Αυτό είναι το top 10 των best sellers που έγιναν πολυσυζητημένες ταινίες!

Το πιο… hot θέμα του κινηματογράφου αυτές τις μέρες είναι η πολυαναμενόμενη ταινία 50 shades of Grey (50 αποχρώσεις του Γκρι), που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Ε. Λ. Τζέιμς. 

Όλοι την περιμένουμε πώς και πώς, άλλοι επειδή αγάπησαν το βιβλίο και περιμένουν να δουν την μεταφορά του στην οθόνη, άλλοι επειδή το μίσησαν και επίσης θέλουν να το δουν στη μεγάλη οθόνη, κι άλλοι απλά επειδή είναι τόσο αμφιλεγόμενη ή έχει… καυτές σκηνές.

Το βιβλίο της Τζέιμς κυκλοφόρησε το 2011 και είχε 40.000.000 πωλήσεις αντιτύπων σε όλο τον κόσμο μέχρι τα μέσα του 2012. Πρόκειται για μία τριλογία που ανήκει στην ερωτική λογοτεχνία (50 shades of grey -2011-, 50 shades darker-2012-, 50 shades freed -2012-). Είναι λοιπόν λογικό που τόσο οι βιβλιόφιλοι, όσο και οι σινεματόφιλοι , αναμένουν καρτερικά την ταινία, η οποία με τη σειρά της,  πριν καν βγει, έχει γίνει ήδη blockbuster.

Τα βιβλία και οι ταινίες  συχνά «αλληλοβοηθιούνται» ανταλλάσσοντας λίγο παραπάνω φήμη και κίνητρο μεταξύ τους . Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ταινία έχει προκαλέσει τόσο πολύ ντόρο πριν βγει στην οθόνη και δεν είναι η πρώτη φορά που μια ταινία γίνεται η αφορμή για να διαβάσει κανείς την πρωτότυπη ιδέα μέσα από τη λογοτεχνία.   Μέχρι λοιπόν να βγει η ταινία που όλοι περιμένουμε (πρώτη προβολή Φεβρουάριος 2015), δείτε την λίστα με τις 10 (και όχι μόνο) επίσης πολυσυζητημένες μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο, για να μην ξεχάσετε καμία!

1. Ο μάγος του Οζ ( από το ομώνυμο παραμύθι του Φρανκ Μπάουμ)

Η μαγευτική Judy Garland ως Dorothy, το εκπληκτικό «somewhere Over the Rainbow», η πρωτότυπη εναλλαγή χρώματος και ασπρόμαυρου στις απαρχές των έγχρωμων ταινιών (1939),  κάνουν το Μάγο του Οζ  μία από τις πρώτες πολυσυζητημένες ταινίες που βασίζονταν σε βιβλία, ενώ κέρδισε μάλιστα 2 όσκαρ.  Είναι η πρώτη μεταφορά ενός παραμυθιού στην μεγάλη οθόνη (πέρα από τα κινούμενα σχέδια) , που έδωσε τη σκυτάλη στις αμέτρητες επόμενες μεταφορές παραμυθιών ( η Aλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Burton, H Κοκκινοσκουφίτσα, Maleficent , Narnia κ.ά)

2. Breakfast at Tiffany’s (από την ομώνυμη νουβέλα του Truman Capote)

Ο πιο γνωστός χαρακτήρας του Capote, η Holly,  ενσαρκώνεται στο σινεμά από την εξαιρετική Audrey Hepburn, που έγινε κυρίως γνωστή για αυτόν ακριβώς τον ρόλο. Μία από τις κλασσικές ταινίες του παλιού Hollywood (1969) που όλοι πρέπει να δουν!

3. Gone With the Wind ( Όσα παίρνει ο Άνεμος- από την ομώνυμη νουβέλα της Margaret Mitchell )

Ο σκηνοθέτης του «Μάγου του Οζ», Victor Fleming, καταφέρνει για άλλη μια φορά με επιτυχία να μεταφέρει μία κλασσική ιστορία της λογοτεχνίας στο κλασσικό επίσης Hollywood (1939). Frankly my dear, WE DO give a damn!  To παράδειγμα της ταινίας ακολουθεί και ο Dr Zhivago, ο Λώρενς της Αραβίας, τα   Ανεμοδαρμένα Ύψη, Λογική κι Ευαισθησία, Περηφάνια και Προκατάληψη, κ.ά.

4. Η Λάμψη (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κίνγκ)

Μία ταινία τρόμου (1980) σκηνοθετημένη από τον Stanley Kubrick, ο οποίος έχει κάνει συνήθειο τη μεταφορά βιβλίων σε ταινίες (Κουρδιστό πορτοκάλι, 2011: Η Οδύσεια του Διαστήματος, Λολίτα, Μάτια Ερμητικά Κλειστά) , και το καταφέρνει τέλεια! Ο Στίβεν Κινγκ είναι επίσης αγαπημένος του Hollywood, αφού σχεδόν όλα του τα έργα (τα πιο γνωστά τουλάχιστον) έχουν γίνει ταινίες! Γενικότερα οι περισσότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου είναι βασισμένες σε μυθιστορήματα , γι’αυτό  πριν δείτε καμία, κοιτάξτε πρώτα μήπως υπάρχει και σε βιβλίο! Αναμεσα σε αυτές μπορεί να ξεχωρίζουν Το πράσινο μίλι, Apollo 13, Apocalypse now, το Jaws και το Jurassic Park, αλλά σίγουρα η Λάμψη είναι μία ταινία που δεν πρέπει να χάσει κανείς από το κινηματογραφικό του ρεπερτόριο. Ο Τζακ Νίκολσον δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε μία από τις καλύτερες ταινίες που πρωταγωνιστεί , μετά από άλλη μία εξαιρετική μεταφορά βιβλίου που τάραξε την μεγάλη οθόνη, το «Στη Φωλιά του Κούκου» …

5. Η σιωπή των αμνών (από την ομώνυμη νουβέλα του Thomas Harris)

Η ιστορία του Hannibal Lekter είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη και διάσημη ιστορία των serial Killers. Κι όλα αυτά εξαιτίας του Thomas Harris, που έδωσε ζωή στον μεγάλο Καννίβαλο όλων των εποχών, τρόμο και  αγωνία σε εμάς τους υπόλοιπους αναγνώστες και θεατές. Γιατί ο Hannibal, δεν είναι απλά μια ταινία, είναι μια τριλογία ταινιών, πρόσφατα μια αρκετά πετυχημένη σειρά και ένας απέραντος μύθος… Όσο κι αν ο «σχιζοφρενής δολοφόνος» ή ο «επίμονος κηπουρός» , ή ακόμα και το «Μυστικό ποτάμι»  προσπαθούν να πάρουν λίγο από τη φήμη του μεγάλου Ηannibal, ο Antony Hopkins κρατάει τα ηνία για την καλύτερη παρουσίαση ενός serial killer,που… τρώει τα θύματά του!

6. Ο νονός ( από την αστυνομική νουβέλα του Mario Puzo)

Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro σε σκηνοθεσία του Francis Ford Copolla. Αυτά και μόνο κάνουν το νονό Νο 1 must see movie. Μην τη χάσετε!

7. Αναμνήσεις μιας Γκέισσας (από την ομώνυμη ιστορική νουβέλα του Arthur Golden)

Από δω και πέρα βρισκόμαστε στον πιο σύγχρονο κινηματογράφο, όπου η σύγχρονη λογοτεχνία δίνει τα φώτα τις στις σύγχρονες ταινίες και τους χαρίζει τεράστιες επιτυχίες. Στην ίδια θέση βρίσκονται και οι ταινίες-βιβλία : Το λουλούδι της ερήμου, Precious, the Notebook, το Brokeback mountain, Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας, Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους, Devil Wears Prada, Μillion Dollar Baby, ο Άγγλος Ασθενής,  Forrest Gump κ. ά. Οι «Αναμνήσεις μιας Γκέισσας» είναι μία από αυτές, ξεχωρίζει όμως για την εκπληκτική σκηνοθεσία του Rob Marshall, την πανέμορφη Zhang Ziyi και τα εξωτικά χρώματά της.

 

8. The Shawshank Redemption (από την νουβέλα του Στίβεν Κινγκ Rita Heyworth And Shawshank Redemption )

Βρίσκεται πάντα στα top charts της καλύτερης ταινίας όλων των εποχών και είναι ο λόγος που άλλη μία νουβέλα του Κινγκ βρίσκεται ανάμεσα στις πιο πολυσυζητημένες ταινίες-βιβλία. Φοβερές ερμηνείες, υπέροχη συγκινητική ιστορία που μιλάει για το δέσιμο που μπορεί να υπάρξει ακόμα και μέσα σε μια φυλακή, η «Τελευταία έξοδος» είναι σίγουρα μία ανεπανάληπτη ταινία που συζητήθηκε, συζητείται και θα συνεχίζει να συζητείται για πολύ καιρό ακόμα. Παρόμοια παραδείγματα αποτελούν ακόμα η Λίστα Του Σίντλερ , ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϋ, κ. ά.

9. Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών (από την ομώνυμη τριλογία του Τόλκιν)

Όλοι οι Σταρ του Χόλλυγουντ, ένα τεράστιο κάστινγκ και εκπληκτικά δουλεμμένα εφέ. Ο Άρχοντας των Δαχτυλυδιών είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν πρόκειται για την τιτανομέγιστη δημιουργία του Τόλκιν, ο οποίος με την φαντασία του έφτιαξε έναν καινούριο δικό του Κόσμο, μια δική του χώρα, μία δική του γλώσσα με γραμματική και σύνταξη (!) , μία ιστορία γύρω από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών με παρελθόν και μέλλον. Μετά το Σιλμαρίλιον, δημιούργησε τα γνωστά σε όλους Hobbit, τα οποία όμως βγήκαν στην κινηματογραφική σκηνή μετά τον Άρχοντα, παρόλο που ο Άρχοντας έπεται των Χόμπιτ. Σίγουρα πολυσυζητημένη ταινία, ακόμα πιο πολυσυζητημένα και τα βιβλία, τα οποία μάλιστα έχουν μπει στην ύλη της λογοτεχνίας του Χάρβαρντ! Παρόμοιες προσπάθειες βιβλίων που είχαν τεράστια απήχηση και έκαναν το ίδιο κινηματογραφικά είναι και τα βιβλία του Χάρυ Πόττερ, αλλά και η τριλογία του Twilight (τουλάχιστον προσπάθησε!).

10. Κώδικας Ντα Βίντσι ( από το ομώνυμο βιβλίο του Dan Brown)

 Μαζί με το πολυαναμενόμενο 50 Shades of Grey, είναι οι ταινίες που σχολιάστηκαν περισσότερο πριν καν βγουν! Άλλοι τη μίσησαν, άλλοι όχι, άλλοι πάλι συγκρίνοντάς την με το βιβλίο τη βρήκαν μέτρια. Ο Κώδικας Ντα Βίντσι με τις αμφιλεγόμενες κριτικές του, την μυστικιστική- αστυνομική υπόθεση και το ευαίσθητο θέμα της θρησκείας κατάφερε να προκαλέσει τεράστιες αναταραχές στα κοινωνικά τεκταινόμενα. Η Εκκλησία δε, απαγόρευσε την παρακολούθηση ή την ανάγνωση του Κώδικα Ντα Βίντσι θεωρώντας την αιρετική. Η ταινία δεν είναι απαγορευμένη με το είδος που θεωρήθηκε για παράδειγμα η ταινία του Παζολίνι Σαλό (μεταφορά του βιβλίου του Μαρκήσιου ντε Σαντ), απλά ως εμπορική ταινία ο κόσμος και η εκκλησία έδωσαν τεράστιες διαστάσεις στο θέμα , που σήμερα πλέον (έχουν περάσει και 8 χρόνια!) ξεχάστηκαν. Και μόλις τα πνεύματα καθησυχάστηκαν κάπως, ο Τομ Χανκς επιστρέφει με το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα, τους Πεφωτισμένους. Ο ντόρος όμως της δεύτερης ταινίας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει εκείνο του Da Vinci Code. Αντίθετα με τον Κώδικα Ντα Βίντσι, καλές κριτικές με επίσης πολλούς σχολιασμούς απέσπασαν και οι μεταφορές των βιβλίων «Το Όνομα του Ρόδου» και «Το Άρωμα: η Ιστορία ενός δολοφόνου» οι οποίες σύμφωνα με τους κριτικούς αποτύπωσαν αρκετά ικανοποιητικά τα θέματα των βιβλίων.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ