Μade in Greece ένα νέο Μουσείο που διηγείται την ιστορία της Κέρκυρας γίνεται το αξιοθέατο Νο 1 στο Trip Advisor!

«Καλώς ήρθατε! Παρακαλώ, περάστε! Ο κόντες θα είναι μαζί σας σύντομα. Θα ήταν χαρά του να τον συναντήσετε μαζί με την κοντέσα στη σάλα για τσάι».


Ο κόντες και η κοντέσα ενώ πίνουν το τσάι τους στο καθιστικό του σπιτιού. Το οίκημα περιλαμβάνει επτά δωμάτια που εκτείνονται σε ένα επίπεδο. Στην ένθετη φωτογραφία, η «ψυχή» του εγχειρήματος Δώρα Ευθυμίου. «Θέλαμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο», λέει χαρακτηριστικά

Με την προσφώνηση αυτή αρχίζουν συχνά οι ξεναγήσεις στο Casa Parlante, το «ζωντανό» μουσείο της Κέρκυρας που μέσα σε ελάχιστους μήνες λειτουργίας κατάφερε να σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση μεταξύ των αξιοθέατων της πόλης της Κέρκυρας στο trip advisor και στην τρίτη θέση των σημείων ενδιαφέροντος σε ολόκληρο το νησί.

Της Μαρίας Λιλιοπούλου - Έθνος

Πρόκειται για ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα, το οποίο με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας «ζωντανεύει» και διηγείται την ιστορία του στους επισκέπτες του.

Ταξίδι στον χρόνο
«Ψυχή» του εγχειρήματος είναι η Δώρα Ευθυμίου: «Θέλαμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο και επιλέξαμε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορικά περιόδους της ιστορίας του νησιού. Στο μοναδικό αρχιτεκτονικό σκηνικό ενός νεοκλασικού κτιρίου στην ιστορική Παλιά Πόλη της Κέρκυρας αναπαρίσταται η καθημερινότητα των ευγενών του νησιού σε όλες τις εκφάνσεις της», λέει στο «Εθνος».


Μέσα από τη ζωή, τις ιστορίες και το παρελθόν της οικογένειας ξεδιπλώνονται τα γεγονότα που σηματοδότησαν την ιστορία της Κέρκυρας τον 19ο αιώνα

Οι εμπνευστές της ιδέας κατάφεραν να φτάσουν στο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες ρομποτικής τεχνολογίας, αλλά και διακοσμώντας και επιπλώνοντας το σπίτι με αυθεντικά είδη και αντίκες.

Οι... ένοικοι του σπιτιού είναι ένα ζευγάρι με τα δύο παιδιά τους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, καθώς επίσης το ζευγάρι των παππούδων που επίσης έχουν τον τίτλο του κόντε και της κοντέσας.


Αυθεντική εφημερίδα της εποχής

«Ζουν» στο σπίτι με τις δύο καμαριέρες τους αλλά δεν έχουν... ονόματα: «Υστερα από πολλή σκέψη αποφασίσαμε να μη δώσουμε ονόματα διότι δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση το σκηνικό να παραπέμπει σε υπαρκτά πρόσωπα», εξηγεί η κυρία Ευθυμίου.

Σε κάθε δωμάτιο ο επισκέπτης θα δει μία ή δύο ανθρώπινες φιγούρες ντυμένες με ενδύματα εποχής να ασχολούνται με δουλειές ή συνηθισμένα πράγματα του 19ου αιώνα.

Θα δουν τον κόντε να διαβάζει εφημερίδα, την κοντέσα να δίνει οδηγίες στη μαγείρισσα, τα παιδιά να παίζουν μουσική...


Από την κουζίνα του αρχοντικού σχεδόν «φτάνουν» στη μύτη του επισκέπτη οι μυρωδιές από το φαγητό που ετοιμάζει η μαγείρισσα

Η ξενάγηση
«Ολόκληρη η ξενάγηση περιλαμβάνει μια μυθοπλασία. Μέσα από τη ζωή της συγκεκριμένης οικογένειας, τις σπουδές, το παρελθόν της, ξεδιπλώνονται μπροστά στον επισκέπτη όλα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής κατά την οποία η Κέρκυρα ήταν πνευματικό κέντρο με σημαντική ανάπτυξη στον πολιτισμό, στις τέχνες και στο εμπόριο, αλλά και οι παραδόσεις του νησιού», σημειώνει η κυρία Ευθυμίου.

Η ίδια προσθέτει μάλιστα ότι η ξενάγηση δεν βασίζεται σε ένα κείμενο για όλους. Αντίθετα επειδή είναι σχεδόν προσωπική, προσαρμόζεται ανάλογα με τους επισκέπτες και απλοποιείται αρκετά αν αυτοί είναι μικροί μαθητές.

Πάνω από 5.000 επισκέπτες σε εννέα μήνες λειτουργίας


Το δωμάτιο των παιδιών όπου μπορεί κανείς να τα δει να παίζουν μουσική υπό την επίβλεψη της δασκάλας τους. Ο χώρος είναι διακοσμημένος στο πνεύμα της εποχής

Ενα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα αποτελεί για τη Δώρα Ευθυμίου το Casa Parlante. Η ίδια κατάφερε να το υλοποιήσει με τη βοήθεια της μητέρας της Καίτης αλλά και με τη χρηματοδότηση που κατάφερε να εξασφαλίσει κερδίζοντας ένα από τα βραβεία επιχειρηματικότητας πέρυσι.

Εχοντας σπουδάσει οικονομικά, μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια η κ. Ευθυμίου εργαζόταν στον κλάδο των ναυτιλιακών εταιρειών: «Αν και δεν είχα σπουδάσει κάτι σχετικό, πάντα περνώντας μέσα από την παλιά πόλη αναρωτιόμουν πώς θα ήταν η ζωή πίσω από τις κλειστές πόρτες πίσω στον χρόνο» λέει.

Η κατασκευή

Οι εργασίες κατασκευής του μουσείου ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2013 και το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στις 31 του περασμένου Μαρτίου.

Στους λίγους μήνες της λειτουργίας του το έχουν επισκεφτεί πάνω από 5.000 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεμονωμένα, αφού από τη φετινή σεζόν θα ξεκινήσουν συνεργασίες και με τουριστικά πρακτορεία.

Ολη η προσπάθεια από την ανακατασκευή μέχρι την επίπλωση και τη διακόσμηση των επτά δωματίων έγινε υπό την επίβλεψη των εμπνευστών του μουσείου, οι οποίοι προσπάθησαν όσο ήταν δυνατό να τοποθετήσουν μόνο αυθεντικά αντικείμενα από την Κέρκυρα και όχι αντίγραφα.

Η ξενάγηση στο μουσείο διαρκεί από μισή έως μία ώρα (εάν την κάνω εγώ, όπως χαρακτηριστικά λέει η κ. Ευθυμίου), ενώ φέτος τις ξεναγήσεις είχαν αναλάβει τέσσερα άτομα στα Eλληνικά, τα Aγγλικά, τα Iταλικά και τα Ρωσικά.

Το μουσείο επισκέπτονται εκτός από τουρίστες και σχολεία από την Κέρκυρα, ενώ η γενική είσοδος κοστίζει 5 ευρώ.

Το εισιτήριο για φοιτητές και μαθητές είναι 3 ευρώ, ενώ παιδιά έως έξι ετών το επισκέπτονται δωρεάν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ