«"Επενδυτική επίθεση" για τη μείωση της ανεργίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»: Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του Πάνου Καρβούνη

Άρθρο του Πάνου Καρβούνη στην «Καθημερινή» με τίτλο «Αποψη: Επενδυτική επίθεση»

Η ​​Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για την άμεση προώθηση της πρώτης από τις βασικές δεσμεύσεις που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Επιτροπής και φιλοδοξεί να φέρει ξανά την αισιοδοξία για την οικονομική πορεία της Ευρώπης, να αναθερμάνει την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό σχέδιο, να δώσει απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό.

Ταυτόχρονα αποτελεί διπλή τομή στις μέχρι τώρα ευρωπαϊκές πολιτικές για την οικονομία. Είναι τομή γιατί δίνει έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης σε αντίθεση με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης. Και είναι επίσης τομή γιατί δίνει έμφαση στην κινητοποίηση κυρίως ιδιωτικών και όχι μόνο δημοσίων πόρων, σε αντίθεση με τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας όπως εφαρμόζονταν στο παρελθόν. Η διπλή αυτή τομή επιτρέπει τη συμφιλίωση των δύο διαφορετικών αντιλήψεων για το τι πρέπει να γίνει: ενισχύει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση, χωρίς να δημιουργείται νέο χρέος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα προτεινόμενα μέτρα θα προσθέσουν την επόμενη τριετία 330 - 410 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ε.Ε. και θα δημιουργήσουν έως και 1,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Σχεδιάστηκαν σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και εστιάζουν σε στρατηγικούς τομείς για την Ευρώπη, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα ευρυζωνικά δίκτυα, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία. Πέρα από τα μεγάλα έργα, θα στηρίζει, επίσης, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου για ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη. Θα τις βοηθάει να αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις κεφαλαίων, παρέχοντας υψηλότερα ποσά για άμεσες επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια και πρόσθετες εγγυήσεις για δάνεια σε ΜΜΕ.

Βασικό εργαλείο είναι η δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), εγγυημένου με δημόσια κεφάλαια, για την πραγματοποίηση πρόσθετων επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία (2015-2017). Παράλληλα προωθείται η ανάπτυξη μιας αξιόπιστης δεξαμενής έργων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας, ώστε οι επενδύσεις να κατευθύνονται εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο.

Τέλος, διαμορφώνεται ένας φιλόδοξος οδικός χάρτης με στόχο να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική για επενδύσεις και να αρθούν τα κανονιστικά εμπόδια.

Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα ενεργεί ως πολλαπλασιαστής και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που διαφοροποιεί το επενδυτικό σχέδιο από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα. Κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος που θα κινητοποιείται μέσω του Ταμείου θα δημιουργεί επένδυση ύψους σχεδόν 15 ευρώ που δεν θα είχε πραγματοποιηθεί διαφορετικά, λόγω του ρίσκου που εμπεριέχει. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε 1 ευρώ που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΕΤΕπ έχει τη δυνατότητα να επενδύσει 3 ευρώ, γεγονός το οποίο της επιτρέπει να συλλέξει από τον ιδιωτικό τομέα άλλα 5 ευρώ για κάθε ένα από αυτά τα 3 ευρώ.

Σημειώνεται εδώ ότι o συνήθης πολλαπλασιαστής της ΕΤΕπ είναι 18-20 και ότι το πιο συγκρατημένο 15 δικαιολογείται από το προφίλ ρίσκου και το μέγεθος του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.

Το Ταμείο θα αρχίσει να λειτουργεί διαθέτοντας μια πολύ σημαντική χρηματοδοτική ισχύ και θα είναι σε θέση να επεκτείνει τις δραστηριότητές του όσο θα προστίθενται περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη. Θα στηρίζεται σε μια εγγύηση 16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και σε ποσό 5 δισ. ευρώ που θα δεσμευθεί να διαθέσει η ΕΤΕπ. Αυτά τα 21 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσουν συνολικά 315 δισ. ευρώ μαζί με τους ιδιωτικούς πόρους, καθώς το Ταμείο θα προχωρήσει σε στοχευμένη και καταλυτική ανάληψη κινδύνων ώστε να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικοί φορείς υλοποίησης έργων να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Η δημιουργία του Ταμείου ως μέρους της υπάρχουσας δομής του ομίλου ΕΤΕπ θα επιτρέψει τη γρήγορη λειτουργία του μέχρι τα μέσα του 2015 καθώς θα αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η πείρα της τράπεζας στην επιλογή και τη διαχείριση έργων.

Στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε τη σημασία αυτού του επενδυτικού σχεδίου με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχαμε συνηθίσει. Δεν πρέπει να μετρήσουμε μόνο πόσα κονδύλια θα εισρεύσουν άμεσα στη χώρα από τις χρηματοδοτήσεις αυτές – που πάντως θα είναι πολλά και σημαντικά. Θα πρέπει να εστιάσουμε στο τελικό μακροπρόθεσμο και βιώσιμο αποτέλεσμα που φέρνει η νέα αντίληψη χρηματοδότησης της οικονομίας. Πρέπει ακόμη να αντιληφθούμε ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά είναι βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας. Καθώς ο βασικός μας εμπορικός εταίρος είναι οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η συνολική ευρωπαϊκή ανάκαμψη είναι αυτή που θα «τραβήξει» και την ελληνική οικονομία ενισχύοντας τη ζήτηση για τα δικά μας προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό θα μας φέρει σε μια εξωστρεφή τροχιά που θα σπάσει τον παλαιό φαύλο κύκλο των εξωτερικών ελλειμμάτων και θα μας τοποθετήσει σταθερά σε μια Ευρώπη φιλόδοξη και αισιόδοξη, σε μια Ευρώπη που θα είναι σε ισχυρότερη ανταγωνιστική θέση στο σημερινό απαιτητικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

* Ο κ. Πάνος Καρβούνης είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ