Είστε έτοιμοι για ένα ταξιδάκι στη Ρώμη; Γνωρίστε την «αιώνια πόλη» με σχεδόν μηδενικό μπάτζετ! (φωτό)

«Ξέρεις πόσο κάνει ένας καφές στο Κολοσσαίο;». «Μπορεί να έχει φτηνές πτήσεις, αλλά έχει πανάκριβη διαμονή». Τέτοια σχόλια ακούσαμε από… παθόντες, αλλά ορκισμένους λάτρεις της Ρώμης, την τελευταία φορά που την συμπεριλάβαμε σε μια λίστα με τους φθηνότερους προορισμούς της Ευρώπης. Και αποφασίσαμε να το ψάξουμε: Στερείται όντως η Αιώνια Πόλη οικονομικών επιλογών διαμονής και διαβίωσης; Μπορούμε, άραγε, να περάσουμε ένα τριήμερο στις πλατείες και τα δρομάκια της με 200€ το άτομο, χωρίς να μας λείψει τίποτα; Όχι, είπατε; Βάζετε στοίχημα; 

Εν αρχή ην τα οικονομικά ξενοδοχεία

(*) Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιανουαρίου 2015 (αμέσως μετά την εορταστική περίοδο) και αφορούν ένα δίκλινο δωμάτιο με μπάνιο.

Aloha Rome: Στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Termini, προσφέρει μικρά χαριτωμένα δωμάτια με δωρεάν wi-fi, στα 33€ με πρωινό.  

Merulana Rome Holiday B&B: Περιποιημένα δωμάτια κοντά στον σταθμό του μετρό Vittorio Emanuele, με θέα στην πόλη και μεγάλα διπλά κρεβάτια, σε τιμές που κυμαίνονται στα 39€ το δίκλινο με πρωινό.

Il Vagamondo: Λίγα μόνο βήματα μακριά από το Βατικανό, διαθέτει γουστόζικα ευρύχωρα δωμάτια με δωρεάν wi-fi, στα 50€ το δίκλινο με πρωινό.

Meraviglia: Στην Piazza Vittorio Emanuele, προσφέρει περιποιημένα δωμάτια με δωρεάν wi-fi και τηλεόραση LCD σε τιμές που κυμαίνονται στα 35€ το δίκλινο.

Sunshine Rooms: Στην περιοχή του Termini κι αυτό, διαθέτει απλά αλλά περιποιημένα δωμάτια με δωρεάν wi-fi και τηλεόραση LCD, στα 45€ το δίκλινο.  

Camere Corona: Στο Rione Monti, δέκα λεπτά με τα πόδια από την Fontana di Trevi και την Piazza di Spagna, προσφέρει όμορφα δωμάτια με δωρεάν wi-fi στα 43€ (συν 3€ το άτομο προαιρετικά για το πρωινό).  

Απλά μαθήματα ρωμαϊκής οικονομίας 

- Όπως σε κάθε πόλη, έτσι και στη Ρώμη υπάρχουν αξιοθέατα τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε, και άλλα που μπορείτε και να παραλείψετε. Το Κολοσσαίο με τις ατελείωτες ουρές του και το τσιμπημένο εισιτήριο των 12€ ανήκει σαφώς στη δεύτερη κατηγορία. Όπως μας είπε πριν λίγα χρόνια μια μόνιμη κάτοικος, «ό,τι βλέπεις απέξω, ακριβώς το ίδιο είναι και μέσα. Κάνε μεταβολή και πάμε στο Forum (σ.σ. τη ρωμαϊκή αγορά)». Αν επιμένετε, το Κολοσσαίο έχει δωρεάν είσοδο κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.

- Μερικά από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Ρώμης έχουν δωρεάν είσοδο και καθόλου ουρές. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: Η εκκλησία του Αγίου Ιγνατίου (με τις τοιχογραφίες της να συναγωνίζονται κατά πολλούς εκείνες της Καπέλα Σιξτίνα), η προαναφερθείσα Αγορά (με τα μνημεία της που κόβουν την ανάσα), το επιβλητικό Pantheon και η περίφημη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

- Μιλώντας για την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, σημειώστε ότι το εντυπωσιακό της ισόγειο το θαυμάζετε δωρεάν, ενώ αν θέλετε να σκαρφαλώσετε τα σκαλοπάτια ως τον τρούλο διά χειρός Μιχαήλ Άγγελου θα πληρώσετε 6€. Από τον τρούλο, έχετε εντυπωσιακή θέα ολόκληρου του Βατικανού –το εισιτήριο για το οποίο κοστίζει 16€. Πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν θέλετε να επισκεφθείτε τα Μουσεία του Βατικανό και την Καπέλα Σιξτίνα, την περιέργειά σας για το πώς μοιάζει το μικρότερο κράτος του κόσμου την ικανοποιείτε με 10€ λιγότερα.

- Αν πάλι θέλετε να επισκεφθείτε και τα μουσεία του Βατικανού, σημειώστε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη σε αυτά κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, από τις 8.30 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι (τελευταία είσοδος στις 12.30). 

- Μικρότερα μουσεία και λιγότερο γνωστά αξιοθέατα με δωρεάν είσοδο είναι: Το Ιστορικό Μουσείο της Απελευθέρωσης της Ρώμης, που στεγάζεται στο πρώην διοικητήριο της Kommandatur, το Νομισματικό Μουσείο και η Γκαλερί της Εθνικής Ακαδημίας του San Luca. Η βρετανική Telegraph έχει εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με είκοσι ακόμα δωρεάν αξιοθέατα στη Ρώμη

- Τι θα λέγατε για μια ξενάγηση στην πόλη από έναν ντόπιο, χωρίς να ξοδέψετε τίποτα (παρά μόνο ένα tip για τον ξεναγό σας στο τέλος, προαιρετικά και αν σας άρεσε η ξενάγηση); Και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεστε ούτε κρατήσεις, ούτε τίποτα: Η ξενάγηση ξεκινά καθημερινά –με ήλιο, με βροχή και με χαλάζι– στις 17.30 το απόγευμα από τα σκαλάκια της Piazza di Spagna και διαρκεί δύο ώρες. Πληροφορίες εδώ. Επίσης, δωρεάν ξενάγηση πραγματοποιείται στο Πάνθεον καθημερινά εκτός Κυριακής στις 19.00.

Τρώγοντας φθηνά στη Ρώμη 

- Το aperitivo είναι πιθανότατα ο αγαπημένος μας ιταλικός θεσμός (δωρεάν μεζεδάκια και finger food με κάθε ποτήρι κρασί που αγοράζετε) και η Ρώμη δεν θα μπορούσε να μην τον τιμά επαρκώς. Εδώ θα βρείτε μια κατατοπιστικότατη λίστα με δέκα διευθύνσεις που θα σας μυήσουν στον κόσμο του aperitivo… a la Roma.

- Και πέραν του χιλιοπαινεμένου aperitivo, η Ρώμη δεν στερείται φθηνών εστιατορίων και άλλων οικονομικών επιλογών για φαγητό. Μερικές από τις διευθύνσεις που αξίζει να σημειώσετε: Το Passaguai στο Prati (Via Pomponio Leto 1) για αξέχαστη ιταλική κουζίνα στα 20€ το άτομο, το Pizzarium (Via della Meloria 43) για θεϊκή πίτσα στο χέρι, στα 3€ το κομμάτι-γίγας, η Pizzeria Remo (Piazza Santa Maria Liberatrice 44) για επίσης θεϊκή πίτσα όχι στο χέρι αλλά σε τραπέζι (στα 7€ η πίτσα), και το Rosciolli (Via dei Giubbonari 21) για ασύγκριτες μακαρονάδες στα 12-15€.

Πηγή: www.in2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ