«Οι αντιφάσεις του Αλέξη Τσίπρα»: Διαβάστε το άρθρο του Τ. Τέλλογλου για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρο του Τ. Τέλλογλου που δημοσιεύθηκε στο protagon.gr με τίτλο «Οι αντιφάσεις του Αλέξη Τσίπρα»

«Θα διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους...» είπε στην πρώτη του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα μια φορά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά όταν μπήκε στις λεπτομέρειες της «διαγραφής» είπε οτι το «χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση, με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους πολίτες της Ευρώπης αλλά μέσω ευρωπαϊκών συλλογικών μηχανισμών».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το άλλο όνομα της πολιτικής της λιτότητας, αλλά δεσμεύθηκε οτι θα υλοποιούνται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Ζήτησε την εξαίρεση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του συμφώνου σταθερότητας, το 3% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη πρόταση δεν εγγυάται πλέον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό καθώς αυτός δεν θα έχει απλά έλλειμμα 3% αλλά και λίγο πάνω από αυτό.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την ΕΚΤ να συμφωνήσει να αγοράζει και ελληνικά ομόλογα στη συνεδρίασή της, στις 22 Ιανουαρίου. Γιατί η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα ενός δανειζόμενου που αρνείται να πληρώσει τα προηγούμενα χρέη του; Τρελοί θα είναι. Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι η συζήτηση που γίνεται τώρα στη Φραγκφούρτη είναι μήπως θα έπρεπε να αναβληθεί συνολικά η υλοποίηση του μέτρου για ολόκληρη την Ευρώπη έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ελλάδα.

Πού θα βρει, όμως, τα χρήματα για το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ; Επαναφέρει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για όλους, αλλά καταργεί τις αυτόματες κατασχέσεις και τον ΕΝΦΙΑ που θέλει να τον αντικαταστήσει με έναν άλλο δικαιότερο φόρο. Ταυτόχρονα, δημιουργεί περιφερειακές επιτροπές του άρθρου 70 Α για «εξωδικαστικό συμβιβασμό». Καλό είναι να ρωτήσει τι τιμή έχουν αυτοί οι συμβιβασμοί χωρίς τη σωστή στελέχωση. Το ερώτημα πώς θα αυξηθούν τα έσοδα δεν το απαντάει.

Απαγορεύει την αγορά «κόκκινων δανείων» από διεθνή funds (δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο) αλλά δεν απαντάει τι θα γίνει με την ανάγκη να προσαρμοσθούν στην αγορά τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και «εγγυάται» ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, καταργεί δηλαδή τον Αστικό Κώδικα και την υποθήκη. Παράλληλα, δημιουργεί έναν φορέα που θα εξετάζει όλα τα κόκκινα δάνεια, προφανώς διότι θεωρεί ότι το κράτος μπορεί να κάνει τη δουλειά καλύτερα απ' ό,τι οι τράπεζες. Προφανώς δεν του εχει πει κάποιος ότι καλή εκκαθάριση μιας οφειλής ή μιας επιχείρησης είναι η γρήγορη εκκαθάριση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι θα ενοποιήσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε έναν «υπό τον πρωθυπουργό». Φτάνει όμως αυτό για να δουλέψει ένας πραγματικά ανεξάρτητος από την πολιτική φοροεισπρακτικός μηχανισμός, τον οποίο δεν ήθελε η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση και αρνήθηκε να εφαρμόσει αν και το είχε συμφωνήσει με την τρόικα;

Καινούργια στοιχεία στη χθεσινή ομιλία του ήταν η διαδικασία κωδικοποίησης της νομοθεσίας. Ποιος όμως θα την αναλάβει; Η Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή, δεν πρόκειται να γίνει. Καινούργιο στοιχείο είναι και η εφαρμογή του νόμου 2190 για τις Ανώνυμες Εταιρείες σε ό,τι αφορά τις εταιρείες των τηλεοπτικών σταθμών, για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής τους εφόσον οι ζημιές τους ξεπερνούν τα κεφάλαιά τους. Γιατί ομως μόνο σε αυτές; Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα προκυρήξει από μηδενική βάση τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Πολλές φορές ο Α. Τσίπρας είπε ότι ερχεται να «ανατρέψει» τις δομές της σημερινής εξουσίας. Οι δικές του δεν μοιάζουν διαφορετικές, όσο και αν επικαλείται «όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες». Γιατί στην πολιτική το πρόβλημα δεν είναι πάντα εκείνοι που ασκούν την εξουσία αλλά και αυτοί που τους την δίνουν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

To eirinika κατά την διάρκεια όλης της προεκλογικής περιόδου θα φιλοξενεί άρθρα και 
απόψεις που απηχούν & εκφράζουν τους υπογράφοντες και μόνο & κατ'ουδένα τρόπο δεν αποτελούν θέση των διαχειριστών αυτού του ιστότοπου. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ