Σταύρος Θεοδωράκης: «"Ναι" στον Πρόεδρο αλλά με εκλογές τον Νοέμβρη»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πιστεύει ότι η εκλογή Προέδρου είναι μια ευκαιρία να συνεννοηθούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή Συντάγματος και εκλογικού νόμου, αλλά και για το μεγάλο εκλογικό θέμα, το χρέος και τη δανειοδότηση της χώρας.

Η εκλογή του Σταύρου Δήμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι κατά τον Σταύρο Θεοδωράκη στα χέρια της κυβέρνησης. Αρκεί να δεσμευτεί για εκλογές εντός του 2015 και να καλέσει το ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την εκλογή του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλάει στο Έθνος της Κυριακής για όλους και για όλα “χτυπάει” μία από τη μία και μία από την άλλη, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ενώ επιτίθεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο “για τις μεταμεσονύχτιες φαεινές του ιδέες με τις οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα.”

“Ούτε καν οι κυβερνητικοί βουλευτές θέλουν να δώσουν <<λευκή επιταγή>> στο δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου”, προβλέπει ο κ. Θεοδωράκης και θυμίζει ότι στις 28 Φεβρουαρίου μπορεί να… χαθεί ο κόσμος “διότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν μια απάντηση κι εμείς 11 δις για το 2015″. “Τα έχουμε;” ρωτάει με νόημα κι αναφέρει το πλάνο του Ποταμιού. “Στις 29 Δεκέμβρη – πριν την ψηφοφορία – πάντως έχουμε πει με τους συνεργάτες μου να μιλήσουμε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας…”.

Οι Βουλευτές θα βγάλουν Πρόεδρο ή θα πάμε σε εκλογές;

Ρωτάτε λάθος άνθρωπο. Όπως ξέρετε, δεν μετέχω στα πηγαδάκια της Βουλής.

Ναι, αλλά έχετε φίλους βουλευτές.

Φίλους έχω, όμως η εκλογή θα κριθεί από δύο άλλες κατηγορίες βουλευτών. Αυτούς που θα ψηφίσουν με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και αυτούς που θα ψηφίσουν με το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν για το έδρανο σήμερα, οι δε για το έδρανο αύριο.

Το λέτε απαξιωτικά…

Μα δεν είναι ντροπή η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνοδεύεται από ταπεινούς υπολογισμούς; Κάθε μέρα η πολιτική κάνει ένα βήμα πίσω. Και αντί να μιλάμε για «σχέδια» και «στόχους», μιλάμε για «μπλόφες», «ζαριές» και «ρίσκα». Το βασίλειο της μικροπολιτικής.

Πρόβλημα με το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα έχετε; Γιατί στην ανακοίνωση σας είπατε ότι είναι περιχαρακωμένος στα στενά όρια του κομματικού συστήματος.

Λέτε την μισή αλήθεια γιατί στην ίδια ανακοίνωση λέμε ότι ο Σταύρος Δήμας υπήρξε ένας έντιμος και μετριοπαθής πολιτικός. Μη βλέπουμε τα πράγματα άσπρα ή μαύρα. Ας είμαστε πιο ειλικρινείς και διεισδυτικοί. Ο Σταύρος Δήμας έχει καλό όνομα στο εξωτερικό και αυτό είναι θετικό. Ήταν όμως και υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ και αυτό δεν είναι θετικό.

Ναι τι θα κάνετε όμως, θα τον ψηφίσετε ή όχι;

Εμείς έχουμε ευρωβουλευτές, δεν έχουμε βουλευτές.

Έχετε όμως φίλους και συνομιλητές όπως είπατε. Σε αυτούς τι θα πείτε;

Το Ποτάμι δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα και δεν κάνει υποδείξεις στους βουλευτές που έχουν βγει με σημαίες άλλων κομμάτων. Για να μη νομίζετε όμως ότι υπεκφεύγω σας λέω ότι η λύση είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Να ορίσει ημερομηνία εκλογών και να ψηφίσουν όλοι – και ο ΣΥΡΙΖΑ- τον Σταύρο Δήμα.

Μα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει για πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα;

Γιατί το λέτε; Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον στις τάξεις του ακόμη και υπουργούς που ψήφισαν τα μνημόνια, ο Δήμας θα τους πειράξει; Άλλωστε ο Δήμας έχει πλακωθεί και με την Μέρκελ. (γέλια)

Τι εννοείτε «έχει πλακωθεί με την Μέρκελ».

Νομίζω ότι δεν είναι μυστικό. Όταν ήταν Επίτροπος είχε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με τη Μέρκελ γιατί προσπαθούσε να επιβάλει στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν «καθαρότερα» αυτοκίνητα.

Όταν λέτε «η κυβέρνηση να ορίσει ημερομηνία εκλογών», πότε εννοείτε;

Τον Νοέμβριο. Αφού πρώτα έχουμε βγάλει ισχυρό πρόεδρο, αφού έχουμε ψηφίσει να αλλάξει το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος και αφού έχουμε συνεννοηθεί για το μεγάλο εθνικό θέμα. Το χρέος και την δανειοδότηση της χώρας.

Ξέρετε τι μπορεί να πει κάποιος που βλέπει διαφορετικά τις εξελίξεις; Εδώ ο κόσμος χάνεται και αυτός το βιολί του. Να αλλάξουμε το Σύνταγμα και…

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι όντως ο κόσμος χάνεται αλλά χάνεται τον Φεβρουάριο. Στις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα χρειαστεί του χρόνου 11 δισ. Τα έχουμε; Θα τα πάρουμε; Με τι όρους; Έχουν κάποιο σχέδιο κ.Σαμαράς και ο κ.Τσίπρας; Ή «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»;

Το δικό σας πλάνο;

Η συνεννόηση και ένα πατριωτικό σχέδιο αλλαγών που θα πείσει τους ευρωπαίους ότι δεν τάζουμε αλλά κάνουμε. Πρότεινα να μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγματευτική ομάδα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει να πούμε στους «ξένους» ότι οι Έλληνες έχουν πρόταση. Δεν είναι πρόταση του Σαμαρά, δεν είναι πρόταση του Τσίπρα. Το έκαναν οι Πορτογάλοι, το έκαναν οι Ιρλανδοί, οι Έλληνες γιατί δεν το κάνουν; Να ξέρετε ότι αυτό είναι που τρελαίνει τους συμμάχους μας. Κάθε τόσο εμφανίζεται ένας Έλληνας που λέει «εγώ μπορώ μόνος μου» και βέβαια μετά από λίγο καιρό γονατίζει και παρακαλάει, γιατί κανείς δε μπορεί μόνος του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως λέει ότι αυτός θα κάνει μια καλύτερη διαπραγμάτευση.

Πώς δηλαδή; Γιατί δεν μας το λέει; Ζητάει να του χαρίσουν το μισό χρέος. Αν ήθελαν να το χαρίσουν γιατί δεν το χαρίζουν στον Σαμαρά που είναι και φίλος τους; Και αν δεν του χαρίσουν το χρέος, τι θα κάνει; Θα τους κρατάει μούτρα; Ή θα τους πει «δεν θα σας παίζουμε»; Με συγχωρείτε αλλά όταν ακούω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώνουν τη διαπραγματευτική τους στρατηγική είναι σαν να βλέπω τα κακομαθημένα που λένε ότι αν δεν μου κάνετε τα χατίρια θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω.

Ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας λένε πάντως ότι ο κόσμος θα φοβηθεί το ενδεχόμενο μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και θα σπεύσει να βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες, γεγονός που θα προκαλέσει ντόμινο, το λεγόμενο bank run.

Εγώ θα έλεγα σε αυτά τα στελέχη να σιωπήσουν. Η κατά-τρομοκράτηση του κόσμου δεν είναι πολιτική. Και τέλος πάντων να σκεφθούν ότι δεν πρέπει να τα θυσιάζουμε όλα στα παράθυρα. Υπάρχει και μια οικονομία που θέλει ηρεμία και όχι απειλές.

Να επανέλθω στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Αν η κυβέρνηση πει «ψηφίστε Πρόεδρο και μετά συζητάμε όλα τα άλλα», εσείς τι λέτε;

Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιήσει την εκλογή του Προέδρου. Νομίζω ότι κανείς αυτή τη στιγμή, ούτε καν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή στο δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου. Δεν θέλουμε άλλους αιφνιδιασμούς και άλλους «άσους στον μανίκι». Είδαμε άλλωστε τι οδυνηρές συνέπειες έχουν για την χώρα οι μεταμεσονύχτιες φαεινές ιδέες του Βενιζέλου. Τον Οκτώβριο είπαν διώχνουμε το ΔΝΤ, χωρίς καμία συνεννόηση με κανέναν, και τα επιτόκια έφτασαν στο Θεό.

Άρα να υποθέσω ότι μια συνάντηση με τον κ.Βενιζέλο για μια μεγάλη κεντροαριστερά είναι εκτός των δικών σας σχεδιασμών;

Τα προβλήματα θέλουν λύσεις, δε θέλουν συζητήσεις σε καναπέδες ή παρασκηνιακές συμφωνίες. Το έχω πει από τις ευρωεκλογές κιόλας: Το θέμα είναι να σώσουμε τη χώρα, όχι να σώσουμε αυτούς που ευθύνονται για τα χάλια της χώρας.

Με τον κ.Τσίπρα θα συναντηθείτε, όπως με τον κ. Σαμαρά;

Αν τον αφήνουν οι σύντροφοι του των συνιστωσών, βέβαια, γιατί όχι;

Αστειεύεσθε αλλά εσείς ήσασταν αυτός που είχατε ακυρώσει το ραντεβού σας τον Οκτώβριο.

Ναι, γιατί καταλάβαμε ότι θέλανε να μας βάλουν από την πίσω πόρτα του βοηθητικού προσωπικού. Εμείς όμως δεν είμαστε ούτε τσόντα, ούτε ανάχωμα. Έχουμε πρόταση για τη σωτηρία της χώρας και καλό θα είναι να την γνωρίζει και ο κ.Τσίπρας, μπορεί να του φανεί χρήσιμη.

Ο κ.Τσίπρας πάντως είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος.

Εγώ πάντως έχω έναν φίλο σοβαρό Συριζαίο που κάθε μέρα μουρμουράει: «Θεέ μου αν υπάρχεις κι αν κοιτάς προς τα δω, μη μας δώσεις αυτοδυναμία».

Αρκετοί πιστεύουν ότι τα πρόσωπα είναι αυτά που γράφουν ιστορία. Εσείς έχετε στελέχη αλλά δεν έχετε στελέχη με κοινοβουλευτική πείρα. Τι θα κάνετε; Ποιους Βουλευτές θα εντάξετε στα ψηφοδέλτια σας;

Ας μην τα απαντήσουμε όλα σήμερα. Το σύνθημα μας πάντως είναι: Νέοι στη Βουλή, έμπειροι στην κυβέρνηση. Στη Βουλή δηλαδή πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι και στην κυβέρνηση πρέπει να προωθηθούν έμπειροι. Δεν εννοώ παλιοί υπουργοί, εννοώ έμπειροι της ζωής. Άνθρωποι που έχουν διοικήσει και έχουν πετύχει. Γνώση – θάρρος και λογική θέλεις στην κυβέρνηση.

Θα συνεχίσετε λοιπόν να παίρνετε τους δρόμους για να κλείσετε τα ψηφοδέλτιά σας…

Μην το λέτε υποτιμητικά. Εμείς υπερηφανευόμαστε γι’ αυτή μας την προσπάθεια. Η κοινωνία έχει πολλές κρυμμένες δυνάμεις και δεν θα τις συναντήσεις αν δεν περπατήσεις πολύ.

Πάντως η φωτογραφία σας να κάνετε ποδήλατο στους δρόμους της Τρίπολης για να διαφημίσετε την συγκέντρωση σας, είπαν κάποιοι ότι δεν ταιριάζει σε έναν αρχηγό κόμματος.

Και τι ταιριάζει; Η λιμουζίνα με τα φιμέ τζάμια; Κοιτάξτε σε κάθε πόλη οι εθελοντές μας κάτι σκαρφίζονται για να διαφημίσουν τις εκδηλώσεις μας. Δεν έχουμε λεφτά για ολοσέλιδες καταχωρήσεις και διαφημιστικά μηνύματα, όπως έχουν τα άλλα κόμματα. Βρήκαν λοιπόν ένα ποδήλατο, έβαλαν μια αφίσα και έκαναν βόλτα στους πεζόδρομους. Για μισή ώρα έκανα πετάλι και εγώ και θα το ξανακάνω, αν χρειαστεί.

Με τον Σπύρο Λυκούδη και τους «Μεταρρυθμιστές» του θα συνεργασθείτε;

Με τους Μεταρρυθμιστές μας ενώνει ένα σύνθημα: «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». Τώρα πως θα το πετύχουμε… κάτι θα σκεφθούμε, άλλωστε είμαστε φίλοι με τον Σπύρο.

Την 29η Δεκέμβρη -στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου- θα είστε στη Βουλή ή στο γραφείο σας;

Με τους συνεργάτες μου θα είμαι. Έχουμε πει να συζητήσουμε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η δημοφιλία, τι σχέση έχει με την πολιτική αρετή;

Ο Θεοδόσης Τάσσιος, στο συνέδριο του Ποταμιού είχε πει ότι ο πολιτικός καλείται να κατανοήσει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, να τους ενώσει και να τους οδηγήσει μπροστά. Κατά αυτή την έννοια, η δημοφιλία είναι συστατικό μέρος της πολιτικής αρετής, αρκεί να συνοδεύεται από όραμα – σχέδιο θα έλεγα εγώ. Αν η δημοφιλία είναι μόνη της κατρακυλάει στο λαϊκισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ