15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές - Από μαγειρίτσα μέχρι τομ καγκάι όλες θα τις βρεις εδώ!

Όσους φίλους ρωτήσαμε, όσο ψάχναμε για καλομαγειρεμένες σούπες, μας απάντησαν ότι «οι καλύτερες σούπες είναι μόνο ή οι δικές τους ή της μαμάς τους»!

Όμως υπάρχουν δεκαπέντε σούπες στην Αθήνα που αποτελούν μια εγγυημένη, πεντανόστιμη, ελαφριά και διαφορετική πρόταση για μεσημέρι ή βράδυ. Εμείς τις δοκιμάσαμε όλες, εσείς διαλέγετε και... παραγγέλνετε!

Οι εξωτικές

Rouan Thai Νοταρά 131, 210 4294494

Η Ταϊλάνδη μπήκε για τα καλά στην αθηναϊκή γαστριμαργική σκηνή. Αυθεντικό ταϊλανδέζικο φαγητό σερβίρεται στο Rouan Thai (που ελεύθερα μεταφράζεται ως «το σπίτι της Ταϊλάνδης» και κατ' επέκταση σερβίρει ταϊλανδέζικο φαγητό με σπιτίσια φροντίδα), στον Πειραιά, με δυο σούπες που ερίζουν για το ποια είναι η πιο νόστιμη. Είναι οι τυπικές σούπες της εξωτικής αυτής χώρας, η Τομ Κα Γκάι (με κοτόπουλο και γάλα καρύδας) και η πιο πικάντικη Τομ Γιαμ Κουνγκ με γαρίδες και ασιατικά αρωματικά. Οι ιδιοκτήτες του, ο Έλληνας κύριος Παύλος και η Ταϊλανδέζα κυρία Μαρίνα, τιμούν με απίστευτη ευγένεια και διακριτικότητα τον κάθε επισκέπτη του Rouan Thai, όπως ακριβώς τίμησαν εξάλλου και την Ταϊλανδέζα πριγκίπισσα, που όταν πέρσι επισκέφθηκε την Αθήνα, επιμελήθηκαν όλα τα γεύματα –από το πρωινό μέχρι τα σνακ–, τα δικά της και της συνοδείας της. Όποια σούπα κι αν παραγγείλεις εδώ, λοιπόν, μπορείς να είσαι σίγουρος για την ακριβή και πιστή στην αυθεντική συνταγή προετοιμασία της από την ίδια την κυρία Μαρίνα και για λίγα λεπτά να νομίζεις ότι τρως σε ένα καλό εστιατόριο της Μπανγκόκ. Αν παραγγείλεις κάτι επιπλέον, πέραν του λευκού ρυζιού με άρωμα γιασεμί, για να συνοδέψεις τις σουπίτσες σου, φρόντισε να μην παραλείψεις το τραγανό χοιρινό με σκόρδο ή τα satay κοτόπουλου με σος από φιστίκια κάσιους. Το φθηνότερο εισιτήριο για ένα σύντομο ταξίδι στην Ταϊλάνδη είναι ένα γεύμα στο πειραιώτικο Rouan Thai! Savaddee krab (Γεια σας!), ευγενέστατη σεφ!

Blue Bamboo Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, 210 3423124

Και το Blue Bamboo σερβίρει ταϊλανδέζικες σούπες στον υπέρκομψο χώρο του με τις μεγάλες τζαμαρίες και τη μίνιμαλ διακόσμηση στα Πετράλωνα. Εδώ μαγειρεύει μια ακόμα βέρα Ταϊλανδέζα μαγείρισσα, η σεφ Kookai, που αν σε ενδιαφέρει η εξωτική κουζίνα, άνετα μπορείς να παρακολουθήσεις την τέχνη της μέσα από το γυάλινο διαχωριστικό της κουζίνας. Tom Yum Kung, λοιπόν, και εδώ (πικάντικη σούπα με γαρίδες), Tom Yum Gai (πικάντικη σούπα με γαρίδες), Tom Kha Gai (πικάντικη σούπα με γάλα καρύδας, galanghal, φύλλα lime και κοτόπουλο), Gwaytio Nuea Nam (αρωματική σούπα με μοσχαράκι και noodles ρυζιού), δύσκολες ονομασίες για τις αρωματικές εξωτικές ταϊλανδέζικες σούπες που, όπως φαίνεται, όλοι οι Αθηναίοι θα δοκιμάσουμε και θα αποστηθίσουμε σύντομα. Οι τιμές καλές, οι σερβιτόροι θα σας βοηθήσουν να παραγγείλετε σωστά, προτείνοντας και επιπλέον ορεκτικά για να συνοδεύσετε τη σούπα σας, όπως τηγανίτες ψαριού με γλυκιά σάλτσα καυτερής πιπεριάς (κάπως την πετυχαίνουν αυτήν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ γλυκού και καυτερού οι Ταϊλανδέζοι) ή αχνιστά dumplings με νεροκάστανα, χοιρινό κιμά και γαρίδες, σερβιρισμένα στο μπαμπουδένιο καλαθάκι τους. Αξίζει μια επίσκεψη-εισαγωγή στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, μετά... δεν ξεκολλάς!

Για χορτοφάγους

Avocado Νίκης 30, Σύνταγμα, 210 3237878

Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από το Avocado, το πρώτο και αγαπημένο γνήσια χορτοφαγικό εστιατόριο της οδού Νίκης: λίγες, αλλά νόστιμες σούπες, εμπνευσμένες από την Ασία. Ινδική παραδοσιακή σούπα dahl, λοιπόν, με φασόλια mung dahl και μπαχαρικά, σούπα με λαχανικά εποχής ή με κολοκύθα hokkaido, σέλινο, καρότο, πράσο και γάλα καρύδας. Για τους τολμηρότερους ή συνηθισμένους σε εξωτικές γεύσεις υπάρχει η επιλογή της πικάντικης ταϊλανδέζικη σούπας, με μανιτάρια πλευρώτους, portobello, γάλα καρύδας, πράσο και λεμονόχορτο, ή της σούπας με κάρι από την Γκόα της Ινδίας, με μαυρομάτικα φασόλια, πιπερόριζα, γάλα καρύδας, λίγο τσίλι, κόλιανδρο, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Όλο άρωμα, οι σούπες τους συνδυάζονται όμορφα με τα φαλάφελ, τα satori rolls (ρολά μελιτζάνας με τυρί μετσοβόνε και τυροκαυτερή σε μια σος ντομάτα/βασιλικό) ή ένα ωραίο μεξικάνικο γουακαμόλε με nachos καλαμποκιού. Όαση φρεσκάδας...

Tortuga Αρχιμήδους 1, Παγκράτι

Ένα χορταστικό μπολ κολοκυθόσουπα που σερβίρεται γαρνιρισμένη με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και λίγη γλυκιά πάπρικα, αφήνοντας το ελάχιστο κόλιανδρο να ακούγεται στο βάθος της πλούσιας γεύσης της, στο καινούργιο ταχυφαγείο Tortuga, που ΔΕΝ έγινε γνωστό από τα χορτοφαγικά του πιάτα αλλά, αντίθετα, συζητήθηκε για το εξαιρετικό, τραγανό χοιρινό του, διπλωμένο σε μια φρέσκια home made τορτίγια – μια απίστευτη νοστιμιά! Δείχνει, όμως, μια αξιοσημείωτη ευαισθησία προς τους μη κρεατοφάγους, με τις χορτοφαγικές βερσιόν των εξαιρετικών tortilla rolls του, με μανιτάρια ή όσπρια, και γι' αυτό το προτείνουμε ανεπιφύλακτα και στους vegetarian αναγνώστες. Οι σούπες του αλλάζουν κάθε εβδομάδα και συνδυάζονται με απίθανα home made τσιπς τορτίγιας με μπαχαρικά και dip διαφόρων γεύσεων, που στο συγκεκριμένο ταχυφαγείο με slow food άποψη φτιάχνονται από τους ίδιους. Προσωπικά, παρήγγειλα την κολοκυθόσουπα και μια μερίδα εξαιρετικές πατάτες Νάξου που πρώτα κόβονται σε εντελώς ακανόνιστα κομμάτια, κατόπιν βράζονται για λίγα λεπτά και μετά φουρνίζονται με ένα πικάντικο μείγμα πάπρικας, αλατιού και μυρωδικών. Με πέντε ευρώ σούπα και ένα συνοδευτικό, μια χαρά για κρεατοφάγους και χορτοφάγους εξίσου!

Οι κομψές

Mama Roux Πεζόδρομος Αιόλου 48, 213 0048382

Δυο πεντανόστιμες σούπες στο Mama Roux προετοιμάζει καθημερινά ο Jean Louis Bridet (ο Βέλγος μάγειρας που με τη σεφ Sandra Berten και τον sous chef Βασίλη Σπόρο έστησαν τη μούλτι-κούλτι κουζίνα του). Είναι και οι δύο βελγικές: η μία λέγεται Mussels from Brussels Revisited («επαναπροσδιορίζοντας τη σούπα με μύδια από τις Βρυξέλλες», σε ελεύθερη μετάφραση) και είναι μια βελουτέ λαχανικών βρασμένων σε ζωμό από μύδια, βούτυρο και κρέμα. Κλείνει χαριτωμένα το μάτι σε όσους έχουν δοκιμάσει την αυθεντική σπεσιαλιτέ με μύδια (που στο Βέλγιο σερβίρεται παραδοσιακά μέσα στην κατσαρόλα, ώστε ο πελάτης να γευθεί όλο τον ζωμό με μπόλικο φρυγανισμένο ψωμί), μόνο που εδώ σερβίρεται σε μπολ, με μια τραγανή φέτα μπαγκέτας αλειμμένη με πέστο βασιλικού, σέλερι, μαϊντανό και σκόρδο και την ψίχα από τα μύδια. Η άλλη πρωτότυπη σούπα του Mama Roux είναι η εκλεκτή βελγική σούπα Waterzoi, πιο συνηθισμένη στον φλαμανδικό Βορρά του Βελγίου, που φτιάχνεται είτε με λευκό ψάρι είτε με κοτόπουλο και λαχανικά σε λεπτά μπαστουνάκια (καρότο, πράσο, σέλερι, πατάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό). Θυμίζει ελληνική σούπα κοτόπουλου, αλλά αντί για αυγολέμονο, η σούπα μαγειρεύεται με κρέμα και ένα απαλό μείγμα αυγού-ζωμού που προστίθεται στο τέλος. Οι δυο σούπες συνδυάζονται ταιριαστά με το πατέ του Ζαν-Λουί από συκωτάκια πουλιών με αρώματα μαυροδάφνης, δάφνης, μπράντι και πορτοκαλιού, που απλώνεται πάνω σε τραγανές φέτες μπαγκέτας και γαρνίρεται με μαρμελάδα από κρεμμυδάκια. Ο χαριτωμένος Βέλγος σεφ του Mama Roux χαμογελά όταν αναφέρεται σ' αυτή την ακριβή φλαμανδική σούπα, υπενθυμίζοντας ότι ήταν και η αγαπημένη της πριγκίπισσας Νταιάνα της Αγγλίας. Μικρές λεπτομέρειες. που τις γεύεσαι στις φίνες σούπες του...

Baku Ξενοδοχείο Margi, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 210 8929000

Το Margi στη Βουλιαγμένη, το πιο cozy ξενοδοχείο στα νότια προάστια, παραμυθένια διακοσμημένο τώρα τις γιορτές, φιλοδοξεί να καλύπτει, σε λιγότερο από δύο χρόνια, τις ανάγκες του σε λαχανικά και φρούτα από το δικό του χωράφι στα Καλύβια! Ο σεφ του Παναγιώτης Γιακαλής ξεκίνησε να ερευνά και να σχεδιάζει ένα μενού με βάση την παραγωγή του αγροκτήματος. Μικρή και περιορισμένη ακόμα, αλλά ήδη αρκετή για φρεσκομαζεμένα σαλατικά, μυρωδικά και αρωματικά. Κάθε βράδυ στο μενού τους, λοιπόν, υπάρχει μια σούπα από σπανάκι ή παντζάρια που εγγυάται την αλάνθαστη γεύση της... φρεσκάδας. Δοκιμάσαμε τη σούπα παντζάρι με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μια κουταλιά γιαούρτι και ήταν εξαιρετική. Για να δούμε εσείς τι φρέσκο λαχανικό θα πετύχετε όταν πάτε...

Όλη η συνέχεια εδώ - lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ