Good News: Πως ο Μιχάλης και η Μαρίνα 25αρηδες δημιούργησαν το πρώτο e-shop σε Σκωτία - Αγγλία με ελληνικές λιχουδιές και πέτυχαν! Μια ιστορία που αξίζει να διαβάσετε! (Φωτό)

Η Agora δημιουργήθηκε από δυο Έλληνες ηλικίας 25 χρόνων. Ο Μιχάλης και η Χριστίνα πήγαν το 2010 στη Γλασκόβη για να κάνουν το μεταπτυχιακό τους, εκεί γνωρίστηκαν και έγιναν καλοί φίλοι. Ο καιρός περνούσε, τους έλειπε η Ελλάδα και το ελληνικό φαγητό και άρχισαν να ψάχνουν για μαγαζιά με ελληνικά προϊόντα στην Γλασκόβη και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ούτε καν στο ίντερνετ. Αυτό τους παρακίνησε να φτιάξουν το δικό τους κατάστημα, την Agora, που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες.

http://grekamag.gr

«Το κινητήριο περιστατικό ήταν όταν μερικοί Έλληνες φίλοι μαζευτήκαμε σε ένα σπίτι στην Γλασκόβη και συζητούσαμε πόσο διαφορετικό lifestyle έχουμε στην Ελλάδα. Λογικά, αν ήμασταν κάπου στην Ελλάδα την συγκεκριμένη βραδιά, μάλλον θα την περνούσαμε με τσίπουρο και μεζέδες. Διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κάποιος να βρει ελληνικά προϊόντα σε προσιτές τιμές, μιας και όλα όσα πωλούνταν μέσω Λονδίνου ήταν απλησίαστα. Έχουμε μια τρέλα με το καλό και ποιοτικό φαγητό, οπότε ότι μας ζητούν το φέρνουμε, ακόμη και ελληνικές σοκολάτες, πατατάκια κτλ. Πρόσφατα ξεκινήσαμε συνεργασία με μία Ελληνίδα σεφ, που μένει στην Γλασκόβη και διαθέτουμε μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος φρέσκια και χειροποίητη  σπανακόπιτα και μπακλαβά. Πάνω από 70% της γκάμας μας αποτελείται από προϊόντα που εισήχθησαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο βασικότερος λόγος δημιουργίας αυτής της εταιρείας δεν  ήταν το επιχειρηματικό δαιμόνιο ή η ευκαιρία για την δημιουργία κέρδους, αλλά η αγάπη για την ελληνική διατροφική κουλτούρα και ποιότητα και η διάδοσή της».

Banner 3 - Agora GD UK

Πώς είναι η ζωή στη Σκωτία;
Πολύ κρύο! Η καθημερινότητα δεν έχει καμία ομοιότητα με της Ελλάδας. Η κουλτούρα είναι πολύ διαφορετική, όσον αφορά την νοοτροπία των ανθρώπων, τις συνήθειες της καθημερινότητας και την κοινωνική οργάνωση. Οι Σκωτσέζοι είναι πολύ φιλικοί, φιλόξενοι και τρελοί – με την καλή έννοια – οπότε το διασκεδάζουμε! Η Σκωτία είναι πανέμορφη χώρα, με υπέροχα φυσικά τοπία και υπέροχη αρχιτεκτονική.

Σας λείπει η Ελλάδα;
Η οικογένεια, οι φίλοι, ο ήλιος, η θάλασσα, ο φρέντο, εννοείται ότι μας λείπουν. Αλλά επιλέξαμε να φύγουμε από την Ελλάδα πριν την κρίση, για να πετύχουμε κάτι διαφορετικό, ήμασταν αρκετά συνειδητοποιημένοι για το τι αφήνουμε πίσω μας, θετικά και αρνητικά.

Αποφασίσατε να μείνετε στη Σκωτία λόγω έλλειψης ευκαιριών στην Ελλάδα;
Η περίοδος της αναταραχής λόγω κρίσης στην Ελλάδα, συνέβη όσο εμείς ήμασταν στην Σκωτία και είχαμε αποφασίσει να μείνουμε, λόγω των διαφορετικών ευκαιριών που μας παρουσιάστηκαν. Σίγουρα η κρίση ήταν καταλύτης στο να μην γυρίσουμε πιο σύντομα στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά η Σκωτία μας προσέφερε πολλές εναλλακτικές, λόγω της διαφορετικής κουλτούρας, στην καθημερινότητα αλλά και στα επαγγελματικά, κάτι που μας γοήτευσε. Έχουμε δουλέψει και οι δυο στην Σκωτία και έχουμε καταφέρει να εμπεδώσουμε πολλά στοιχεία από την Βρετανική κουλτούρα που βοήθησαν να λανσάρουμε και να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα στην εγχώρια αγορά.

Banner 2 - Agora GD UK

Οι Σκωτσέζοι τι σας λένε, τους αρέσουν τα προϊόντα που πουλάτε;
Στην αρχή θέλαμε να κάνουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για τους Έλληνες οι οποίοι λόγω της κρίσης, πήγαιναν για σπουδές και δουλειά στην Σκωτία και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Είδαμε όμως μεγάλη ανταπόκριση από τους ντόπιους, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς μιας και έχουν τελείως διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Όσοι ντόπιοι δοκιμάζουν τα προϊόντα μας μένουν έκπληκτοι, αφού η ποιότητα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα υπερτερεί των ανταγωνιστικών κατά πολύ. Κάνουμε επίσης μεγάλη προσπάθεια με το ελληνικό κρασί, καθώς όλοι ξέρουν κυρίως την κακή ρετσίνα που συνήθως σερβίρεται σε τουριστικούς προορισμούς και νομίζουν ότι ελληνικό κρασί ίσον ρετσίνα. Η ζήτηση αυξάνεται σε όλα τα προϊόντα από τους ντόπιους – Αγγλους και Σκωτσεζους – και αυτό μας αποζημιώνει. Ξοδέψαμε 1,5 χρόνο για να οργανωθούμε και να καταφέρουμε να βρούμε όλους τους διαφορετικούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Ήμασταν οι μόνοι που κάναμε μια τέτοια κίνηση στην Σκωτία και μόλις κλείσαμε ένα χρόνο στην αγορά. Η ζήτηση αυξάνεται και αυτό μας βάζει σε σκέψη και σχεδιασμό για το επόμενο βήμα μας. Στα άμεσα πλάνα μας είναι η εισαγωγή προϊόντων ψυγείου και κατεψυγμένων. Όλα τα προϊόντα που διαθέτουμε συντηρούνται εκτός ψυγείου. Επίσης, θα προχωρήσουμε σε βελτίωση της ιστοσελίδας μας, ώστε να μας επιτρέπει ακόμα περισσότερες λειτουργίες, πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητές μας.

Banner 1 - Agora GD UK

 Agora Stall

http://agoragreekdelicacies.co.uk/

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ