Ιστορική συμφιλίωση ΗΠΑ-Κούβας μισό αιώνα μετά! Προσωπική επικοινωνία Μ. Ομπάμα & Ρ. Κάστρο!

Για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ και Κούβας έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο.
 

Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Δημοκρατία της Κούβας για τη δημιουργία πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της νήσου της Καραϊβικής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι η«σκληρή» πολιτική απέναντι στην Κούβα επί πολλές δεκαετίες δεν είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις. «Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μια νέα », τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα. Επισήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συζήτηση για άρση του εμπάργκο

Είπε επίσης ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας

Κούβα: Απελευθέρωση του καταδικασμένου για κατασκοπεία Αμερικανού Άλαν Γκρος

Ανακοίνωσε ακόμη την απόφαση του να αφαιρεθεί η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν σπόνσορες της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι μίλησε προσωπικά με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, την Τρίτη, για το ζήτημα της απελευθέρωσης του Αμερικανού, κατηγορούμενου για κατασκοπεία και φυλακισμένου μέχρι πριν λίγες ώρες στην Κούβα, Άλαν Γκρος.

Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε ακόμη την κυβέρνηση του Καναδά, τον πάπα Φραγκίσκο και ομάδα δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών για τη συμβολή τους στον μέχρι σήμερα διάλογο με την Κούβα.

Ρ. Κάστρο: Συνάπτουμε εκ νέου διπλωματικές σχέσεις

Σε παράλληλη δήλωσή του από την Αβάνα, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο επιβεβαιώσε την κοινή απόφαση για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κούβα θα αποφυλακίσει και θα στείλει στις ΗΠΑ άνδρα κουβανικής καταγωγής ο οποίος διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Ουάσιγκτον.

Συγχαρητήρια για την απόφαση των δύο χωρών να ομαλοποιήσουν τη σχέση τους, για πρώτη φορά μετά το 1961, απηύθυναν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν όσο και ο πάπας Φραγκίσκος.

Μπένερ: Ακόμη μία απερίσκεπτη υποχώρηση σε δικτάτορες

Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ και ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπένερ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τις ανακοινώσεις του κ. Ομπάμα.

«Πρόκειται για μία ακόμη από τις πολλές απερίσκεπτες υποχωρήσεις του κ. Ομπάμα σε δικτάτορες ανά τον πλανήτη», δήλωσε ο κ. Μπένερ.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής ανέφερε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας μέχρι ο λαός της «να μπορεί να απολαύσει ελευθερία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ