Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Άρσεναλ αγόρασε το Νόμπελ του «πατέρα» του DNA για να του το επιστρέψει! Ένας καλός άνθρωπος, τι λέτε;

Όταν θεωρείσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με περιουσία που εκτιμάται σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια, τι αξία έχουν… 3,9 εκατομμυριάκια;

Και πάλι όμως το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό για να ξοδέψεις το παρταπάνω ποσό, δεν είναι να αγοράσεις σε δημοπρασία το βραβείο ενός Νομπελίστα μόνο και μόνο για να το επιστρέψεις στον κάτοχό του!

Αυτό ακριβώς αποκαλύφτηκε ότι έκανε ο Ρώσος Κροίσος και μεγαλομέτοχος της Αρσεναλ, Αλίσερ Ουσμάνοφ, που αποφάσισε να αποκαταστήσει μια «αδικία» δίνοντας στον «πατέρα» του DNA, τον Αμερικανό βιολόγο Τζέιμς Γουάτσον, το νόμπελ του πίσω

Το 1953 ο 86χρονος σήμερα Γουάτσον είχε ανακαλύψει - μαζί με τους βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μορίς Γουίλκινς - τη διπλή «έλικα της ζωής» του μορίου του DNA, λόγος για τον οποίο κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1962. Πριν από μία εβδομάδα έγινε ο πρώτος εν ζωή νομπελίστας στην ιστορία που πούλησε το μετάλλιο του σε δημοπρασία (του οίκου Κρίστις) και όπως αποκάλυψε ο Ουσμάνοφ αυτός ήταν που το αγόρασε αντί 3,87 εκατ. ευρώ ή 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

«Είναι απαράδεκτη μια κατάσταση στην οποία ένας εξέχων επιστήμονας υποχρεώνεται να πουλήσει ένα μετάλλιο αναγνώρισης των επιτευγμάτων του. Ο Τζέιμς Γουάτσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιολόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας και το βραβείο του για την ανακάλυψη της δομής του DNA πρέπει να του ανήκει», δήλωσε ο Ρώσος Κρόισος, αναφέροντας επιπλέον ότι το έργο του Γουάτσον βοήθησε στην έρευνα κατά του καρκίνου, την ασθένεια από την οποία έχασε τον πατέρα του. «Είναι σημαντικό για μένα ότι τα χρήματα που δαπάνησα γι' αυτό το μετάλλιο, θα πάνε για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας», κατέληξε ο Ουσμάνοφ.

Ο Γουάτσον έχει δηλώσει ότι ένα μέρος του ποσού της δημοπρασίας θα το δωρίσει στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπου εργάστηκε κατά καιρούς (πανεπιστήμια Σικάγο, Κέμπριτζ, Ινστιτούτο Cold Springs κ.α.). Με τα υπόλοιπα χρήματα, όπως έχει πει, θα συμπληρώσει το εισόδημά του, θα αγοράσει έργα τέχνης και θα προσπαθήσει να εισέλθει και πάλι στη δημόσια ζωή. 

Ένας από τους λόγους – αν όχι ο κυριότερος – που ο Αμερικανός επιστήμονας έχει απομονωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι η ταμπέλα του «ρατσιστή» που φέρει τα τελευταία εφτά χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2007 είχε χαρακτηρίσει τους λευκούς νοητικά ανώτερους από τους μαύρους ξεσηκώνοντας - όπως είναι φυσικό - σάλο αντιδράσεων στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ