Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, που αναμένεται να κορυφωθεί με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αργά το βράδυ. Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, πατήστε ΕΔΩ: http://www.hellenicparliament.gr/vouliTVMP.html

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, που αναμένεται να κορυφωθεί με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αργά το βράδυ.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάγκη «νηφαλιότητας» και «υπευθυνότητας», η αντιπολίτευση τονίζει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «φορομπηχτικά» μέτρα που στρέφονται κατά της πλειονότητας των πολιτών, ενώ επιφυλάξεις εκφράζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, πατήστε ΕΔΩ: http://www.hellenicparliament.gr/vouliTVMP.html

Των διατάξεων του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής να συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση, ενώ υποστήριξε ότι με νέο τρόπο φορολόγησης της επιχειρηματικότητας, προκύπτει δικαιότερο φορολογικό αποτέλεσμα, καθώς δαπάνες που παλαιότερα δεν υπολογίζονταν για τον φόρο, πλέον υπολογίζονται.

«Τα "μπλοκάκια" εντάσσονται πλέον στις μισθωτές υπηρεσίες. Δηλώνονται πλέον, όλα τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα τμήμα του περιουσιολογίου. Δεν προβλέπεται πλέον απόρριψη των βιβλίων, παρά μόνον "όταν δεν μπορεί να επιδειχθεί τίποτα στις αρχές". Καταργούνται οι περαιώσεις και παρατείνεται η απόσυρση των αυτοκινήτων. Θεσπίζεται η προαιρετική υπαγωγή των επαγγελματικών μισθώσεων στο ΦΠΑ», πρόσθεσε.

Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις για τις ανώνυμες εταιρείες, ο ονομαστικός συντελεστής φορολόγησης των οποίων αυξάνεται από 20% σε 26%, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, «στην κατανομή του φορολογικού βάρους, οι εταιρείες έχουν το δικό τους μερίδιο». Η συνολική επιβάρυνσή τους, ωστόσο, μειώνεται από το 40% στο 32%, λόγω του συστήματος φορολογίας των μερισμάτων. Επίσης, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, η φορολόγηση των ομορρύθμων εταιρειών τελείται κατά 100% επί της εταιρείας, με δυνατότητα -σε περίπτωση που το επιθυμούν- να εξομοιωθούν φορολογικά με τις ανώνυμες. Τέλος, για τις ετερόρρυθμες, κλείνει πλέον το «παραθυράκι» του νόμου, να φορολογείται ο ετερόρρυθμος με 20% για τη συντριπτική πλειοψηφία των κερδών.

 «Αυτά τα μέτρα, είναι δύσκολα. Θα μας βοηθήσουν, όμως, να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση της προσαρμογής, για να περάσουμε στη φάση της προοπτικής. Θα πρέπει όλοι να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στον κόσμο και να σταματήσουμε να φέρνουμε το μήνυμα της κατάθλιψης», συμπλήρωσε.

 Τοποθετήσεις εισηγητών
 
«Το νομοσχέδιο θα μπορούσε πράγματι να είναι καλύτερο. Η πίεση όμως ήταν μεγάλη και, έστω κάτω από δύσκολες συνθήκες, πετύχαμε πολλά» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεζυρόπουλος, που κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν επιδεικνύουν νηφαλιότητα και υπευθυνότητα, δεν καταθέτουν καμία πρόταση και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
 
O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής αξιοποίησε τη συζήτηση του φορολογικού για να δηλώσει: «Ο κ. Βενιζέλος ήρθε εδώ χθες, όχι για το φορολογικό, αλλά ως ταύρος σε υαλοπωλείο να μας πει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει η λίστα Λαγκάρντ».

Προσέθεσε, επίσης, ότι «παρέλειψε να πει ότι δεν πήρε ούτε ένα ευρώ το δημόσιο. Και δεν ανέφερε ούτε τις ισχύουσες διατάξεις. Δηλαδή, από την στιγμή που είχε μια τέτοια πληροφορία, έπρεπε να τη δώσει στο ΣΔΟΕ για την αξιοποίησή της».
 
Την ανάγκη, η κυβέρνηση να μελετήσει προσεκτικότερα τις προτάσεις του κόμματός του, επισήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «χάθηκε τεράστιος χρόνος στο ζήτημα της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης».

Ο κ. Κουκουλόπουλος επικαλέστηκε την περίπτωση του νέου Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), για το οποίο επισήμανε ότι, ενώ έπρεπε να ξεκινήσει στις 16 Μαΐου την παροχή χαμηλότοκων δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

Φορομπηχτικό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ σχολίασε και τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

«Ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ήρθε και τοποθετήθηκε κυρίως για το στικάκι. Αυτό όμως θα συζητηθεί, όταν έρθει η ώρα του. Θεωρούμε ότι υπάρχει ευθύνη των πρωθυπουργών και των υπουργών Οικονομικών, είναι ξεκάθαρη η θέση μας και γι΄αυτό ζητήσαμε να ελεγχθούν, ιδίως για την άμεση συνέργεια στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. Δεν ακούσαμε πόσο απέδωσε η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα της φοροδιαφυγής. Πόσους από τις λίστες έχει πιάσει» ανέφερε ο κ. Μαριάς.
 
Τη θέση ότι το νομοσχέδιο δεν εντάσσεται στη φιλοσοφία της ΔΗΜΑΡ, διατύπωσε η Ασημίνα Ξηροτύρη, ωστόσο είπε ότι το κόμμα της το αντιμετωπίζει ως μια αναγκαία παρέμβαση λόγω των συνθηκών.

Αν και είπε ότι υπάρχουν θετικές διατάξεις, η κ. Ξηροτύρη επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί βελτιώσεις. Η βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθεί η κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μικρά εισοδήματα και πρότεινε για εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, ο συντελεστής να είναι 20%.
 
«Μεγάλη επιβάρυνση για τα μικρά εισοδήματα επιφέρει το αντιλαϊκό αυτό νομοσχέδιο» κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
 
Ανέφερε ακόμη, ότι με την επέκταση της αυτοτελούς φορολόγησης, θα είναι μικρότερο το βάρος για τα μεγάλα εισοδήματα και μεγαλύτερο για τα μικρά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ