''Κλειδώνουν'' οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ - Πολύ κοντά Βουδούρης, Παραστατίδης - Ποιες συμμαχίες φαίνεται να έχουν κλείσει!

Με ενωτική διάθεση αναμένεται να προσέλθει στο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των συμμαχιών, μετά τις έντονες επιφυλάξεις που είχε εκφράσει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη για πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει μνημονιακές πολιτικές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν ήδη κλειδώσει οι συνεργασίες του κόμματος με κινήσεις, που στήριξαν τη "Λίστα Τσίπρα" στις ευρωεκλογές, όπως η κίνηση «Πράττω» του Ν.Κοτζιά, η "Κοινωνική Συμφωνία" των Ο.Βουδούρη και Θ.Παραστατίδη, η «Αριστερή Προοπτική» των αποχωρησάντων από τη ΔΗΜΑΡ Α. Νεφελούδη και Σ. Μπαγιώργου. Συνεργασία θα υπάρξει και με την «Κοινωνική Συμφωνία» της Λ. Κατσέλη.
Την ίδια ώρα σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί άλλη μια συνάντηση του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα με τους Οικολόγους Πράσινους.
Οι παραπάνω κινήσεις και οι υποψήφιοι τους, που θα προταθούν, θα συμπεριλαμβάνονται στα 50 συνεργαζόμενα κομματικά στελέχη τα οποία θα προστεθούν στις 425 ήδη υπάρχουσες υποψηφιότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτές τις 50 υποψηφιότητες θα μπουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που τελικά θα πάρουν το ¨πράσινο φως¨ για τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο ¨εύκολες¨ περιπτώσεις θεωρούνται οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Για αυτές τις περιπτώσεις των συνεργασιών, άλλωστε κορυφαία στελέχη αναφέρονταν στην διατύπωση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα στο οποίο τονίζεται ρητά πως δεν μπορουν να λάβουν υπουργικό θώκο: "Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της αριστεράς».
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία ήταν τα ψηφοδέλτια να είναι ανοιχτά σε όσες δυνάμεις και πρόσωπα στήριξαν την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κομισιόν.

Η μη συμπόρευση με την ΔΗΜΑΡ φέρεται επίσης να έκαμψε τις μεγάλες αντιδράσεις που υπήρχαν από την πλευρά της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, χωρίς ωστόσο να εξακολουθεί να εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τα ανοίγματα της πλειοψηφίας.
Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται σίγουρο πως θα συμπεριληφθούν προσωπικότητες, όπως καλλιτέχνες, διανοούμενοι και πανεπιστημιακοί.
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Κώδικας δεοντολογίας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κώδικας δεοντολογίας τον οποίο θα κληθούν να ακολουθούν οι υποψήφιοι βουλευτές, ακόμα και οι εκλεγμένοι, θα αναφέρει ρητά πως η έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι στο βουλευτή. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να είναι υπόδικοι και να έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη, ενώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση της οικονομικής τους κατάστασης.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Η επικαιροποίηση του προγράμματος της ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί  στο διαρκές συνέδριο του κόμματος το Σαββατοκύριακο και θα παρουσιαστεί από τον Αλέξη Τσιπρα θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, θεσμικές αλλαγές (νόμος περί ευθύνης υπουργών), ενώ θα απαντά πιο αναλυτικά στο κρίσιμο ερώτημα "που θα βρούμε τα λεφτά".

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ