«Ουρές» στο Taxisnet για διορθώσεις στο Ε9 - Οι ιδιοκτήτες τρέχουν για να γλιτώσουν από τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ

Στην «ουρά» του Taxisnet «συνωστίζονται» οι φορολογούμενοι που σπεύδουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κάθε μέρα υποβάλλονται περισσότερες από 170.000 δηλώσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από τα δύο εκατομμύρια αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010-2014.
Η προθεσμία λήγει αύριο, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην εξετάζει, μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αφού για να παραταθεί η προθεσμία θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή νέα νομοθετική διάταξη.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η ηλεκτρονική εφαρμογή θα πρέπει να κλείσει για να πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους οι οποίοι με την εκκαθάριση του Οκτωβρίου είχαν έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Η δεύτερη εκκαθάριση θα γίνει με βάση τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων (εισοδήματος και ακινήτων) με τις οποίες διορθώνονται λάθη και παραλείψεις. Στην περίπτωση στην οποία, κατά τη δεύτερη εκκαθάριση, διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται τη χορηγηθείσα μείωση, λόγω της υποβολής ή της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μέχρι τη νέα εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις, αυτή αίρεται και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ο οποίος καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις μέχρι και την 27η Φεβρουαρίου του 2015.
Εκτιμάται ότι μέχρι και αύριο που λήγει η προθεσμία θα έχουν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. Από τους φορολογούμενους που έχουν διορθώσει τα στοιχεία των ακινήτων υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να δικαιολογήσουν με ποιο τρόπο εξασφάλισαν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 300 ευρώ σε σχέση με το ποσό που είχε καταλογιστεί αρχικά την 1η Αυγούστου.
Για αυτούς τους 60.000 φορολογούμενους η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί -και θα γίνει αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων μέχρι και τον Φεβρουάριο- μετά τον έλεγχο στην εφορία.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κων. Κόλλιας απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Ε9 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015, καθώς τα προβλήματα στο Taxisnet και ο μεγάλος αριθμός των δηλώσεων κατέστησαν μη επαρκή τον χρόνο που έχει δοθεί για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ