Είναι δυνατόν ο δρόμος Πόρτο Χελίου- Ερμιονίδας να έχει τόσα αμάζευτα σκουπίδια όταν όλοι καυχώνται ότι εκεί έφτιαξαν βίλες εφοπλιστές και βασιλιάδες, τρομάρα μας;

Δεν θα μπορούσαν-αν δεν μπορούν οι δήμοι της περιοχής-να χρηματοδοτήσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων οι πλούσιοι κάτοικοι της περιοχής; Δεν φτάνει στα σπίτια τους η βρώμα; Απ’ έξω είναι!





Κάθε φορά που περνάω, βλέπω αυτό το χάλι...







Πίσω η φύση και μπροστά...ο άνθρωπος...



Τι σύμπτωση: ενώ είχα πάρει αυτές τις φωτογραφίες, ως αγανακτισμένη lover της Ερμιόνης κι όλης της περιοχής της Ερμιονίδας, έφτασε στα χέρια μου κι αυτό το κείμενο του Κασσιανού Τζέλη:

Υποψίες για ύπαρξη ενός ακόμη «νεκροταφείου» τοξικών, αυτή τη φορά στην ευρύτερη περιοχή του τουριστικού-παραθεριστικού προορισμού της Ερμιόνης, διατυπώνουν επιστήμονες και στελέχη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που εντοπίστηκαν στην περιοχή του δήμου Ερμιονίδας στην Αργολίδα κάνουν τους επιθεωρητές να μην αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο ύπαρξης χώρου ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, που φτάνουν εκεί μέσω παράνομου κυκλώματος διακίνησης από άλλες βιομηχανικές περιοχές. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, πάντως, η περιοχή επιβαρύνεται ούτως ή άλλως από ξενοδοχειακά και αγροτικά απόβλητα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα στην περιοχή και κυρίως στην παράνομη χωματερή του χωριού Δίδυμα, όπου, μάλιστα, καίγονται νυχθημερόν.
Αν πάντως διαπιστωθεί η ύπαρξη βιομηχανικής χωματερής, τότε θα μεγαλώσει και η λίστα των περιοχών που επί χρόνια λειτουργούν ως «νεκροταφεία» τοξικών αποβλήτων κι όσο η λίστα μεγαλώνει αυξάνεται και η ανησυχία για το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, που απειλεί άμεσα τη δημόσια υγεία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν τοξικά «νεκροταφεία» σε Ασωπό, Ωρωπό, Αυλίδα, Μεσσαπία Εύβοιας, Μέγαρα και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου.
Οι αναλύσεις των δειγμάτων, που έγιναν για λογαριασμό του δήμου Ερμιονίδας (πρώην δήμοι Κρανιδίου και Ερμιόνης) από ιδιωτικό εργαστήριο της Αθήνας, έδειξαν εξασθενές χρώμιο στην πλειονότητα των πηγών υδροδότησης του δήμου. Οι τιμές κυμαίνονται από 0,25 μ.γ./λίτρο και φτάνουν μέχρι 13,6 μ.γ./λίτρο σε γεώτρηση (τοπωνύμιο Γέφυρα) του δημοτικού διαμερίσματος Διδύμων. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα επίπεδα του εξασθενούς χρωμίου αγγίζουν το 90% των τιμών του ολικού χρωμίου που εντοπίστηκε στις εν λόγω πηγές υδροδότησης, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποδεικνύει «ανθρωπογενή δραστηριότητα». Και καθώς στη περιοχή δεν υπάρχουν βιομηχανικές χρήσεις, προκύπτει η εκτίμηση ότι πρόκειται για ακόμη ένα από τα μεγάλα παράνομα «νεκροταφεία» τοξικών αποβλήτων, όμοια με αυτά που ανακαλύφθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ