονου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Eurogroup το 2005 και είναι ο Πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην Ευρώπη, αφού κατέχει αυτό το αξίωμα στο Λουξεμβούργο από το 1995, είναι αποκαλυπτικές.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Θα είμαι πάντα φίλος των Ελλήνων

«Για εμένα η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ευρωζώνη θα ήταν ατελείς χωρίς την Ελλάδα. Εχουμε γίνει αλαζόνες. Δεν γνωρίζουμε Ιστορία. Δεν συμπαθούμε αυτούς που δεν είναι σαν εμάς, αγνοούμε όσα προσέφερε η ελληνική δημοκρατία και οι Ελληνες στην Ευρώπη. Θα υπερασπίζομαι αυτή τη χώρα ώς το τέλος. Πάντα θα είμαι φίλος των Ελλήνων και θέλω να είμαι φίλος όλων εκείνων που έχουν λιγότερους φίλους από τους μεγάλους», ήταν τα λόγια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αποχαιρετιστήρια ακρόαση των μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Διαψεύστηκαν, είπε αναφερόμενος στις Κασσάνδρες, όσοι προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από αγγλοσαξονικές χώρες. Εξήρε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας «χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τις αποφάσεις που έλαβε η ελληνική Βουλή και τη συμβολή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υποφέρει πολύ» από τα μέτρα, τις θυσίες και τη λιτότητα. Δεν παρέλειψε, τέλος, να ασκήσει για μία ακόμη φορά δριμεία κριτική στους «φιλοσόφους του Βορρά», όπως τους ονόμασε, τους οποίους κατηγόρησε πως δεν συμμερίζονται την αμέριστη συμπάθεια και φιλία του προς την Ελλάδα και τον λαό της.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Σύστημα ανταμοιβής για τις χώρες σε Μνημόνιο
Χαρακτήρισε τα νούμερα της ανεργίας «τραγικά», τα οποία «μας συνθλίβουν», και ζήτησε να εφαρμοστούν πιο δραστικές πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ζήτησε επίσης να εφαρμοστεί ένα σύστημα «ανταμοιβής», όπως το χαρακτήρισε, προς τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο και καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες. Δεν παρέλειψε, δε, να ρίξει το καρφί του προσθέτοντας πως την άποψή του αυτή δεν συμμερίζεται η πλειοψηφία μέσα στο Eurogroup.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Προειδοποίησε για το πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους
Οπως είπε, πολλοί στην Ευρώπη νομίζουν πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι μικρό επειδή η χώρα είναι μικρή. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους της είναι υπαρκτό, προειδοποίησε, και συμπλήρωσε ότι δεν αναμένεται να βρεθεί οριστική λύση για το θέμα της Μεγαλονήσου στο επερχόμενο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Μη πατριώτες ορισμένοι έλληνες εκατομμυριούχοι

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφού τόνισε ότι τα μέτρα στην Ελλάδα επιβαρύνουν περισσότερο τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, επισήμανε τα εξής: «Ενθαρρύνω με όλη μου τη δύναμη τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό... Οι (ευρωπαϊκές) κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην Ελλάδα να ξεσκεπάσει αυτή τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων. Δεν είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη-μέλη».
Ο Γιούνκερ μάλιστα έκανε την έκκληση αυτή όχι μόνο προς τη Βρετανία ή την Ολλανδία – όπως είπε – αλλά και προς την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ επειδή «οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΣΜΑ

Δεν είναι περισσότερο ενάρετοι οι Βόρειοι από τους Νότιους
Η «διχοτόμηση», όπως την ονόμασε, σε Βορρά και Νότο δεν έχει αντικειμενική υπόσταση και οι δύο πλευρές οφείλουν να προχωρήσουν μαζί προς τα εμπρός. «Αυτοί που βρίσκονται στον Βορρά και θεωρούν ότι είναι ενάρετοι, θα πρέπει να κοιτάξουν τα δικά τους δημοσιονομικά στοιχεία. Από την άλλη, οι χώρες του Νότου έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ενταχθούν στην ΕΕ», ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε πως «οι χώρες του Βορρά δεν είναι περισσότερο ενάρετες από τις χώρες του Νότου».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ
Θα ήθελε να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εκτιμά ότι στις 21 Ιανουαρίου δεν θα ληφθεί απόφαση για τον διάδοχό του στη θέση αυτή. Οταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε καταφατικά.
Πιστεύει ότι το 2012 ήταν καλή χρονιά για τη ζώνη του ευρώ επειδή ελήφθησαν αποφάσεις που ενισχύουν την ευρωζώνη, ενώ διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν το τέλος του ευρώ. «Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, τα προβλήματα παραμένουν σοβαρά και η επίλυσή τους χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θάρρος», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ