Χριστούγεννα με το βλέμμα στις πρόωρες κάλπες - Μάχη με κάθε βουλευτή ξεχωριστά δίνει η Κυβέρνηση - Θα «σπάσει» η ΔΗΜΑΡ;

Καλήν εσπέραν... βουλευτές κι αν είναι ορισμός σας» θα μπορούσαν να ψάλλουν σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την ώρα που θα ακούνε τα κανονικά κάλαντα από χορωδίες και συλλόγους. 

Αν και παραμονή Χριστουγέννων, το πολιτικό προσωπικό είναι άνω κάτω από το διαφαινόμενο ναυάγιο της Προεδρικής εκλογής.

Νυν και επίδοξοι βουλευτές έχουν διακτινιστεί στις εκλογικές τους περιφέρειες προς άγραν σταυρών, ενώ οι επιτελείς όλων των κομμάτων ξεκίνησαν την προετοιμασία για τα ψηφοδέλτια και την προεκλογική καμπάνια.

της Μαρίνας Μάνη - Capital.gr

Εκλογικός πυρετός

Και όχι μόνο, καθώς μέσα σε 24 ώρες αρχηγοί, κόμματα και ομάδες έκλεισαν καθοριστικές εκλογικές εκκρεμότητες:

--- Ο Γιώργος Παπανδρέου διέλυσε κάθε αμφιβολία ότι προχωρά στην ιδρυση κόμματος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευ. Βενιζέλο στη Βουλή, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Την πρωτοβουλια την είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μία ύστατη προσπάθεια να τον αποτρέψει («μπες στα ψηφοδέλτια και δώσε τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ»), ωστόσο ο προκάτοχός του επέμεινε στις θέσεις του για «την προϊούσα διάλυση του κόμματος («δεν μου έδωσες καμία πειστική απάντηση γι΄αυτές»).

--- Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Σπύρος Λυκούδης επισημοποιούν σήμερα τη συνεργασία του Ποταμιού και των Μεταρρυθμιστών, προς απογοήτευση του ΠΑΣΟΚ που βλέπει να στενεύουν τα όρια (και η εκλογική επιτυχία) της «Δημοκρατικής Παράταξης».

--- Ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τις συζητήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων για εκλογική συνεργασία.

Μάχη με κάθε βουλευτή ξεχωριστά

Κατόπιν αυτών, στελέχη και από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα τονίζουν πως «δεν υπάρχουν περιθώρια νέων πολιτικών πρωτοβουλιών» για τη διασφάλιση των 180. «Με το διάγγελμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε» λένε οι μεν, «κάναμε ένα βήμα σήμερα αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

«Πλέον, η μάχη θα δοθεί με τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά», λένε, αν και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν «κρυμένοι άσοι» που θα βγουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής...

«Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου»

Και από τα δύο επιτελεία, πάντως, αποκλείουν «κατηγορηματικά» να αναζητηθεί λύση σε κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού με άλλη ηγεσία – «αυτό ξεχάστε το» λένε συνεργάτες των δύο πολιτικών αρχηγών. Από την πλευρά του Μαξίμου θεωρούν, επιπλέον, ότι δεν τίθεται θέμα «εθνικής συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είχαν ζητήσει οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητοι βουλευτές. Αυτό το έκανε σαφές κι ο ίδιος ο Αν. Σαμαράς, αμέσως μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, κατηγορώντας «το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου» για «λάσπη και τρομοκρατία»...
 
Θα «σπάσει» η ΔΗΜΑΡ;

Επισήμως, πάντως, Μαξίμου και Χ. Τρικούπη εκφράζουν αισιοδοξία ότι στο τέλος θα βρεθούν τα 180 «ναι», παρότι η δεξαμενή των ανεξάρτητων έχει στερέψει, των ΑΝΕΛ έχει ...σφραγίσει (μετά και την υπόθεση Χαϊκάλη), ενώ της ΔΗΜΑΡ δεν υπόσχεται σημαντικές διαρροές.

«Εάν υπάρχει μία ελπίδα, αυτή αναζητείται στην ΔΗΜΑΡ», επιμένουν κυβερνητικά στελέχη. Παραπέμποντας στις αντιδράσεις που (τυχόν) θα προκληθούν εξαιτίας της πλεύσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συνεργασία. Σε αυτές τις αντιδράσεις αποδίδουν την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα, παρότι η ίδια δεν «έσπασε» τη γραμμή του «παρών» ούτε στη χθεσινή, δεύτερη, ψηφοφορία.

Το επιχείρημά της μάλιστα, ότι δηλαδή θα ψήφιζε τον Σταύρο Δήμα μόνο εάν γινόταν κατορθωτή η εθνική συνεννόηση (με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεταστροφή στην καθοριστική ψηφοφορία της Δευτέρας. 
 
Οι πολύ αισιόδοξοι περιμένουν «έως τρεις» διαρροές από τη ΔΗΜΑΡ και άλλες τόσες από τους ΑΝΕΛ. Αλλά και πάλι ο αριθμός μόλις που θα αγγίξει τους 174 – ή τους 176 εάν προστεθούν και άλλοι δύο ανεξάρτητοι...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ