Εκλογικός πυρετός για τα επιτελεία των κομμάτων και όχι μόνο - Τα πρώτα ονόματα υποψηφίων σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Αυτά είναι τα πρώτα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Σε εκλογικό πυρετό βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων, που ετοιμάζουν ήδη τα ψηφοδέλτιά τους. Βουλευτές μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο και το προεκλογικό σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ανακοινώθηκε χθες πως δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία, η Μίκα Ιατρίδη και ο Κώστας Γιοβανόπουλος, επιστρέφουν στη Νέα Δημοκρατία και θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές, στα Δωδεκάνησα και την Ημαθία αντίστοιχα.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θα υπάρξουν αρκετές μετακινήσεις στα ψηφοδέλτια. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο Επικρατείας θα είναι υποψήφιος στη Μυτιλήνη, ο Νίκος Δένδιας που είχε εκλεγεί στην Κέρκυρα μετακινείται στη Β' Αθήνας, όπως επίσης και η βουλευτής Ιωαννίνων σήμερα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η Ντόρα Μπακογιάννη από το Επικρατείας μετακινείται στην Α' Αθήνας και ο Νότης Μηταράκης από την Α' Αθήνας θα είναι υποψήφιος στη Χίο.
Υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ θα είναι οι Δημήτρης Σταμάτης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο θα είναι η Μαρία Σπυράκη.
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στην προχθεσινή ομιλία του στον Κεραμεικό, ότι η παράταξη δεν τάζει εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα μπουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος μόνον εάν διεκδικήσουν σταυρό και πως θέση στο Επικρατείας δεν υπάρχει ούτε για τον Φώτη Κουβέλη.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, όλα δείχνουν ότι οι κκ. Βουδούρης, Παραστατίδης και η Θεοδώρα Τζάκρη συζητούν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι σε Αθήνα, Κιλκίς και Πέλλα αντίστοιχα. Ερώτημα παραμένει, επίσης, το αν τελικά θα είναι υποψήφιες με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι Ραχήλ Μακρή και η Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία πάντως χθες πέρασε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Κουμουνδούρου για να ευχηθεί -όπως είπε- χρόνια πολλά.
Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε λογική παζαριών και επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική διεύρυνση. Παράλληλα, πρότεινε από τους 450 υποψηφίους συνολικά σε όλη την περιφέρεια να επιδιωχθεί οι 50 να είναι μη κομματικά στελέχη, πάντα όμως -όπως υπογράμμισε- με τη δέσμευση από μεριάς τους της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ΠΑΣΟΚ, μάχη για μια θέση στη Β' Αθήνας θα δώσουν οι κ.κ. Φώφη Γεννηματά, Πύρρος Δήμας, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Γιώργος Χειμωνάς.
Στο μεταξύ, την πρόθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι έχουν κάνει γνωστή ο Γιάννης Μηλιός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Προκόπης Παυλόπουλος και Βαγγέλης Αντώναρος από τη Νέα Δημοκρατία και ο Βασίλης Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ.

Συνωστισμός στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Επικρατείας: Αναζητείται προσωπικότητα με υψηλό συμβολισμό για τη θέση του επικεφαλής, από τη στιγμή που ο Φώτης Κουβέλης θα κατέβει στη Β Αθήνας. Σε εκλόγιμη θέση ο Νίκος Κοτζιάς. Εκεί, πιθανότατα, και ο εκπρόσωπος τύπου Πάνος Σκουρλέτης. Γίνεται προσπάθεια να αποδεχτεί ο καθηγητής Ευτύχης Μπιτσάκης που έχει δεσμούς με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Β' Αθήνας: Εκτός από τους νυν (13) βουλευτές θα είναι υποψήφιοι διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής και ο Γραμματέας της ΚΠΕ Δημήτρης Βίτσας. Επίσης οι Θεανώ Φωτίου και Δημήτρης Τσουκαλάς θα μετακομίσουν στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας από το Επικρατείας. Επίσης, ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης και δημοσκοπήσεων Κώστας Πουλάκης (από την Μαγνησία) και ο Γιάννης Μπαλάφας. Στη Β΄ Αθηνών θα ενταχθούν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Ήσυχος, η Σόφη Παπαδόγιαννη, ο Γιάννης Τόλιος. Εκεί ήθελε να πολιτευτεί ο Οδυσσέας Βουδούρης, για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές εσωκομματικές αντιδράσεις. Υποψήφια αναμένεται να είναι και η γνωστή δημοσιογράφος Αννέτα Καβαδία.

Α' Αθήνας: Εκτός από τους νυν βουλευτές, θα είναι υποψήφιοι η συνδικαλίστρια της ΑΔΕΔΥ Δ. Σπανού, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου (από το Επικρατείας), ο καθηγητής Στ. Κουβελάκης, και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Περιφέρεια Αττικής: Πέραν των τριών νυν βουλευτών Αλέξη Μητρόπουλου, Νάσου Αθανασίου και Γιώργου Πάντζα, υποψήφιοι θα είναι ο πρώην συνδικαλιστής και στέλεχος του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος Αλέκος Καλύβης, καθώς και ο Βασίλης Πριμηκήρης.
Από τους ανεξάρτητους πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του Θ. Παραστατίδη στο Κιλκίς (υπάρχουν αντιδράσεις μετά την κοινή δήλωσή του με τον Βουδούρη), της Θ. Τζάκρη (Πέλλα), του Μ. Μπόλαρη (Α΄ Θεσσαλονίκης ή Σέρρες). Από πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα των Σταύρου Εμινίδη (Καβάλα), Θανάση Γικόνογλου (Ημαθία) και της Μαρίας Θεοχάρη (Καρδίτσα). Από το ευρωψηφοδέλτιο εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν ο Νικήτας Κανάκης, πρώην Πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου”, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο γιατρός Δ. Βαρνάβας, ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, η καθαρίστρια Δήμητρα Μανώλη, η πρώην δημοσιογράφο της ΕΡΤ Α. Χριστακάκη, το στέλεχος του Γραφείου Τύπου Ράνια Σβίγκου, τα κομματικά στελέχη Χρήστος Λιάσκος και Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους οι Δ. Αναγνωστάκης, Α. Ξηροτύρη, Μ. Ρεπούση, Μ. Γιαννακάκη, Γ. Κυρίτσης.
Στο Πειραιά θα δώσουν τη μάχη η Νίνα Κασιμάτη, κόρη του πρώην ΓΓ Αθλητισμού (επί Ανδρέα Παπανδρέου) Γιώργου Κασιμάτη και ο Στάθης Λεουτσάκος.
Στη Θεσσαλονίκη θα πολιτευτεί ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, “παίζεται” ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρης Καζάκος, ίσως ο δημοσιογράφος της ΕΤ-3 Αλέκος Τριανταφυλλίδης. Στα Γιάννενα ο πρώην Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στην Αιτωλοακαρνανία ο καθηγητής Γιάννης Κολοβός, στην Αχαΐα ο Δημήτρης Τεμπονέρας, γιός του αδικοχαμένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, στην Ηλεία ο Δημήτρης Μητρόπουλος, αδελφός του Αλέξη Μητρόπουλου, στην Κορινθία ο Πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Θανάσης Καποτάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ