Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Γ. Μηλιός: «Πενταετές μορατόριουμ πληρωμών & θάψιμο του Μνημονίου για πάντα - Να πληρώνει η ΕΚΤ τόκους και τοκοχρεολύσια της Ελλάδας»

Πενταετές μορατόριουμ πληρωμών, και θάψιμο της λιτότητας για πάντα, είναι οι βασικές γραμμές της πρότασης του υπευθύνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη, όπως την παρουσίασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε ημερίδα της τριμηνιαίας επιθεώρησης «Θέσεις» και του Levy Economics Institute.

Ο κ. Μηλιός σημείωσε ότι πρόκειται για μια αριστερή πρόταση για το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Σύμωνα με τον υπεύθυνο οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΑ, «μια από τις κεντρικές ιδέες της πρότασης είναι το μορατόριουμ πληρωμής τόκων και χρεολυσίων, το οποίο θα επιτρέψει σε προοδευτικές κυβερνήσεις να αποκτήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο άσκησης κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών».

«Η πρόταση μας διεκδικεί να αναλάβει η ΕΚΤ την εξυπηρέτηση τόκων και χρεολυσίων για την πενταετία 2016 - 2020, και επιπλέον την πληρωμή των συνολικών τόκων που αντιστοιχούν στο εναπομείναν χρέος των κρατών της ευρωζώνης, κεφαλαιοποιώντας και προσθέτοντας τους τόκους στο ήδη σωρευμένο χρέος», σημείωσε ο κ. Μηλιός.

Για τις απώλειες από πλευράς ΕΚΤ, η πρόταση αναφέρει ότι βρίσκονται απολύτως μέσα στα όρια των δυνατοτήτων της, ενώ όσο διαρκεί το πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα διατηρεί τα κέρδη από την έκδοση νομίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι σε τέσσερις δεκαετίες θα έχει καλύψει τις απώλειες της.

Στην ημερίδα συμμετείχαν, και οι ευρωβουλευτές του ισπανικού Podemos, Πάμπλο Ετσενίκε και Λόλα Σάντσες Καλντέντευ, ο ευρωβουλευτής του Die Linke, Χέλμουτ Σόλτς και ο Χουάν Ντομίνγκο Σάντσες Εστόπ (Κύκλος Βρυξελλών του Podemos).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ