Éric Rohmer:Ο μεγάλος δάσκαλος του γαλλικού σινεμά, έφυγε σαν σήμερα-Απολαύστε τις καλύτερες ταινίες του

Πέθανε στις 11 Ιανουαρίου του 2010 σε ηλικία 90 ετών Δείτε τις πιο χαρακτηριστικές του ταινίες:

Πέθανε στις 11 Ιανουαρίου του 2010 σε ηλικία 90 ετών

Ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος δεν υπήρξε μόνο πρωτεργάτης του γαλλικού νέου κύματος, σημαντικός κριτικός του Cahiers du Cinema, ηθικολόγος, πλάστης ρομερικών ηρώων. Ο Ερίκ Ρομέρ υπήρξε ίσως ο πιο λυρικός από τους κινηματογραφιστές, μαζί και ιδιόρρυθμος.

Αγαπούσε το περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό που δεν είχε οδηγήσει ποτέ και δήλωνε άρνηση να μπει σε ταξί. Δεν υπήρχε καν τηλέφωνο σπίτι του. Ανέβαλλε την παραγωγή ενός φιλμ για έναν χρόνο γιατί επέμενε ότι το γύρισμα μιας σκηνής έπρεπε να γίνει την ημέρα των Χριστουγέννων...

Δείτε τις πιο χαρακτηριστικές του ταινίες:

Le rayon vert (1986) Trailer

 

Γύρισε συνολικά περίπου 30 ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους. Τον ενδιέφερε η απεικόνιση της πραγματικότητας. Λιτό κινηματογραφικό στυλ, υποτυπώδες μοντάζ, ακίνητη σχεδόν κάμερα, έλλειψη μουσικής επένδυσης. Ο Ερίκ Ρομέρ γεννήθηκε στο Νανσί το 1920. Το αληθινό του όνομα ήταν Μορίς Ανρί Ζοζέφ Σερέρ. Το ψευδώνυμο του προέκυψε από δύο αγαπημένους του καλλιτέχνες, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Erich von Stroheim και τον συγγραφέα Sax Rohmer. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1950 αναλαμβάνοντας χρέη εκδότη στο La Gazette du Cinema.

My Night at Maud's (1969) trailer with subtitles

 

Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους είχε τίτλο «Στο ζώδιο του Λέοντα» (1959). Το 1962 ξεκίνησε την σειρά ταινιών «Εξι μύθοι περί ηθικής», που ολοκληρώθηκε το 1972. Ακολουθεί η «Συλλέκτρια» το 1966 και μετά «Μια νύχτα με τη Μοντ» (1968), φιλμ που προτάθηκε και για Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην Αμερική. Επόμενη ταινία το «Γόνατο της Κλαίρης», για να συμπληρωθεί η ενότητα, σαν κινηματογραφικό παζλ, με το φιλμ «Ερωτας το απόγευμα». Το 1981 βάζει την υπογραφή του σε μια νέα σειρά με τίτλο «Κωμωδίες και παροιμίες». Ακολουθούν οι: «Τέλειος γάμος» (1982), «Η Πωλίν στην πλαζ» (1983), «Φίλος της φίλης μου» (1987) κ. ά.

Ηταν 70 χρόνων όταν το 1988 θέλησε να ξεκινήσει μια καινούργια ενότητα με τις «Ιστορίες των τεσσάρων εποχών».

Le genou de Claire (1970) Trailer

 

Δεν σταμάτησε να δουλεύει. Το 2001 καινοτόμησε με την ταινία «Η Αγγλίδα και ο Δούκας», την οποία γύρισε αποκλειστικά με ψηφιακή κάμερα. «Δεν πρέπει να φοβάστε να είστε μοντέρνοι. Πρέπει να γνωρίζετε πώς να πηγαίνετε κόντρα στις τάσεις της εποχής», υποστήριζε. Ηταν η χρονιά που τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με τον Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας του.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ