Made In Greece ο Νίκος Φλώρος: τα μεγαλειώδη γλυπτά του κατέπληξαν στην Ρωσία: ''ένοιωσα μοναξιά στην έκθεση, ούτε ένας από Ελλάδα"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιηθήκαν στις 3 Δεκεμβρίου του 2014, τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Έλληνα, Δημιουργού και Γλύπτη Νίκου Φλώρου στο περίφημο Κρατικό Μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τον επίσημο εορτασμό της συμπλήρωσης των 400 ετών από το θάνατο του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κος Θεόδωρος Μπιζάκης σε δήλωση του τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως: «Η συγκεκριμένη έκθεση συμβάλει στην σύσφιξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων,αποτελώντας τον καλύτερο προπομπό του επερχόμενου έτους ελληνορωσικής φιλίας. Πρόσθεσε ακόμα, ότι: «Είναι τιμή για την Ελλάδα να εκπροσωπείται στο εξωτερικό από καλλιτέχνες του μεγέθους του Έλληνα δημιουργού και Γλύπτη Νίκου Φλώρου».

Η παρευρισκόμενη εκπρόσωπος της Ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε: «Αποτελεί τιμή για την Ρωσία να υποδέχεται έναν σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη, όπως ο Νίκος Φλώρος, ο οποίος είναι πλέον πολύ γνωστός και αγαπητός στο ρωσικό κοινό, μιας και οι προηγούμενες εκθέσεις του στην Ρωσία, σημείωσαν τεράστια επιτυχία». Ακόμα τόνισε πως: «Με χαρά διαπιστώνω πως τους δυο λαούς εκτός της φιλίας και της ορθόδοξης πίστης, ενώνει πλέον η τέχνη και ο πολιτισμός μέσω τον εκθέσεων του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη Νίκου Φλώρου».

Η διευθύντρια του ιστορικού ναού μουσείου σημείωσε πως η παραχώρηση του συγκεκριμένου κρατικού μουσείου, είναι σπουδαία τιμή για έναν καλλιτέχνη, όταν μάλιστα είναι ο πρώτος Έλληνας δημιουργός Σύγχρονης Τέχνης, που εκθέτει σε αυτό τον ιστορικό χώρο.

Ο «Ναός του Άγιου Ισαάκ», δεσπόζει στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης κι είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μουσεία της ρωσικής επικράτειας, φημισμένος ανά την υφήλιο. Ακόμα δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα νέα έργα του Νίκου Φλώρου και συγκινημένη από το θρησκευτικό δέος το οποίο δημιουργούν τα ίδια τα έργα.

Ο Επιμελητής και Υπεύθυνος Εκθέσεων Αριστοτέλης Καραντής (Curator) όλων των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μεγάλη πρόκληση και ευθύνη ήταν για τον       καλλιτέχνη, αλλά και για τον εμένα, η δημιουργία δύο τέτοιων επιβλητικών έργων, τέτοιον διαστάσεων ώστε να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός ως προς το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) και την εξαιρετικά λεπτομερής     προσέγγισης της αυθεντικότητας αυτών του Ιστορικού Ναού Μουσείου του Άγιου Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης καθώς και η σημαντική παρουσίαση τους, στον χώρο αυτό”.

Ο Νίκος Φλώρος ανέφερε, ότι η πρόσκληση που έλαβε από το ρωσικό κράτος, «Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή, διότι τα έργα που δημιούργησα έχουν σκοπό να τιμήσουν τον Ελ Γκρέκο, αλλά κυρίως να εκφράσουν τον ιδιαίτερο σεβασμό που αποπνέεται μέσα από τις δημιουργίες του προς τη μορφή του Ιησού Χριστού».

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τέχνης, όπου έργα του Ελ Γκρέκο αναδημιουργούνται, μέσα από τον σουρεαλισμό και την pop art, μ' ένα σύγχρονο υλικό, όπως το αλουμίνιο και συγκριμένα τα κουτάκια αναψυκτικών.

«Χιλιάδες κομμάτια χρωματιστού αλουμινίου, τα οποία δημιουργούν ένα τεραστίων διαστάσεων ψηφιδωτό δίνοντας την αίσθηση ενός ανάγλυφου ζωγραφικού πίνακα. Ακολουθώντας, όμως, πάντα με σεβασμό τα μοναδικά σχέδια και χρώματα του σπουδαίου ζωγράφου».  

Η συγκεκριμένη έκθεση στην ουσία αποτελεί συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσαν οι τελευταίες εκθέσεις του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία, στο κρατικό μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, που ακολούθησε την εξάμηνη έκθεση του στο κρατικό μουσείο Tsaritsino της , Μόσχας υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού της Ελλάδος, καθώς και του αντίστοιχου υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Εκθέσεις, που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο φιλότεχνο κοινό, όσο και στον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τρανή απόδειξη; Τα εκατομμύρια επισκεπτών που τις επισκέφθηκαν, θαύμασαν τα εκθέματα και τα περιέγραψαν με διθυραμβικά σχόλια. Επιμελητής και Υπεύθυνος Εκθέσεων (Curator) όλων των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου είναι ο Έλληνας, Αριστοτέλης Καράντης, υπεύθυνη οργάνωσης στη Ρωσική επικράτεια η Julia Sysalova και φωτογράφος ο καταξιωμένος Ηλίας Διαμαντάκος.

Ο Επιμελητής και Υπεύθυνος Εκθέσεων Curator), του Νίκου Φλώρου, Αριστοτέλης Καραντής δήλωσε: “Η συγκεκριμένη έκθεση, αλλά κι αυτές που προηγήθηκαν, αποτελούν ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και προπομπό   των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα επακολουθήσουν για το έτος ελληνορωσικής φιλίας “2016”, δείχνοντας πόσα κοινά έχουν οι δύο λαοί και την κοινή πορεία που έχουν πάνω στις Τέχνες, τον Πολιτισμό και την Κουλτούρα τους.”

Η Έκθεση στο κρατικό μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ θα διαρκέσει από τις 3 Δεκεμβρίου του 2014 έως τις 14 Ιανουαρίου 2015 και τελεί υπό την υποστήριξη των Ελληνικών υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη.

Παγκόσμια Αναγνώριση Μ.Μ.Ε.

Το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου έχει επανειλημμένα λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις, ενώ έχει καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Itar-Tass, Fashion TV, Reuters, BBC, Sky News, ABC News, New York Times, Vogue, W, Associated Press, La Republica, International Wall Street, Getty images) και πολλά άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

"Eνοιωσα μοναξιά στην έκθεση, ούτε ένας από Ελλάδα"

Αρχικά, μίλησε για τη μεγάλη του έκθεση στο Ναό του Ισαάκ της Ρωσίας, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, με την παρουσιάστρια να δηλώνει εντυπωσιασμένη από τα υλικά που χρησιμοποιεί ο Νίκος Φλώρος.

Στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης, ο Αρκάς καλλιτέχνης είπε μεγάλες αλήθειες, αναφέροντας ότι «Η Ελλάδα έχει ένα χαρτί στα χεριά της που δεν το έχει αξιοποιήσει σωστά, τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός έχει μεγάλη δύναμη και μπορούν οι πολιτικοί μας να τον χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας που βάλλεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως».

Στη συνέχεια δήλωσε υπερήφανος για την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονο ότι «ασχετα αν η Ελλάδα δεν είναι στο πλευρό μου, στα εγκαίνια αισθάνθηκα μοναξιά, διότι δεν ήρθαν από την Ελλάδα κάποιοι άνθρωποι. Εγώ σε όλες μου τις εκθέσεις πάντα καλώ πρόσωπα σε πολιτικές θέσεις για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το βήμα και να προβάλλουν την Ελλάδα. Είναι θλιβερό».

«Ο πολιτισμός της Ελλάδας κρύβει ... χρυσό»! Εμείς οι Έλληνες έχουμε πλούτο σε όλα μας. Στο πνεύμα μας, στο ταλέντο μας, στην ομορφιά μας και στην ψυχή μας! Αναρωτιέμαι λοιπόν για άλλη μια φορά... Γιατί αυτοί που έχουν στα χέρια τους την Ελλάδα, διοικώντας τη, δεν το βλέπουν και ίσως το υποτιμούν; Σίγουρα ο κόσμος στερείται τα απαραίτητα.. Όμως ο πολιτισμός μπορεί να μάς κάνει υπερήφανους, να φέρει ξανά την Ελλάδα ψηλά!
Τελικά, μήπως η Ελλάδα τρώει μόνη της τα παιδιά της;

Προσωπικά θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Νίκο Φλώρο για την επιμονή του αλλά και τα αξιοθαύμαστα έργα τέχνης!

Έλλη Αρτοπούλου - kalimera-arkadia.gr

Σχετικά άρθρα

Θα μείνετε με το στόμα ανοικτό! Τα θεαματικά γλυπτά - φουστάνια της Μαρία Κάλλας, της Γκρέις Κέλλυ που δημιούργησε ο Νίκος Φλώρος - αυτή την εποχή στο Russian Arts Museum! (φωτό)

Good News: Tα διάσημα γλυπτά κοστούμια της Μ. Κάλας και της Γ. Κέλλυ, του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη, Ν. Φλώρου στην Αγ. Πετρούπολη - Τα αφιέρωσε στην Ελλάδα, τη γυναίκα που γέννησε τον πολιτισμό

Μόνο στο eirinika.gr: ακούστε good news! Η περίφημη όπερα της Μπολόνια επιλέγει έναν Έλληνα γλύπτη, τον Νίκο Φλώρο, για να γιορτάσει τα 250 χρόνια της (φωτό & συνέντευξη )

Αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας και στην Γκρέις Κέλλυ : Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος δίνει μόνο good news στο eirinika.gr αφού τα θαυμάσια καλλιτεχνήματα του ταξιδεύουν μετά το Μονακό στην Μόσχα !

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ