Αποκλειστικό: Πώς ο 26χρονος αργυροχρυσοχόος από το Περιστέρι, B. Καψάσκης, έχει κατακτήσει την παγκόσμια showbiz με τις δημιουργίες του - Aκόμα και o Steven Τyler των Aerosmith, φορά δικό του σταυρό!

Τι κι αν είναι μόλις 26 ετών; Ο αργυροχρυσοχόος, Βασίλης Καψάσκης, έχει ήδη κατακτήσει την παγκόσμια showbiz με τις δημιουργίες του! Γνωρίστε τον ταλαντούχο νεαρό που επιλέγουν ο Steven Tyler και η Sarah Atereth, για τα κοσμήματά τους! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Τι κι αν είναι μόλις 26 ετών; Ο αργυροχρυσοχόος, Βασίλης Καψάσκης, έχει ήδη κατακτήσει την παγκόσμια showbiz με τις δημιουργίες του! Γνωρίστε τον ταλαντούχο νεαρό που επιλέγουν ο Steven Τyler και η Sarah Atereth, για τα κοσμήματά τους! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Χάρης Αποστολόπουλος: Μόλις 26 ετών και έχετε ήδη τη δική σας πορεία στον χώρο, καθώς τα πρώτα σας βήματα ξεκίνησαν από πολύ νεαρή ηλικία! Το εργαστήριο κοσμημάτων «Δημήτριος», που έχετε οικογενειακώς, πηγαίνει περίφημα και αναμφίβολα είναι καθοριστική η δική σας συνεισφορά. Από πού κολλήσατε το μικρόβιο της αργυροχρυσοχοΐας και κατά πόσο σας επηρέασε το ότι ο πατέρας σας και η μητέρα σας, ήταν ήδη στον χώρο;

Βασίλης Καψάκης: Tην επιχείρηση την ξεκίνησε ο πατέρας μου, τη δεκαετία του ’90 και συγκεκριμένα το 1990 και μετά από 2-3 χρόνια μπήκε και η μητέρα μου στην εταιρεία. Ο πατέρας μου ξεκίνησε με πολύ αγώνα και έκανε διαρκώς ταξίδια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το 2002 λοιπόν, και σε ηλικία 14 ετών, μπήκα κι εγώ! Αμέσως με το που τελείωσα το Γυμνάσιο δηλαδή! Είχε μάλιστα προηγηθεί η εγγραφή μου στη σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στο Μεταξουργείο. Θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό, να… «ανακατεύομαι» στην επιχείρηση, να «ενοχλώ» τους μαστόρους, να παίρνω ιδέες και να παρακολουθώ την όλη διαδικασία! Το 2005 λοιπόν, αποφοίτησα από τη σχολή, έχοντας ήδη λάβει 2 υποτροφίες, ενώ είχα κιόλας κερδίσει και το πρώτο βραβείο στην έκθεση «Eλλήνων Κόσμημα», η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο! Είχα σχεδιάσει ένα κολιέ βυζαντινού τύπου, το οποίο είχε πάνω μια εγχάρακτη παράσταση και απ’ όσο κατάλαβα άρεσε πολύ, καθώς μπήκε και στην αφίσα που κοσμούσε το περίπτερο της εκθέσεως! Ξεκινώντας λοιπόν πιο ενεργά στην επιχείρηση, και νιώθοντας  πως έχω πια  να προσφέρω, ξεκίνησα να σχεδιάζω στο εργαστήριο. Αν και είχα εμπειρίες, η τόσο ενεργή, πλέον, ενασχόλησή μου, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για μένα και με γέμισε με άγχος και στρες, κάτι το οποίο όμως, όπως αποδείχθηκε, μου βγήκε σε καλό και νομίζω ότι κατάφερα να ανταπεξέλθω ικανοποιητικά!


ΧΑ: Μόλις πριν από μερικά χρόνια, συμμετείχατε στη Διεθνή Έκθεση «United Color of Fashion», μαζί με άλλους καταξιωμένους διεθνώς αργυροχρυσοχόους, δίνοντας τα δημιουργήματά σας για να φορεθούν από δημοφιλή άτομα του παγκόσμιου lifestyle! Πείτε μας για την έκθεση, αλλά και το πώς νιώσατε όταν είδατε διάσημα πρόσωπα, να φορούν τις δημιουργίες σας!

ΒΚ: Στο «United Color of Fashion», πήραμε μέρος το 2012 μετά από μια παρότρυνση – πρόσκληση, καθώς την οργάνωση της έκθεσης είχε αναλάβει μια γνωστή ενός πελάτη. Έτσι συμμετείχαμε σε αυτό το fashion show, το οποίο γινόταν για φιλανθρωπικό σκοπό, με στόχο να βοηθήσει άπορα παιδιά από την Αφρική. Στο Gala συμμετείχαν πολλά άτομα από τον χώρο της διεθνούς showbiz, όπως διάσημοι καλλιτέχνες και γνωστά μοντέλα, που φόρεσαν τα κοσμήματά μας. Μεταξύ άλλων, ήταν η Sarah Atereth και η Natalie Cole, η κόρη του θρυλικού τραγουδιστή, Nat King Cole. Tα δημιουργήματά μου που φορέθηκαν στο gala, ήταν ποικίλα, όπως σταυροί, δαχτυλίδια, κολιέ, βραχιόλια και ομολογώ πως ένιωσα μεγάλη περηφάνια και χαρά όταν είδα να τα φορούν οι celebrities!

ΧΑ: Μην μας πείτε ότι τα πολλά χρυσαφικά και τα βαριά κοσμήματα, που φορά όλη την ώρα ο Steven Tyler, είναι δικά σας! (φωτό πάνω και κάτω)

ΒΚ: Κι όμως! Ο Steven Tyler, είχε έρθει για μια συναυλία των Aerosmith στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» το 2010 και σε μια βόλτα του στην Πανδρόσου, στο Μοναστηράκι, στο κατάστημα του Χρήστου του Θαλασσινού, είχε δει τα κοσμήματά μας στη βιτρίνα και εντυπωσιάστηκε! Αγόρασε πάρα πολλά από αυτά, μεταξύ αυτών και έναν σταυρό, τον οποίο δεν τον αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ και τον φορά διαρκώς! Ακόμα και στο American Idol, στο οποίο συμμετείχε ως κριτής, τον φορούσε αδιαλείπτως! Το ίδιο ισχύει και για ένα βραχιόλι που φοράει συνέχεια στις περιοδείες του, και άλλα πολλά!   


Ο Βασίλης Καψάσκης βραβεύεται από την Helexpo για την καλύτερη εκπροσώπηση ελληνικού κοσμήματος

ΧΑ: Τι μπορεί να βρει κανείς στη συλλογή των κοσμημάτων «Δημήτριος»; Τι το ιδιαίτερο έχουν και γνωρίζουν τέτοια απήχηση στο κοινό;

ΒΚ: Στη συλλογή μας κάποιος, μπορεί να βρει τα πάντα! Από δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και μενταγιόν, μέχρι κλειδοθήκες και χαρτοκόπτες! Τα κοσμήματά μας, κατασκευάζονται από το 0. Εδώ στο εργαστήριο γίνεται από την αρχή ο σχεδιασμός τους και η κατασκευή τους! Είναι αμιγώς ελληνικά κατασκευασμένα κοσμήματα, βασισμένα στην ελληνική παράδοση. Είναι ως επί το πλείστον, βασισμένα σε βυζαντινά και αρχαϊκά, τα οποία μάλιστα προσπαθούμε να «αποδώσουμε» στις σύγχρονες απαιτήσεις του κόσμου. Έχουμε τεράστια ποικιλία από πολλά και διαφορετικά σχέδια, τα οποία κατασκευάζουμε αποκλειστικά εμείς.

ΧΑ: Σε τι είδους εκθέσεις είχε την ευκαιρία, πρόσφατα, να θαυμάσει ο κόσμος τη δουλειά σου; Δρομολογείται καμία άλλη έκθεση, άμεσα;

ΒΚ: Πρόσφατα συμμετείχαμε σε δύο εκθέσεις: η μια γινόταν στο Μec στην Παιανία και η άλλη ήταν η «Χρυσός Άσήμη» στο εκθεσιακό κέντρο της Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο που διοργανώθηκε στα τέλη του Φλεβάρη. Νομίζω πως και στις δύο, είχαμε πολύ καλή εικόνα και μας βοήθησαν αρκετά. Δεν είναι κάποια έκθεση, τώρα άμεσα, «στα σκαριά» αλλά είναι θέμα χρόνου!

ΧΑ: Είναι γεγονός, πως οι Έλληνες αποφεύγουν τα βυζαντινά σχέδια καθώς τα θεωρούν παρωχημένα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

ΒΚ: Πράγματι, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και όχι μόνο στην Ελλάδα, θεωρούν ότι τα κοσμήματά τους, πρέπει να είναι όσο πιο λιτά και πιο ελαφριά  γίνεται! Δεν τους αρέσει να έχουν πολλά σχέδια και θέλουν να είναι πολύ απλά! Να μην κάνουν μπαμ, με λίγα λόγια ούτε να είναι… «κουμούτσες»! Αντίθετα, οι Αμερικανοί και κυρίως οι Ρώσοι, θέλουν να φορούν μεγάλα και βαριά κοσμήματα! Προσπαθούμε ωστόσο, να προσαρμοστούμε και στο πιο απλό και απέριττο στυλ, κάνοντας μια συλλογή πιο αφαιρετική και λιτή για να διευρύνουμε το πεδίο αγοράς μας και να προσαρμοστούμε στις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών. Έτσι, απευθυνόμαστε και στις πιο νεαρές ηλικίες.

ΧΑ: Σε ποια αγορά απευθύνεστε; Απ’ όσο έχω καταλάβει, τα κοσμήματά σας αφορούν κυρίως το εξωτερικό.

ΒΚ: Απευθύνομαι κυρίως στην ξένη αγορά, καθώς η ελληνική αγορά δυστυχώς έχει πέσει πάρα πολύ και ο Έλληνας δεν διαθέτει εύκολα τα χρήματά του για να τα ξοδέψει σε κοσμήματα. Είναι αναγκασμένος να επικεντρώνεται στα απολύτως απαραίτητα, οπότε με την ελληνική αγορά δεν ασχολούμαστε – μάλλον δεν μπορούμε – και τόσο πολύ. Τα κοσμήματά μας, «φεύγουν» για την ξένη αγορά και ειδικά τη Ρωσία, καθώς η ρωσική αγορά έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεύτεροι έρχονται οι Αμερικανοί, οι οποίοι ανέκαθεν είχαν ισχυρή αγορά και ακολουθούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή. Τώρα τελευταία μάλιστα, η τελευταία μας συλλογή, αρέσει πάρα πολύ στους Κινέζους, οι οποίοι είναι ένας λαός που ως τουρίστες ξοδεύουν πάρα πολλά!

ΧΑ: Ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά θέλω να μου πείτε, σε ποια είδη κοσμημάτων έχετε αδυναμία, όταν τα κατασκευάζετε! Επίσης ποιο θεωρείτε ότι είναι το «φόρτε» σας;

ΒΚ: Νομίζω πως μου αρέσει ιδιαίτερα να φτιάχνω ολοκληρωμένα κομμάτια, δηλαδή σετ! Ξεκινάω πρώτα απ’ όλα να φτιάξω το βραχιόλι και μετά φτιάχνω το μενταγιόν, το δαχτυλίδι και τα σκουλαρίκια. Όσον αφορά στο «φόρτε» μου, όπως είπατε και εσείς, νομίζω πως είναι τα βραχιόλια!

ΧΑ: Πώς γίνεται η διάθεση των κοσμημάτων σας; Μιας που είστε νέο παιδί και γνώστης της τεχνολογίας, χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο για online αγορές και την προώθηση των προϊόντων σας;

ΒΚ: Η διάθεση των κοσμημάτων μας, γίνεται από τα συνεργαζόμενα καταστήματα, τα οποία προμηθεύουμε με τις δημιουργίες μας και αυτοί κοσμούν με αυτά τις βιτρίνες τους. Να σας πω την αλήθεια, αποφεύγω την πώληση μέσω του Διαδικτύου, γιατί δυστυχώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις που λανσάρεις κάτι καινούριο και αμέσως σε αντιγράφουν! Ωστόσο, μπορώ να πω πως οι νέες τεχνολογίες και τα social media, με έχουν βοηθήσει αρκετά, όσον αφορά το να γίνουμε γνωστοί και να διαφημίσουμε τα προϊόντα μας.

ΧΑ: Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου; Τι θα ήθελες από το άμεσο αλλά και το πιο μακροπρόθεσμο μέλλον;  

ΒΚ: Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καθιερωθούμε στο εξωτερικό και να φτιάξουμε ένα brand name. Προσπαθούμε να φτιάξουμε το όνομά μας με κάποιες  κινήσεις marketing και νομίζω πως τα πηγαίνουμε καλά! Σχεδόν όλοι όσοι αγοράζουν τα κοσμήματά μας, μένουν πολύ ευχαριστημένοι και το δείχνουν! Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Ας πούμε πως αγοράζει μια τουρίστρια ένα κόσμημά μας από μια βιτρίνα, επιστρέφει στη χώρα της και το δείχνει στις φίλες της. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λίγο μετά, δεχθήκαμε «βομβαρδισμό» στο Facebook από ενθαρρυντικά μηνύματα, όχι μόνο από τους ίδιους τους πελάτες αλλά και από φίλους και οικεία τους πρόσωπα που… ζήλεψαν!

Για το μέλλον λοιπόν, θα ήθελα για την επιχείρηση να συνεχιστεί αυτό και να μένει ικανοποιημένος ο κόσμος και να  ενισχυθεί ακόμα πιο πολύ το brand name μας! Εμένα με φαντάζομαι να είμαι παντρεμένος με παιδιά αλλά δεν θέλω κάτι παραπάνω! Είμαι ευτυχισμένος όπως είμαι και δεν θέλω να αλλάξει κάτι ριζικά, ούτε να φαντάζομαι πράγματα που δεν είναι και τόσο εφικτά!

ΧΑ: Πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα σου; Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

ΒΚ: Τυπικά, εργάζομαι 8 ώρες, αλλά ουσιαστικά το εργαστήριο έχει γίνει το 2ο σπίτι μου! Έρχομαι καθημερινά από τις  9 σχεδόν και φεύγω στις 7! Πολύ σπάνια γλιτώνω το 10ωρο!

Όποτε βρίσκω κάποια ελεύθερη μέρα ή ένα χαλαρό διήμερο, μου αρέσει να επισκέπτομαι το εξοχικό που έχουμε στον Ωροπό, στο οποίο έχω μεγαλώσει κιόλας, για να γεμίζω τις μπαταρίες μου και να χαλαρώνω. Από χόμπι μου αρέσει πολύ να παίζω ποδόσφαιρο και μπάσκετ, ή να παρακολουθώ αγώνες του Παναθηναϊκού. Όλα τα αθλήματα μου αρέσουν πολύ και με ηρεμούν.

Βέβαια τώρα, είναι μια περίοδος που κάνω αρκετά ταξίδια διαφημίζοντας τα προϊόντα μου, πηγαίνοντας σε πελάτες, παίρνοντας παραγγελίες, και ψάχνοντας τις ανάγκες της αγοράς!







H Natalie Cole, κόρη του θρυλικού τραγουδιστή, Nat King Cole φορά βραχιόλια από τη συλλογή DIMITRIOS EXCLUSIVE!




Δείτε τις δημιουργίες του Βασίλη Kαψάσκη στη σελίδα του στο Facebook:

www.facebook.com/DimitriosExclusive/photos_stream

To επίσημο site της εταιρείας:

www.kapsaskisjewelry.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ