Πρωτοβουλία Βενιζέλου για συναινετική εκλογή Προέδρου και «ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης» - Τι λέει το Μαξίμου;

Παρά το «άγονο» αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τετάρτης για την προεδρική εκλογή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια στον τρίτο γύρο για πιο «ώριμες» σκέψεις από τους βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απέρριψε σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού και έθεσε εμφατικά την πρότασή του για συμμετοχή των κομμάτων τού δημοκρατικού τόξου, της αντιπολίτευσης στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. 

Ειδικότερα, μιλώντας στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ανέφερε ότι ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν «κυριολεκτικά άγονος», «άγονος για τους δημοκρατικούς θεσμούς, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και τη διεθνή εικόνα της χώρας».

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, το Σύνταγμα προβλέπει τρεις γύρους και στον τρίτο γύρο η αυξημένη πλειοψηφία περιορίζεται στις 180 ψήφους, και «συνεπώς υπάρχει περιθώριο για πιο ώριμες και υπεύθυνες σκέψεις, όχι μόνο ατομικά από τους βουλευτές, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Υπογράμμισε ακόμα ότι η προεδρική πλειοψηφία είναι πλειοψηφία συναίνεσης, δεν ταυτίζεται με την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές να σκεφτούν «με πιο υπεύθυνο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε όλες μαζί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αντιμετωπίσουμε δύο θέματα που διασταυρώνονται και απαιτούν εθνική συναίνεση: την εκλογή ΠτΔ και τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ».

Αυτή η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση τού λήγοντος ευρωπαϊκού προγράμματος, την αλλαγή σελίδας με θώρακα προληπτικής πιστωτικής γραμμής χωρίς μνημόνιο και τρόικα, αλλά με τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής συμπαράστασης αν χρειαστεί, τη μετατροπή τού προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, τη διευθέτηση του χρέους στο πλαίσιο που έχει επιτευχθεί το 2012.

Τονίζοντας ότι «πρέπει να βγούμε εθνικά ενισχυμένοι από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι απαιτείται άμεσα ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως σύμβολο εθνικής ενότητας και μια συστράτευση εθνική για τη διαπραγμάτευση. 

Σε αυτό το πλαίσιο επανέφερε εμφατικά την πρότασή του για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους που δεν μπορούν να κρατάνε κλειστά χαρτιά -τα οποία δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου- αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλος απέρριψε σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού υπογραμμίζοντας ότι «η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν είναι η λεγόμενη από ορισμένους "κυβέρνηση ειδικού σκοπού", δεν υπάρχουν στη Δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, οι κυβερνήσεις είναι πάντα εθνικού σκοπού και πλήρους συνταγματικής αρμοδιότητας».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «παρότι η πραγματική κατάσταση είναι ριζικά διαφορετική, πολύ καλύτερη, υπάρχουν χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι, διότι η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις αγορές, το χρηματιστήριο, τη διεθνή αγορά ομολόγων» και στάθηκε ιδιαίτερα στο «κρίσιμο θέμα» της σχέσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την ΕΚΤ. 

Είπε ειδικότερα ότι «μιλάμε για το ECCL, τη νέα σχέση μας με την ευρωζώνη και την ΕΕ και την προληπτική γραμμή του ΔΝΤ, αλλά η μια είναι 11 δισ. που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και έχουμε και το υπόλοιπο του δανείου από το ΔΝΤ που θέλουμε να υπάρχει ως απόθεμα».

Τόνισε ότι όμως η μεγάλη δύναμη πυρός είναι η ΕΚΤ και πως για να λειτουργεί αυτό το σύστημα, να μπορεί η ΕΚΤ να στηρίζει, πρέπει -ειδικά σε μια περίπτωση όπως η Ελλάδα- να έχουν ρυθμιστεί τα ζητήματα του προγράμματος ή της διαδόχου κατάστασης, και πως εφόσον το πρόγραμμα λήγει, στο διάστημα της τεχνικής παράτασης που έχει δοθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου «πρέπει να έχουμε την πιστωτική γραμμή νομικά ολοκληρωμένη για να μπορεί να λειτουργεί το σύστημα της ΕΚΤ».

Υπογράμμισε ότι θέτει ευθέως αυτό το ζήτημα, «γιατί είναι μια υποχρέωση που υπερβαίνει τα όρια της κυβέρνησης και βαραίνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ακόμα και αυτές που διαφωνούν ριζικά με όσα λέμε». «Αυτό είναι το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που είναι η εκλογή ΠτΔ».
 
Ως προς την απόφαση επίσπευσης της διαδικασίας προεδρικής εκλογής, εξήγησε ότι δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες σε κλίμα αβεβαιότητας, που ανεβάζει αλόγιστα τις απαιτήσεις των συνομιλητών τής χώρας και πως συνεπώς πρέπει να λυθεί το ζήτημα της πολιτικής αβεβαιότητας, ώστε να υπάρχουν καθαροί οι δύο μήνες της παράτασης που δίνει η Ευρώπη για την ολοκλήρωση αυτή της διαδικασίας. «Αν η Βουλή πετύχει να εκλέξει Πρόεδρο στις 29 Δεκεμβρίου όλα θα εξελιχθούν ομαλά», τόνισε.

Στέλνοντας μηνύματα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε στο ερώτημα «μήπως εφαρμόζουμε μια στρατηγική εκφοβισμού», ξεκαθαρίζοντας ότι προσωπικά είναι τελείως αντίθετος στις στρατηγικές του φόβου και του εκφοβισμού, αλλά είναι υπέρ της στρατηγικής της αλήθειας, καθώς «δεν μπορούμε να μην επισημαίνουμε κινδύνους και προβλήματα».

«"Όχι" στη στρατηγική του φόβου και του εκφοβισμού, "ναι" στην στρατηγική της αλήθειας», τόνισε και πρόσθεσε: «"Όχι" στη στρατηγική των ψευδαισθήσεων, της αυταπάτης, της δημαγωγίας και του ψέματος, γιατί αυτή η στρατηγική είναι δέκα φορές χειρότερη από τη στρατηγική του φόβου και του εκφοβισμού». Επανέλαβε, επίσης, το χτεσινό μήνυμά του προς τους εταίρους, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη, ζητώντας σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την κυριαρχία του λαού.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, υπογράμμισε: «Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ο έλεγχος» και επισήμανε: «Κρατάμε ψηλά την ευθύνη», η οποία σημαίνει, όπως είπε, πατρίδα, προοδευτική σταθερότητα, προοπτική, αποκατάσταση αδικιών.

«Εάν φτάσουμε στην απρόσφορη και αντιπαραγωγική λύση της διάλυσης της Βουλής και σε πρόωρες εκλογές, δεν μπορεί η ευθύνη για μεγάλα διλήμματα να μένει στα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, ανήκει σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου», είπε. 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η παράταξη είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, και θέλουμε να είναι ο τρίτος αυτόνομος πόλος».

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας ότι η συσπείρωση της παράταξης προϋποθέτει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την οποία, όπως σημείωσε, θέλει ως πρόεδρος του κόμματος να εγγυηθεί και να απευθύνει διαρκώς την πρόσκληση ενότητας και συστράτευσης χωρίς καμία εξαίρεση, αδιαφορώντας σε οτιδήποτε έχει προσωπικά χαρακτηριστικά.

Ακόμα ανέφερε ότι δεν αρκεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά χρειάζεται η συσπείρωση όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων του ευρύτερου χώρου, «και υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις που δείχνουν και την υπευθυνότητά τους στη Βουλή τώρα στην κρίσιμη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, και η πρόσκληση είναι ανοικτή σε ισότιμη βάση».

«Από την άλλη, όμως, πρέπει να προχωράμε όσοι είμαστε παρόντες, αλλά με τις πόρτες ολάνοικτες, γατί είμαστε σε ετοιμότητα συναίνεσης για την εκλογή ΠτΔ, αλλά είμαστε και σε ετοιμότητα εκλογική» αν γίνει η «αλόγιστη» επιλογή για εκλογές. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ