Αποκλειστικό: Γιώργος Βερνίκος: Το πολιτικό ιερατείο είναι μες στην υποκρισία - Κάναμε αντίσταση 50 χιλιάδες κι εμφανίστηκαν 10 εκατομμύρια! Η κόρη μου Μαρίνα, με θέλει καλό πατέρα & αγωνιστή!

Πετυχημένος επιχειρηματίας στον τομέα του γιότινγκ, δραστήριος, πολυταξιδεμένος, πολυπράγμων και αυτό που θα λέγαμε «ψυχή της παρεάς», ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, Γιώργος Βερνίκος, παραδέχεται πως απολαμβάνει τη ζωή και δεν τον απασχολούν οι «περιορισμοί» που «επιβάλλονται» στα δημόσια πρόσωπα.

Πετυχημένος επιχειρηματίας στον τομέα του γιότινγκ, δραστήριος, πολυταξιδεμένος, πολυπράγμων και αυτό που θα λέγαμε «ψυχή της παρεάς», ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, Γιώργος Βερνίκος, παραδέχεται πως απολαμβάνει τη ζωή και δεν τον απασχολούν οι «περιορισμοί» που «επιβάλλονται» στα δημόσια πρόσωπα, τονίζοντας παράλληλα πως «η πολιτική δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στους επαγγελματίες πολιτικούς». Ο Σιφναίος επιχειρηματίας, παραχώρησε συνέντευξη στο eirinika.gr και στον Χάρη Αποστολόπουλο, μιλώντας για τις ευρωεκλογές και τον ευρωσκεπτικισμό, την περίοδο της Χούντας κατά την οποία συνελήφθη και βασανίστηκε, την προσωπική του ζωή και την επιχείρησή του, Vernicos Yachts, που είναι η πρώτη στον τομέα του θαλάσσιου ελληνικού τουρισμού αλλά και τη σχέση του με την κόρη και την πρώην γυναίκα του!



Κύρια σημεία:

  • Πρέπει να εκπροσωπηθεί δυναμικά ο τουρισμός και η ναυτιλία, τομείς στους οποίους η χώρα μας στηρίζει πολλά για την ανάπτυξή της.
  • Είμαι άνθρωπος των ορίων και του πάθους.
  • 50.000 άνθρωποι έκαναν αντίσταση και την επομένη εμφανίστηκαν 10 εκατομμύρια αντιστασιακοί.
  • Το πέρασμά μου από το υπουργείο Ναυτιλίας, ως Υφυπουργός, με δίδαξε ότι το πολιτικό ιερατείο είναι υποκριτικό.
  • Το «Ποτάμι» θα έπρεπε να συμμετέχει στην «Ελιά»
  • Η κόρη μου, με προτιμάει καλό πατέρα, αγωνιστή και αξιοπρεπή.
  • Ένας άνδρας πρέπει πάντα να σέβεται τη μητέρα των παιδιών του.


Xάρης Αποστολόπουλος: Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι αξίζει να ψηφίσει κάποιος τον Γιώργο Βερνίκο τον Μάιο στις Ευρωεκλογές;

Γιώργος Βερνίκος: Η απόφασή μου να συμμετέχω στις Ευρωεκλογές με την «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» προκύπτει από την πεποίθησή μου ότι η αντιμετώπιση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνική κρίσης απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Πιστεύω στη συγκρότηση μίας νέας κοινωνικής συμμαχίας του κόσμου της εργασίας, του πολιτισμού και της οικολογίας με τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του «επιχειρείν», που μπορεί να μπολιάσει τη δημόσια ζωή με ρεαλισμό, φαντασία, καινοτομίες και αποτελεσματικότητα.  Η πολιτική δεν πρέπει ν’ αφεθεί μόνο στους κατ’ επάγγελμα πολιτικούς. Αυτό ήδη το έχουμε πληρώσει ακριβά.

Ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρώ ότι πρέπει να εκπροσωπηθεί δυναμικά ο τουρισμός και η ναυτιλία, τομείς στους οποίους η χώρα μας στηρίζει πολλά για την ανάπτυξή της.  Έχω τη γνώση, την πείρα και τη θέληση να εκπροσωπήσω αποτελεσματικά τους κλάδους αυτούς.  Πολύ περισσότερο αφού έχω τιμηθεί κατ’ επανάληψη με την εκλογή μου στα θεσμικά Όργανά τους -και πρόσφατα από τον κόσμο του τουρισμού, με την επανεκλογή μου στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΤΕ.



ΧΑ: Έχετε χαρακτηρισθεί ως ένας από τους πιο κοινωνικούς ανθρώπους στον χώρο της πολιτικής, ενώ είστε ένας bon viveur με τα όλα του!

ΓΒ: Θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο της παραγωγής, της δράσης, της Κοινωνίας των Πολιτών, ενεργό πολίτη, που ζει και εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς που δημιουργεί ο δημόσιος βίος.  Δεν έπαψα ποτέ να παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις από κοντά και να μετέχω σε συλλογικές προσπάθειες που έχουν στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση είμαι άνθρωπος των ορίων και του πάθους, πάνω απ’ όλα όμως, θεωρώ ότι όλοι έχουμε υποχρέωση στο κοινωνικό σύνολο.



ΧΑ: Αλήθεια τι ωθεί έναν πετυχημένο επιχειρηματία στην πολιτική; Το όραμα της εξουσίας ή το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο;

ΓΒ: Ποτέ δεν θα πάψουμε να οραματιζόμαστε έναν καλύτερο κόσμο.

ΧΑ: Ένα από τα πράγματα που μου έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση, είναι ότι στην προσωπική σας ιστοσελίδα, παραθέτετε έτσι εύκολα και απλά, όλα τα προσωπικά σας στοιχεία! Δεν φοβάστε; Είστε πράγματι τόσο προσιτός άνθρωπος;

ΓΒ: Οι άνθρωποι προσδιορίζονται από τον τρόπο που διαχειρίζονται τους φόβους τους. Προσπαθώ ό,τι κάνω -και κυρίως ό,τι δημοσιοποιώ- να μην ντρέπομαι γι’ αυτά.  Δεν είμαι σοβαροφανής, είμαι ο εαυτός μου, νοιάζομαι για τους συνανθρώπους μου, δεν φοβάμαι και κοιμάμαι ήσυχος... Ελπίζω ότι είμαι προσιτός.



ΧΑ: Στα νιάτα σας, αναπτύξατε δράση για την εδραίωση της δημοκρατίας, συλληφθήκατε και βασανιστήκατε. Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν διάβασε το βιβλίο σας, µε τίτλο «Όταν θέλαµε να αλλάξουµε την Ελλάδα»;

ΓΒ: Στην αρχή του βιβλίου μου έχω ένα μότο του Γρηγόρη Ξενόπουλου, το οποίο είναι ως εξής: «Όταν ένας άνθρωπος κινδυνεύει, κοιτάξτε, παιδιά μου, να τον σώσετε, ακόμα και αν κινδυνέψετε και σεις.  Μα αν μπορεί να σωθεί μόνο χάνοντας τη λευτεριά του, μην τον σώσετε.  Καλύτερα ένας άνθρωπος να χαθεί ελεύθερος, παρά να σωθεί δούλος». Αυτό τα λέει όλα για μένα.

ΧΑ: Παρότι όπως αναφέραμε βασανιστήκατε και υποφέρατε πολλά, επί Χούντας, οι νέες γενιές λένε πως η δική σας η γενιά, αν και προσέφερε  τελικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα!  Τι απαντάτε;

ΓΒ: Η ηθική διάσταση του αντιδικτατορικού αγώνα δεν μπόρεσε να μπολιάσει τη μετέπειτα πολιτική ζωή του τόπου.  Η πραγματικότητα είναι ότι 50.000 άνθρωποι έκαναν αντίσταση και την επομένη εμφανίστηκαν 10 εκατομμύρια αντιστασιακοί.  Τελικά επανήλθαμε στα παλιά «τι είχα Γιάννη, τι είχες πάντα».  Η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες, λύνουμε προβλήματα και νέα προβλήματα παρουσιάζονται.  Η νέα γενιά έχει τις δικές της ευθύνες, να συμβάλει για ένα καλύτερο κόσμο.



ΧΑ: Πείτε μας μερικά λόγια για την Vernicos Yachts, την εταιρεία σας, που είναι η πρώτη στον τομέα του θαλάσσιου ελληνικού τουρισμού. Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

ΓΒ: Είναι πράγματι γεγονός ότι η ομάδα των ανθρώπων που δημιουργήσαμε τη Vernicos Yachts το 1975, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία πρωτοπόρο του θαλάσσιου τουρισμού, που εδραίωσε το γιώτινγκ στις ελληνικές θάλασσες και έγινε παγκόσμια γνωστή σ’ όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Βασικός στόχος μας είναι να την εδραιώσουμε στο σταθερό σημείο αναφοράς ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.

ΧΑ: Σαν άνθρωπος, αγαπάτε πολύ τη θάλασσα και σαν επιχειρηματίας κάνατε ό,τι μπορούσατε για το γιότινγκ.  Τι συμβαίνει όμως και δεν «προχωράει» τόσο στη χώρα μας;  Τι πρέπει ν’ αλλάξει ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού;

ΓΒ: Η κρίση ανέδειξε ότι ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.  Τα επόμενα χρόνια το 42% των νέων θέσεων απασχόλησης θα προέλθουν από τον τουρισμό. Ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί πράγματι να είναι μοχλός ανάπτυξης και χρειάζεται εθνική στρατηγική γι’ αυτό.  Το κυριότερο είναι να μην έχουμε στοχοποιημένο το σκάφος και σαν κοινωνία να πιστέψουμε στις δυνατότητες της θάλασσας και του τουρισμού.



ΧΑ: Λένε πως η πολιτική και ο ορθολογισμός δεν συμβιβάζονται. Για τις επιχειρήσεις τι ισχύει;

ΓΒ: Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, ώστε οι κοινωνίες να προοδεύουν με την ελάχιστη δυνατή βία.  Για τις επιχειρήσεις να έχουν κέρδος, με κοινωνική υπευθυνότητα και σεβασμό στο περιβάλλον.



ΧΑ: Τι σας δίδαξε το πέρασμά σας από το Υπουργείο Ναυτιλίας το 2012 ως Υφυπουργός;

ΓΒ: Είναι μια σημαντική εμπειρία, που ανήκει στο παρελθόν και ελάχιστα με απασχολεί.  Αν υπάρχει κάποιο δίδαγμα, είναι ότι το πολιτικό ιερατείο είναι υποκριτικό.

ΧΑ: Τι θα θέλατε ν’ αλλάξετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΓΒ: Δουλεύω για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Μια κοινωνία αλληλεγγύης και κοινωνικής μέριμνας. Τη στιγμή της κρίσης χρειάζεται να διαφυλάξουμε την Ευρώπη των πολιτών, την Ευρώπη του κοινωνικού κράτους, την Ευρώπη της διαφάνειας.  Να κτίσουμε μια Ευρώπη δυνατή, παραγωγική, ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη.  Μια Ευρώπη με προοδευτική κατεύθυνση χωρίς: πολιτικές και διαχειριστικές ανεπάρκειες, μια γραφειοκρατία που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και τα θεσμικά κενά της ΟΝΕ.  Αξίζει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μου www.georgevernicos.gr και να ενημερωθείτε περισσότερο για τις θέσεις μου.



ΧΑ: Θα αλλάξει ο ελληνικός κομματικός χάρτης στην Ευρωβουλή; Μπορείτε να κάνετε κάποια πρόβλεψη για το ποιο κόμμα θα ξεχωρίσει;

ΓΒ: Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι η ανάγκη να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και να εκφραστεί όσο γίνεται πιο ενιαία η προοδευτική δημοκρατική παράταξη.

ΧΑ: Ποια είναι η άποψή σας για το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη; Τον εκτιμούσατε ως δημοσιογράφο;

ΓΒ: Η άποψή μου είναι ότι το Ποτάμι θα έπρεπε να συμμετέχει στην «Ελιά» προκειμένου να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα και τη συνένωση της δημοκρατικής παράταξης.  Το Ποτάμι αυτή τη στιγμή αρνείται να τοποθετηθεί στα καίρια θέματα.  Όλα εμφανίζονται εύκολα και ωραία.  Κατά τα άλλα ο Πρόεδρος του κόμματος μου είναι συμπαθής.

ΧΑ: Σας φοβίζει ο ευρωσκεπτικισμός και τα αντιευρωπαϊκά κόμματα που εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, όπως το UKIP στη Μ. Βρετανία; Θεωρείτε πως ο αντιευρωπαϊσμός είναι μια… μόδα ή το μοντέλο της Ενωμένης Ευρώπης έχει χάσει κάτι από την αίγλη του;

ΓΒ: Είναι γεγονός ότι ο ευρωσκεπτικισμός θα παρουσιάσει άνοδο στην Ευρώπη.  Δεν νομίζω όμως ότι συνολικά θα ξεπεράσει το 20%.  Το σημαντικότερο είναι να ενισχυθεί το PES-Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατική Παράταξη και ν’ αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.  Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις θεσμικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΟΝΕ, με πολιτικές που να είναι πιο φιλικές προς τη χώρα μας.

ΧΑ: Ποιο θεωρείτε ότι θα μπορούσε να είναι ένα αποδοτικό μοντέλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΓΒ: Η Ευρώπη προχωράει βήμα-βήμα στην οικονομική και πολιτική συνένωσή της. Υποστηρίζω αυτή τη δύσκολη πορεία, προσπαθώντας συνέχεια να βελτιώνουμε τις θεσμικές ατέλειες και τα παθήματα να γίνονται μαθήματα.  Είναι σημαντικό να κτίσουμε μια Ευρώπη δυνατή, παραγωγική, ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη.



ΧΑ: Ποιος είναι ο… άγνωστος Γιώργος Βερνίκος; Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

ΓΒ: Ασχολούμαι με τη φωτογραφία. Με σημειώσεις για βιβλία που θέλω να εκδόσω στο μέλλον. Με τον κινηματογράφο.  Μ’ ένα ηλεκτρικό τρενάκι για τα εγγόνια μου.

ΧΑ: Τι σας λέει η κόρη σας, Μαρίνα, με την οποία είστε πολύ δεμένοι; Σας προτιμά πολιτικό ή επιχειρηματία;

ΓΒ: Με προτιμάει καλό πατέρα.  Αγωνιστή και αξιοπρεπή.



ΧΑ: Έχετε εξαιρετική σχέση με την πρώην σύζυγό σας και μητέρα της Μαρίνας, Ντέμη, η οποία μάλιστα εργάζεται στη Vernicos Yachts! Λίγα ζευγάρια το κατορθώνουν αυτό. Εσείς πώς το πετύχατε

ΓΒ: Άλλο είναι το διαζύγιο και άλλο η σχέση δύο ανθρώπων, ιδίως όταν έχουν αποκτήσει παιδιά. Ξεκινήσαμε μαζί τη Vernicos Yachts και πράγματι είμαστε αγαπημένοι. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή που έχω να δώσω είναι ότι ένας άνδρας πρέπει πάντα να σέβεται τη μητέρα των παιδιών του.

ΧΑ: Λένε πως είστε πάντα η ψυχή της παρέας και ότι πάντα έχετε να διηγηθείτε μια ιστορία. Θα ήθελα να επιλέξετε μια και να μας την πείτε σε λίγες σειρές.

ΓΒ: Καλοσύνη τους αν σας το είπαν. Μια ιστορία είναι ότι όταν η κόρη μου ήταν μερικών μηνών, ήμασταν με ιστιοπλοϊκό, με πολλά μποφόρ, με πορεία από τη Σίφνο για Πειραιά.  Κατέβηκαν όλοι από το σκάφος στη Σέριφο και συνέχισα μόνος μου, με την κόρη μου στο ένα χέρι και στο άλλο το πηδάλιο!




Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ