Οι 10 + 1 θεατρικές παραστάσεις που θα μας κάνουν ποδαρικό για το 2015! Δείτε τις!(βίντεο-φωτό)

Ήδη από την αρχή της θεατρικής σεζόν ο αριθμός των παραστάσεων που ανέβηκαν ήταν εκατοντάδες.

 Aρκετές από αυτές σημείωσαν αξιοσέβαστο αριθμό εισιτηρίων και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Oι πρεμιέρες, απ' ό,τι φαίνεται, αν συνεχιστούν με τον ρυθμό που ξεκίνησαν μέχρι το Πάσχα, ο απολογισμός θα είναι πολύ πλούσιος και θα σημειωθεί ρεκόρ παραστάσεων. Παρακάτω παρουσιάζουμε 10 καινούριες παραστάσεις που θα ανέβουν στις θεατρικές σκηνές αλλά και την όπερα "Τριστάνος και Ιζόλδη" που θα ανέβει σε πανελλήνια πρώτη στο Μέγαρο.


Ο Γρηγόρης Βαλτινός, σε μια απρόσμενη συνάντηση με τη Ζέτα Μακρυπούλια, θα γίνουν το ζευγάρι της... νέας χρονιάς, αφού από την Τρίτη 6 Ιανουάριου 2015 θα παρουσιάζουν την κωμωδία «Ήρθες και θα μείνεις» στο Θέατρο Ιλίσια. Ένα ανατρεπτικό ρομάντζο, μια σπαρταριστή ερωτική κωμωδία που έγραψαν οι Ρενέ Τέιλορ, Τζόζεφ Μπολόνια. Συμμετέχει ο Στάθης Νικολαΐδης 


Την Κόρα Καρβούνη και την Ιωάννα Κολλιοπούλου σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στα Παράσιτα (Pests), ένα έργο της Βίβιεν Φράντσμαν που έγραψε κατόπιν παραγγελίας της θεατρικής εταιρείας Clean Break, που ιδρύθηκε το 1979 από δύο φυλακισμένες γυναίκες, που πίστευαν ότι το θέατρο είναι το κατάλληλο μέσο για να φέρει τις κρυφές ιστορίες των φυλακισμένων γυναικών μπροστά στο ευρύ κοινό. Πρωταγωνίστριες οι δύο αδελφές Πινκ και Ρόλι που μοιράζονται το ίδιο τραυματικό παρελθόν και το ίδιο ζοφερό παρόν: ναρκωτικά, φτώχεια, έλλειψη εκπαίδευσης, βία, κακοποίηση, φυλακή, κοινωνικό περιθώριο. Η μία θέλει να ξεφύγει. Όμως η άλλη τη χρειάζεται κοντά της. Στο Θέατρο Ν. Κόσμου από τις 3 Ιανουαρίου 


Η όπερα Τριστάνος και Ιζόδλη του Βάγκνερ -μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής- που σηματοδότησε την αρχή του ύστερου μουσικού ρομαντισμού, θα ανέβει σε πανελλήνια πρώτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 21 Ιανουαρίου 2015 και για τέσσερις μόνο παραστάσεις. Στη μεγαλειώδη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που για πρώτη φορά ανεβάζει στην 75χρονη ιστορία της, την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οργανισμού, αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τη σκηνοθεσία τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Κόκκος.

Ο «Άμλετ» του Σαίξπηρ καταφθάνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 14 Ιανουαρίου μέσα από τη σύγχρονη ματιά του Γιάννη Χουβαρδά o οποίος σημειώνει για την παράσταση: «Μέσα σ’ αυτό το παγωμένο σύμπαν, όπου κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από κανέναν και τίποτα, εκτυλίσσεται η ιστορία μιας γενιάς που συνθλίβεται από τα θλιβερά λάθη της προηγούμενης και τη δική της ανεξέλεγκτη εσωστρέφεια». Ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη, με τον Χρήστο Λούλη στις διαδρομές του Άμλετ, την Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Γερτρούδης, ένα σπουδαίο θίασο και τη νέα μετάφραση του Διονύση Καψάλη, καταθέτει τη δική του ρηξικέλευθη ανάγνωση στο ποιητικό αριστούργημα του Σαίξπηρ.

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν θα παρουσιάσουν την κωμωδία – θρίλερ "Η Μέριλιν σου πάει πολύ", από τα μέσα Ιανουαρίου του 2015 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στον Πολυχώρο Vault. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που συνδυάζει το έγκλημα με το γέλιο, μέσα από μια ιδιαίτερη και ανατρεπτική προσέγγιση και υπό τη σκηνοθετική ματιά του Μάριου Ιορδάνου. 
Κάθε σκηνή και φόνος! Κάθε φόνος και ανατροπή! Σε αυτή την κωμωδία, ο θεατής θα γελάσει αλλά και θα προβληματιστεί… Με αφορμή το «μύθο» της μοναδικής Μέριλιν Μονρόε καταρρίπτονται οι μύθοι για τα στερεότυπα, τον άνθρωπο, τις σχέσεις, την αγάπη, την ύπαρξη.
Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Τίτος Λίτινας, Δήμητρα Κολλά, Θόδωρος Κυριακός 


Αρτώ / Βαν Γκογκ avec un pistolet που θα ανέβει στο θέατρο Σημείο από τις 31 Ιανουαρίου μάς μεταφέρει στο Παρίσι του 1947. Ο Αντονέν Αρτό ύστερα από εννέα χρόνια ψυχιατρικού εγκλεισμού δίνει διάλεξη με τίτλο «Βαν Γκογκ, ο Αυτόχειρας της Κοινωνίας» υπερασπιζόμενος με πάθος ότι "η αυτοκτονία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε τους εκτελεστές της". Τις αποδείξεις του τις κουβαλάει στα 406 μουντζουρωμένα τετράδια που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Όλη η καλή κοινωνία του Παρισιού -Gide, Breton, Camus, Lacan.- έχει κατακλύσει τον χώρο για να τον ακούσει. 

Αναζητώντας αρχικά μέσα στους πίνακες, τις σημειώσεις και την αλληλογραφία του μεγάλου ζωγράφου τα αίτια της αυτοχειρίας του, υποπτεύεται πως οι πραγματικοί αυτουργοί βρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριό του. 

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ιόλη Ανδρεάδη και ερμηνεύει ο Ιωάννης Παπαζήσης.

"De Profundis?" είναι ο τίτλος της παράστασης που είναι βασισμένη στο ομώνυμο λογοτεχνικό έργο του Oscar Wilde. Πρόκειται για την επιστολή του συγγραφέα, που έγραψε όντας καταδικασμένος και φυλακισμένος, στον νέο που εξαιτίας του φυλακίστηκε και οδηγήθηκε στην καταστροφή. 

Στην παράσταση με αφορμή την ιστορία των δύο προσώπων εξετάζεται η πορεία του "θύτη" και το δικό του ταξίδι μέσα στο χρόνο... 

To έργο που ανεβαίνει σε διασκευή- σκηνοθεσία και ερμηνεία του Σπύρου Κυριαζόπουλου από τις 12 Ιανουαρίου στο Θέατρο του Ν. Κόσμου είναι μια παραγωγή της εταιρείας θεάτρου Dum Spiro Spero. 

H εταιρεία θεάτρου «Εν Δράσει» επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Επί Κολωνώ» για να παρουσιάσει την παράλογη, κωμικοτραγική ιστορία των δυο νεαρών αυλικών του Άμλετ, του Ρόζενκραντζ και του Γκίλντενστερν, δια χειρός Τομ Στόπαρντ . «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί», το αριστούργημα του σπουδαίου βρετανού συγγραφέα, ανεβαίνει από τις 26 Ιανουαρίου με πρωταγωνιστές τους: Γεράσιμο Γεννατά, Γιώργο Παπαπαύλου. Επίσης συμμετέχουν οι: Θοδωρής Σκυφτούλης, Άννα Ελεφάντη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.


Το πολυβραβευμένο έργο "Προσγείωση" του Τζορτζ Μπραντ θα παρουσιάζει η Πέγκυ Τρικαλιώτη σε μετάφραση Αντώνη Πέρη και σκηνοθεσία Κατερίνας Φωτιάδη από τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στο Faust. Ένα πολιτικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη γυναίκα και στις δυνάμεις που μας ελέγχουν. 


Ο Λάμπρος Φισφής, ο Δημήτρης Μακαλιάς, ο Ζήσης Ρούμπος, ο Γιώργος Βαγιάτας και ο Γιάννης Σαρακατσάνης δημιουργούν από το μηδέν μια κωμική παράσταση αυτοσχεδιασμού, με γρήγορες εναλλαγές, σκετς, διαδραστικά παιχνίδια, stand-up comedy, τραγούδια κι ό,τι άλλο αποφασίσεις το κοινό και θα κάνουν το Κωμικό Μπουμ κάθε Δευτέρα, από τις 19 Ιανουαρίου στο Θέατρο Άβατον. Και όπως λένε μια παράσταση κωμωδίας, χωρίς κανόνες, χωρίς σενάριο και χωρίς ντροπή! 


Ο «Τερματικός σταθμός», που έγραψε ο Κωνσταντίνος Δ. Τζαμιώτης, -υποψήφιος συγγραφέας για το βραβείο μυθιστορήματος στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας- είναι ένα έργο για τη χαμένη αίσθηση τη ζωής, την απουσία της διερώτησης και τη βαθιά απώλεια των διαδρομών μας.
Στο έργο που θα ανέβει στις 28 Ιανουαρίου στο Θέατρο 104 παίζουν οι: Παναγιώτης Ξενάκης, Άρης Τσαμπαλίκας, Διονυσία Σακελλαρίου και Στέλιος Πατσιάς. 

“Ακουσίως συνεπιβάτες σε μια διαδρομή που δεν την διαλέξαμε. Επιβεβαιώνουμε ο ένας την ύπαρξη του Άλλου χτυπώντας τις χορδές της ευαισθησίας μας. Ο ένας πλάι στον άλλο προχωράμε τόσο μόνοι ενω αρκεί να απλώσουμε το χέρι για να αλλάξουμε διαδρομή. Η εγγύτητα και η απόσταση δεν είναι ποτέ ζήτημα τόπου” σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Ορέστης Τάτσης. 

Πηγή: in.gr- Μαρία Παπουτσή

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ