Πέτρος Κωστόπουλος: Δέκα μαγαζιά που μου αρέσουν στην Αθήνα (και δεν πήρα λεφτά για να τα γράψω)

Δυστυχώς, γυρίσαμε. Αν δεν κάνουμε κάτι να το διασκεδάσουμε, θα μας πιάσει κατάθλιψη. Ό,τι και να λέμε, η Αθήνα δεν είναι μια ωραία πόλη, παρότι έχει τρία-τέσσερα μέρη, όπου μπορείς να περπατήσεις και να αισθανθείς καλά.

Δυστυχώς, γυρίσαμε. Αν δεν κάνουμε κάτι να το διασκεδάσουμε, θα μας πιάσει κατάθλιψη. Ό,τι και να λέμε, η Αθήνα δεν είναι μια ωραία πόλη, παρότι έχει τρία-τέσσερα μέρη, όπου μπορείς να περπατήσεις και να αισθανθείς καλά. Ούτε Ρώμη είναι, ούτε Παρίσι, ούτε καν Πράγα. Αλλά είναι δικιά μας. Και ως γνωστόν, τα δικά μας είναι τα καλύτερα. Έκοψα μερικές βόλτες και χάρηκα. Χάρηκα που είδα, ότι το Κολωνάκι, που είχε πεθάνει τα προηγούμενα χρόνια, αναγεννάται από τις στάχτες του, με άλλο στυλ. Όπως και να το κάνουμε, το μποέμικο κέντρο αυτής της πόλης για πολλά χρόνια ήταν το Κολωνάκι. Όπως και το fashion κέντρο. Η κρίση το διέλυσε από όλες τις μεριές. Σαν βομβαρδισμένη περιοχή της Βηρυτού είχε γίνει. Τώρα σαν τα μανιτάρια, ξεπηδάει το ένα μαγαζί μετά το άλλο. Εντάξει, δεν θα κολλήσουμε στο Κολωνάκι, αλλά από εκεί θα ξεκινήσουμε.

L1010475-1

Stinking Bishop, Κολωνάκι

Στην καρδιά του Κολωνακίου, το εστιατόριο που δανείζεται το όνομά του από το ομώνυμο αγγλικό τυρί, άνοιξε τον Μάρτιο και έχει ήδη κερδίσει έναν πιστό κύκλο θαμώνων. Ωραίες φάτσες βλέπεις και στο πεζοδρόμιο και μέσα, κατά την διάρκεια όλης της ημέρας. Καλή ιδέα ήταν αυτό το μικρό μαγαζάκι να μετατραπεί σε wine bar. Έχει μια υπέροχη ποικιλία τυριών ελληνικών, γαλλικών, ολλανδν, αγγλικών, που σκοτώνουν. Έχει, επίσης, υπέροχα αλλαντικά και σερβίρει ένα πιάτο ωραίο κρέας, σωστά ψημένο, ωραίες γαρίδες σουβλάκι, ωραίο σολομό και δύο-τρία ακόμη πιάτα, ευφάνταστα σάντουιτς και πάρα πολύ νόστιμες σούπες. Έχοντας δεξιά του το γιαπωνέζικο Yoko Sushi & Bento, φθηνό και με τραπεζάκι απ' έξω, στο οποίο θα επανέλθουμε, και αριστερά του το πιο κυριλέ, αλλά καλό Malconi's, έχει δημιουργήσει ένα νέο σποτ για φαΐ και για χάζεμα. Μπορείς να περάσεις και για ένα ποτήρι κρασί ή κανένα ουίσκι με ένα πιατάκι τυράκια.
Πατριάρχου Ιωακείμ 43, Κολωνάκι
Τηλέφωνο: 2130263656


L1010319-1

 

 

 

 

DSC_2592

Para Siempre, Κολωνάκι

Ένα δρόμο από πάνω και δεξιά, δίπλα στην πιτσαρία Capanna, στην οδό Χάρητος, βρίσκεται το Para Siempre. Εδώ πάμε Βαρκελώνη και στο στυλ φαγητού και σε διακόσμηση. Έχουμε ένα Tapas Wine Bar σε μοντέρνο, industrial style με ρετρό λεπτομέρειες, όπως τα ασπρόμαυρα πλακάκια και η τεράστια μπάρα του. Χώρος με ζεστή ατμόσφαιρα, που εύκολα μπορεί να γίνει στέκι σου. Κάθεσαι σε ένα από τα τραπέζια ή σε σταντ και απολαμβάνεις κάποια από τα κρασιά του ενημερωμένου του καταλόγου σε συνδυασμό με κάποιο νοστιμότατο tapas πιάτο, στο οποίο έχουν προστεθεί ελληνικές νότες.
Χάρητος 43, Κολωνάκι
Τηλέφωνο: 2107210155
DSC_2570

 

 

 

ayce 2

AYCE (All You Can Eat), Κολωνάκι

Κατεβαίνοντας παρακάτω, στην Τσακάλωφ στο νούμερο 30, πέφτεις πάνω σε ένα άλλου τύπου μαγαζί. Εδώ δεν τρως, ψωνίζεις. Ανήκει στην νέα γενιά μαγαζιών, σου θυμίζει Νέα Υόρκη και κουβαλάει στο Κολωνάκι νεανικό κόσμο, που κάνει ή θα μπορούσε να κάνει σκέιτ, σερφ και να είναι τίγκα στα τατού. Νεανικό μαγαζί, αλλά εκεί μπορείς να βρεις τα καλύτερα, επιλεγμένα limited edition αθλητικά παπούτσια, πάρα πολύ ωραία t-shirts, και boards και καπελάκια, που δεν είναι βέβαια για μένα, αλλά για τα μικρότερα παιδιά από μένα... Εγώ με τα αθλητικά παπούτσια έχω αρρώστια. Γιατί να φορέσω δερμάτινα, εάν έχω αθλητικά; Έχει φοβερά Vans, Nike, Adidas Originals σε sneakers και κάποια ωραία ρούχα από Diamond Supply Co, Black Scale, HUF, Stussy, Polar κ.α.
Τσακάλωφ 30, Κολωνάκι
Τηλέφωνο: 2103392277

ayce 1

 

 

 

 

carpo

Carpo, Κολωνάκι

Πας λίγο παραδίπλα και πέφτεις πάνω στο Carpo. Αγγλικής κοπής μαγαζί αυτό. Ό,τι πρέπει για να αράξεις και να πιείς ένα καφεδάκι. Και κυρίως, βέβαια, να ψωνίσεις απίστευτους ξηρούς καρπούς όλων των ειδών, αποξηραμένα φρούτα εγγυημένης ποιότητας, φανταστικό καφέ και διαλεχτά μέλια ελληνικής παραγωγής, μεγάλη ποικιλία από λαχταριστές σοκολάτες, καθώς και διάφορα άλλα προϊόντα. Είναι ωραίο και να το χαζεύεις αυτό το μαγαζί. Τίγκα είναι συνέχεια, όπως και το αδελφάκι του στο Ν. Ψυχικό, απέναντι από τον Βασιλόπουλο και το Gaspar.
Κανάρη 6, Κολωνάκι
Τηλέφωνο: 2103605617

 

 

 

elephant

Elephant and Castle, Καρύτση

Άντε, πάμε λίγο παρακάτω, ψηλά στην Κολοκοτρώνη. Αφού ψωνίσαμε, να μην ρίξουμε και ένα κούρεμα; Όμως, όχι ό,τι και όπου να 'ναι. Ο Σταύρος άνοιξε ένα υπέροχο κουρείο με vintage διακόσμηση. Κάπως σαν να άνοιγε μαγαζί κατά τα ‘50s ή ‘60s ένας Λονδρέζος στο Σικάγο ή στην Νέα Υόρκη, ή αντίστροφα ένας Αμερικάνος στο Λονδίνο. Μόνο που το άνοιξε Έλληνας στο κέντρο της Αθήνας στην εποχή μας. Bull’s eye. Παίζει και πικάπ, οπότε μπορείς να φέρεις το βινύλιο σου και να ακούσεις ό,τι θέλεις, όσο τα παιδιά εκεί περιποιούνται την κόμμωση και το νέο στυλ σου. Είναι και ωραία στην κουβέντα τα παιδιά, και έτσι μπορείς να κουρεύεσαι και να μιλάς, όπως έκανε ο Αλ Καπόνε ή ο Έλιοτ Νες στην Ποτοαπαγόρευση.
Κολοκοτρώνη 21, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2130287802

 

 

 

kolokotroni9

Κολοκοτρώνη 9, Καρύτση

Με αυτά και με τα άλλα, κοντεύει να φτάσει βράδυ. Και ως δια μαγείας, βρίσκεσαι δίπλα σε ένα από τα καλύτερα ποτάδικα της Αθήνας, που είναι το 9. Ένα κινηματογραφικό μπαρ, όπου μπορείς να πιείς ένα ποτό στα όρθια. Όχι, ότι δεν μπορείς να πας και αργότερα, είναι ωραίο και για το βράδυ. Έχει χαμηλό φωτισμό, vintage και βιομηχανική αισθητική, δανειστική βιβλιοθήκη και μπαρ, που εντυπωσιάζει οπτικά. Μπορείς να πιεις κάτι κλασικό, όπως gin & tonic ή ένα bourbon ή ένα καλό malt, ή να δοκιμάσεις ένα από τα cocktails του, στα περισσότερα από τα οποία ο barman προσθέτει βότανα ή άνθη, γι' αυτό αρέσει και σε γυναίκες. Όχι, μην φοβάστε, ομπρελίτσα δεν βάζει, έχει στυλ το μαγαζί. Είναι σιγουράκι στην καθαρότητα των ποτών και στην ατμόσφαιρα.
Κολοκοτρώνη 9
Τηλέφωνο: 2103232795
kolokotroni

 

Τώρα, αν έχει τύχει να μην είσαι στο Κέντρο, και βρίσκεσαι στο Ψυχικό, στην Φιλοθέη, στην Γλυφάδα κτλ, έχουμε άλλες τέσσερις προτιμήσεις.

 

 

culpa

Culpa, Ψυχικό

Το delicatessen Culpa είναι μάλλον το καλύτερο των Βορείων Προαστίων. Ιταλίζει ( τυριά, σαλάμια, προσούτο κτλ ), αλλά βρίσκεις και γαλλικά πράγματα, όπως brie, camembert, comté, τυριά όλα. Έχει υπέροχο παστράμι και καπνιστή γαλοπούλα. Και καπνιστό σολομό. Και λάδι τρούφας. Και μου τρέχουν τα σάλια... Μόλις σκέφτηκα τα φρέσκα ιταλικά λουκάνικα που έχει,  από τα οποία, εάν βγάλεις το skin, μπορείς να τα μετατρέψεις σε κιμά και να κάνεις μια υπέροχη μακαρονάδα ραγού με λουκάνικα. Έχει φρέσκια pasta, αλλά και ωραίες μάρκες από συμβατικά ζυμαρικά. Έχει ωραία λάδια, ωραία μπαχάρια, κάρυ, κύμινο κτλ, αλάτια, αλλά και μερικά φαγητά takeaway, από σαλάτες κυρίως. Δεν είναι μεγάλο το μαγαζί, αλλά σίγουρα θα ξεχαστείς και θα αγοράσεις πράγματα, που δεν έχεις σκεφτεί. Βρίσκεις και μια συμπαθητική κάβα, εάν χρειαστείς ποτό ή κρασί.
Σολωμού 1, Νέο Ψυχικό
Τηλέφωνο: 210 6719900

 

 

 

burger joint

The Burger Joint, Ψυχικό

Απέναντι από το Culpa, λίγο παραπάνω στον ίδιο δρόμο είναι το Burger Joint. Άνοιξε πέρσι και πήγε με την μια καλά. Άλλη ασθένεια που έχω, πέρα από τα αθλητικά παπούτσια, είναι τα burgers. Πιστεύω, ότι τα Burger Joint είναι τα καλύτερα χαμπουργκεράδικα στην Αθήνα. Ο Γιώργος, που το έχει στήσει, πιτσιρικάς μεν, αλλά δούλεψε και μάλιστα ήταν υπεύθυνος σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Σόχο, του εστιατόριου του Mercer Hotel. Άρα, ξέρει, ότι το burger είναι με αμερικανικό, άντε και λίγο αυστραλέζικο κρέας, αλλιώς είναι πατημένος, ψητός κεφτές, όπως τα περισσότερα στην Αθήνα. Επηρεασμένη από την αισθητική του Σόχο, μην πω και του Mercer, είναι η διακόσμησή του εσωτερικού του χώρου. Βέβαια, εγώ κάθομαι έξω τις περισσότερες μέρες του χρόνου για να καπνίζω. Συνήθως, παίρνω το κανονικό burger με έξτρα ξεροψημένο μπέικον και τυρί και ο γιος μου, γιατί πάμε πάντα μαζί, παίρνει τα brioche sliders, που είναι τρία μίνι burgers με καραμελωμένα κρεμμύδια και mayo. Επίσης, τρώμε coleslaw salad, που θυμίζει και αυτή Αμερική. Και οι τηγανιτές του πατάτες είναι ωραίες, ειδικά, εάν τις βουτάς σε μαγιονέζα τρούφας. Έχει μπέργκερ με σολομό, με γαλοπούλα, με χοιρινό, με βουβαλίσιο κρέας. Μ'αρέσει πάρα πολύ και το Mexican Wrap, που παίρνω στο γραφείο για light μεσημεριανό με κοτόπουλο σχάρας, guacamole, cheddar, τομάτα, jalapenos τυλιγμένα σε τορτίγια. Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, τα συνοδεύεις με μπύρα καραπαγωμένη. Είναι το αγαπημένο μαγαζί του γιου μου, σλουρπ σλουρπ.
Διονυσίου Σολωμού 4, Ψυχικό
Τηλέφωνο: 2106712222

bjoint

 

 

 

spiti

Σπίτι, Φιλοθέη

Αυτό είναι το αγαπημένο μου εστιατόριο στην περιοχή των Μεσαιοβόρειων Προαστίων. Τα 'χει όλα. Μαγειρεύει καλά, είναι φθηνό, έχει χώρο μέσα, έχει χώρο έξω, έχει ωραία minimal διακόσμηση, έχει ανοιχτή κουζίνα, βλέπεις ωραίες ράτσες. Ένα Σάββατο μπορεί να πέσεις σε μοντέρνο crowd και την επόμενη το μεσημέρι να τρως με τα παιδιά πίτσες. Ζεστό, φιλικό, απ' όλα, κουλ, δηλαδή. Με μοντέρνο design καθαρών γραμμών, που σε παραπέμπει σε νεοϋορκέζικο διαμέρισμα, το Σπίτι διαθέτει ψηλούς πάγκους, χαμηλά τραπέζια και κήπο. Άλλο ένα συν στο μαγαζί, είναι, ότι κάθε ημέρα έχει ένα συμπλήρωμα με πιάτα ημέρας, ώστε να ξεκολλάς από αυτά που έχεις συνηθίσει.
Λεωφ. Καποδιστρίου 42, Φιλοθέη
Tηλέφωνο: 2106850950

 

αριστοςpicmonkey

Κεμπαπτζίδικο Κυρ Αρίστος, Π. Φάληρο

Τώρα, εάν μου 'λεγες να πάρω αυτοκίνητο και να οδηγήσω, να σκεφτώ ένα μέρος του οποίου η μυρωδιά μου σπάει την μύτη, θα πήγαινα στο Π. Φάληρο, στου κυρ Αρίστου. όπου με το που μπαίνεις μέσα σε πιάνει σιελόρροια. Οι μυρουδιές της ψησταριάς είναι κωνσταντινουπολίτικες. Έτσι είναι φτιαγμένο το κεμπάπ του, τούρκικα. Η αίθουσα είναι μεγάλη, δεν κάθεσαι στριμωχτά, και η πλάκα είναι, ότι και η διακόσμησή του είναι ωραία, με λευκά πλακάκια στους τοίχους, με επιγραφές στην καθαρεύουσα, χαρακτηριστικές, παλιές κονσέρβες σε προθήκες και διάφορες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Ένα πρόβλημα έχω μόνο με τον Αρίστο. Τρώω τόσο, που γυρίζω πίσω, βογκώντας. Ωραίο και για βράδυ, και για μεσημέρι, αλλά ακόμη καλύτερο και για Σάββατο μεσημέρι. και όπως καταλαβαίνετε, είναι και φθηνό.
Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο
Τηλέφωνο: 2109822320.

toratora.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ