Πρώτη δύναμη το Podemos στην Ισπανία με 28.3% - Ποιος θα το λέγε πριν 1 χρόνο λέει η El Mundo!‏

Μεταστροφή στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος στην Ισπανία καταγράφεται στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Sigma Dos, η οποία δείχνει ότι το Podemos βρίσκεται πλέον μπροστά στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 28,3% έναντι 26,3% του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι και 20,1% του Σοσιαλιστικού (PSOE).

 

«Ποιος θα το έλεγε πριν ένα χρόνο;», γράφει στον τίτλο του άρθρου της η εφημερίδα El Mundo, με το συντάκτη της να προσθέτει: «Αυτό το νέο κόμμα γεννήθηκε από οργή στους δρόμους, εκφράζει τους 'από τα κάτω' που αμφισβητούν τους 'πάνω' και σπάει το δικομματικό σύστημα και την εναλλαγή της ηγεμονίας ανάμεσα στο ΡΡ και το PSOE δημιουργώντας έναν κυκλώνα στο πολιτικό τοπίο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το left.gr, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης εξηγεί πως η νέα Βουλή θα αποτελείται από τις τρεις μεγάλες ομάδες, με προεξάρχουσα αυτή της Αριστεράς, συν τους ελάχιστους βουλευτές που εκλέξουν όσες από τις μικρότερες δυνάμεις εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Η El Mundo εκφράζει την εκτίμηση πως οι Σοσιαλιστές είναι αυτοί που τους περιμένει ένα σκοτεινό μέλλον καθώς είτε συνεργαστούν με το Podemos, είτε με το Λαϊκό Κόμμα η δύναμη τους αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο αφού είτε στην πρώτη περίπτωση θα υποστούν «φαγοκυττάρωση» από το κόμμα του Ιγκλέσιας είτε στην δεύτερη οι παραδοσιακοί τους ψηφοφόροι δεν θα βρίσκουν λόγο πλέον να στηρίζουν το κόμμα τους αφού θα έχει συνεργαστεί με τη Δεξιά.

Παράλληλα, η ισπανική εφημερίδα κάνει λόγο για μια ιστορική στιγμή αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις αφού δεν έχει συμβεί ποτέ ένα κόμμα να έρχεται από το πουθενά και να παίρνει τη νίκη εκφράζοντας την δυσφορία, την απογοήτευση και την επιθυμία ενός μεγάλου μέρους των πολιτών για ρήξη.

«Οι λόγοι για αυτή τη δραματική μεταστροφή είναι προφανείς σε όλους, αν και οι δύο παραδοσιακές συνθέσεις έχουν προσπαθήσει να αγνοήσουν τις θυσίες που επιβάλλονται για να ξεπεραστεί η κρίση, την ανεξέλεγκτη διαφθορά κάποιων και την σχεδόν παντελή έλλειψη προοπτικών για τους νέους», σημειώνει η εφημερίδα.

Και καταλήγει: «Για την Ενωμένη Αριστερά (IU) που λαμβάνει μόνο το 4,2% της πρόθεσης ψήφου, σημειώνεται ότι ενώ προσλάμβανε ένα κομμάτι του κόσμου που αντιδρούσε στη φτώχεια και τη λιτότητα, η δυναμική του Podemos την ανέκοψε κι ένας λόγος που συνέβη αυτό είναι η ταύτιση της με της παλιές κομματικές δομές».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ